TOP 5 padomi, kā iztīrīt māju ar dabīgiem līdzekļiem

Ideju apkopojums tiem, kuriem neiet pie sirds veikalā nopērkamie uzkopšanas līdzekļi.
Nātres, kartupeļu ciete, etiķis un pat kartupeļu mizas – tas viss var noderēt uzkopšanā.

FOTO: Shutterstock.com

Nātres, kartupeļu ciete, etiķis un pat kartupeļu mizas – tas viss var noderēt uzkopšanā.

Ar šiem padomiem mājas uzkopšana būs pavisam citādāka!

 

1. Tīri logu rūtis ar nātrēm

Nātres sagriez rupjos gabalos, mazākās pat atstāj veselas un liec spainī. Aplej ar ūdeni un atstāj uz neilgu brīdi. Pēc tam ar nātru vīkšķi noberz logu rūtis un nopulē ar avīžpapīru vai sausu dvieli. Tāpat var notīrīt arī automašīnas logus.

 

2. Tīri spoguli ar kartupeļu mizām

Pēc kartupeļu nomizošana nemet mizas prom, bet izmanto spoguļu un nerūsējošā tērauda virsmu tīrīšanai un spodrināšanai. Ar mizas mitro pusi noberz attiecīgo virsmu un ar sausu dvieli vai papīru nopulē. Vislabāk, protams, noder platas mizas. Starp citu, ar kartupeļu mizām regulāri tīrīti vannas istabas spoguļi tikpat kā vairs neaizsvīst.

 

3. Tīri traukus ar pelniem

Vispirms jāņem gan vērā, ka tīrīšanai neder pelni, kas radušies, sadegot ar ķimikālijām un citām kaitīgām vielām piesūcinātiem materiāliem. Taču, ja mājās ir malkas krāsns vai plīts, ja grilēšanai (kur nepil tauki) izmanto koka ogles, ja kurina ugunskuru ar pagalēm un koka bluķiem, tad šādi pelni lieliski der katlu un pannu izberšanai, kā arī citu taukainu un pieķepušu trauku tīrīšanai.

Reklāma
Reklāma

 

4. Tīri paklājus ar stērķeli

Kartupeļu ciete labi noder iestāvējušos traipu tīrīšanai. Ar lupatiņu ierīvē stērķeli traipā, atstāj apmēram uz 20 minūtēm, lai iedarbojas, un tad ar putekļu sūcēju iztīri.

 

5. Spodrini koka grīdu ar eļļu un dezinficē ar etiķi

Pagatavo grīdas tīrīšanas līdzekli: samaisi 500 ml augu eļļas ar 350 ml etiķa, pievieno dažus pilienus smaržīgas ēteriskās eļļas un to visu iemaisi 2 litros ūdens. Etiķis zināmā mērā iznīcina baciļus un dezinficē, savukārt eļļa kopj un aizsargā koka dēļus. Ja neizlieto visu tīrīšanas līdzekli vienā reizē, droši var pataupīt citām reizēm.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti