Dzīvokļa uzkopšana. Padomi, kā to izdarīt vieglāk

"Pat tad, kad mans mājoklis ir tīrs (parasti nevainojama tīrība tur valda tikai tad, kad es gaidu viesus), es zinu, ka tas ir pretdabisks un īslaicīgs stāvoklis – tas līdzinās piecgadīgam puišelim, kurš ieģērbts mazā, slikti piegulošā uzvalciņā," tā par tīrību mājās saka Kellija Viljamsa Brauna, grāmatas "Pieaugšana. 468 samērā vienkārši soļi ceļā uz patstāvīgu dzīvi" autore.

Izmanto lietderīgi  tās pāris minūtes, kamēr darbojas mikroviļņu krāsns vai tosteris, - noslauki virtuves leti vai nomazgā traukus.

FOTO: Shutterstock.com

Izmanto lietderīgi tās pāris minūtes, kamēr darbojas mikroviļņu krāsns vai tosteris, - noslauki virtuves leti vai nomazgā traukus.

Mans mājoklis nekad nebūs no tiem, kas spīd un laistās, tomēr esmu iemācījusies nepadarīt to par neapdzīvojamu ūķi, kurā lielākoties mitinājos patstāvīgas dzīves sākumposmā.

 

1.solis. Ja esi pilnīgs profāns šajā jomā, vari noalgot apkopēju un palūgt, lai viņa pamāca tev, kā tas darāms.

Jau iepriekš noskaidro, vai viņa būs ar mieru, jo apkopējas uzdevums ir uzkopt telpas, nevis mācīt totālām nejēgām slaucīt putekļus. Es vismaz tā darīju un sameklēju Kārenu, kuras vērtīgie padomi ir izmantoti šajā nodaļā. Taktiski nepieminot manu nemākulību, viņa man iemācīja gan pareizi mazgāt rokas, gan paskaidroja, kas ir pavasara tīrīšana. Turklāt es sapratu, ka daudz vieglāk ir uzturēt mērenu tīrību nekā ieviest to pēc ilgāka pārtraukuma. Tā es izstrādāju savu dzīvokļa uzkopšanas režīmu.

 

2.solis. Izdari kaut ko katru dienu.

Šiem darbiem būs jāvelta ne vairāk kā piecpadsmit minūtes dienā, un tavs mājoklis nekad nepārvērtīsies par atbaidošu midzeni.
Nomazgā traukus.
Noliec visas lietas savās vietās. Iekar skapī tīrās drēbes, iemet veļas grozā netīrās, sameklē vietu jaunajām un tamlīdzīgi.
Nu re! Tu taču to vari, vai ne? Uzkopjot dzīvokli, tu pat vari dungot pie sevis pašsacerētu Tīrības dziesmiņu.

 

3.solis. Katru rītu saklāj gultu.

Cilvēkam nereti ienāk prātā, ka gultas klāšana ir velti izšķiests laiks. Periodiski es uzskatu, ka ir vērts patērēt četrdesmit piecas sekundes, lai tavā pasaulē būtu vismaz viena sakārtota vietiņa.
Izkāpusi no gultas, es tūlīt pat izlīdzinu palagu, segu un uzbužinu spilvenus. Tad man ir glīta, līdzena virsma, kur uzlikt tās dienas drēbju kārtu, turklāt istaba ir ieguvusi daudz kārtīgāku paskatu (aksioma: istaba ar savandītu gultu nevar izskatīties kārtīga). Vakaros, kad tu nogurusi pārnāksi mājās un gribēsi doties pie miera, tevi gaidīs glīti saklāta gulta – mazs apliecinājums tam, ka tu spēj kontrolēt savu mikropasauli.
Turklāt daudz patīkamāk ir atlaisties saklātā gultā. Ielienot pagājušajā naktī sagumzītajā migā, tevi var pārņemt pārmērīga nepilnvērtības izjūta.
Gultas veļa būtu jāmaina vismaz reizi divās nedēļās. To var izmazgāt mājās, izmantojot pusi no parastā veļas pulvera daudzuma. Tev pilnīgi pietiks ar trim gultas veļas komplektiem.

 

4.solis. Izmanto kārtības ieviešanai īsus brīvus brīžus.

Lūk, daži tam piemēroti brīži.
Nelielu dzīvokļa piekārtošanu var lieliski veikt telefona sarunas laikā.
Izmanto lietderīgi  tās pāris minūtes, kamēr darbojas mikroviļņu krāsns vai tosteris, - noslauki virtuves leti vai nomazgā traukus.
Izmazgā izlietni vai tualetes podu, gaidot, kamēr piepildīsies vanna vai sasils ūdens dušai.

Reklāma
Reklāma

 

5. solis. Labāk noslauki šodien nekā skrubini rīt.

“Ja kaut kas izlīst vai izšļakstās, uzslauki to tūlīt pat.” Man to pateica pirms nepilniem sešiem mēnešiem, un es ļoti sakaunējos par to, ka neesmu ielāgojusi šo principu jau bērnībā.


Dzīvokļa uzkopšanai nepieciešamie palīglīdzekļi:

  • Trauku mazgāšanas līdzeklis. Kombinācijā ar siltu ūdeni tas var paveikt īstus brīnumus.
  • Slota un saslauku lāpstiņa (vēlams – komplektā ar slotiņu).
  • Slota grīdas mazgāšanai.
  • Spainis.
  • Papīra dvieļi.
  • Lupatas. Piebilde: ļoti noderīgi ir veci dvieļi un auduma autiņi (vēlams – nelietoti). Dvieļi lieti noder, ja kaut kas ir izlijis, bet autiņi nesaskrāpēs spoguļus un logu rūtis.
  • Birste.
  • Zobu birstīte dažādu spraugu tīrīšanai (piemēram, izlietnes un krāna salaidum vietā).
  • Balināšanas līdzeklis.
  • Lēts bezkrāsains etiķis; ar karstu ūdeni atšķaidīts etiķis (attiecībā 1:2) ir lielisks stikla tīrīšanas līdzeklis.
  • Izsmidzināms balinātāja šķīdums. To var izmantot dažādu materiālu (grīdu, krāsotu virsmu utt.) tīrīšanai, kā arī pelējuma noņemšanai.
  • Ceļu polsteri. Ar tiem grīdu beršana mazāk līdzināsies mokošam Pelnrušķītes darbam.
  • Lateksa saimniecības cimdi.
  • Līdzeklis koka virsmu tīrīšanai.
  • Putekļu slotiņa, kuras vietā var izmantot arī lupatas.

 

Avots: Kellija Viljamsa Brauna "Pieaugšana. 468 samērā vienkārši soļi ceļā uz patstāvīu dzīvi". R.: Zvaigzne.

"Pieaugšana. 468 samērā vienkārši soļi ceļā uz patstāvīgu dzīvi".

Pieaugšana ir darbība un prasa aktīvu rīcību. Turklāt pieaug visi. Tikai vieni agrāk, otri vēlāk, daži vieglāk, citi grūtāk.

Ikviena cilvēka dzīvē pienāk brīdis, kad jāatrod darbs, jāsāk maksāt rēķini un jārūpējas par pārtikas un tualetes papīra krājumu papildināšanu. Uzsākot patstāvīgu dzīvi, Kellijai nenācās viegli iejusties pieaugušo dzīvē. Un izrādījās, ka tāpat klājas daudziem citiem jauniešiem, kas pamet silto vecāku paspārni. Tāpēc Kellija sāka blogot par to, ko nozīmē izturēties kā pieaugušam cilvēkam. Pat tad, ja tā nejūtas...

Blogs pārtapa asprātīgā un praktiskā grāmatā PIEAUGŠANA. Tā ir ideāls ceļvedis pieaugušo rīcības un uzvedības pasaulē, kurā tu uzzināsi:
◦ kāpēc, meklējot jaunu mājokli, svarīgāk ir pārbaudīt ūdenskrānu un plīti, nevis iečekot tuvējo naktsklubu,
◦ ko iesākt, ja kaimiņi mēdz nodoties ļoti trokšņainam seksam,
◦ kāpēc reizēm ir svētīgi noskaitīt antišopinga mantru,
◦ kā nepiedzīvot neērtas situācijas darbā un izvairīties no morālajām paģirām.

Kellija Viljamsa Brauna (Kelly Williams Brown) ir amerikāņu žurnāliste, sleju autore dažādiem preses izdevumiem un reklāmas tekstu sastādītāja. Dažkārt - bet ne vienmēr - viņa ir visnotaļ pieaudzis cilvēks.

Saistītie raksti