Tīras un omulīgas mājas tikai 30 minūtēs? Efektīvi padomi ikdienas uzkopšanai

Mūsu mērķis – kopt mājas tā, lai tās būtu pietiekami tīras, bet viss brīvais laiks nebūtu jāvelta to spodrināšanai.
Mudiniet visus ģimenes locekļus traukus aiznest uz virtuvi, tad nevajadzēs tos meklēt bērnu istabās, uz terases u.c.

FOTO: Publicitātes foto

Mudiniet visus ģimenes locekļus traukus aiznest uz virtuvi, tad nevajadzēs tos meklēt bērnu istabās, uz terases u.c.

Šādas mājas izstaro mieru, vienlaikus tajās ir patīkami dzīvot visai ģimenei, izvairoties no pārspīlētas sterilitātes, kas diez vai vispār ir iespējama, kad zem viena jumta dzīvo gan bērni, gan mājdzīvnieki. 
Taču, 

ja zināsiet galvenos principus, kā un ko uzkopt, krietni atvieglosiet sev dzīvi. 


Dažas tīru, bet vienlaikus arī mājīgu māju īpašības: 

  • Nekādas sterilitātes vai aukstuma – mājas taču ir dzīvs organisms!
  • Tiek uzņemti ciemiņi, lai arī mājas visvairāk ir orientētas uz mājinieku vajadzībām.
  • Mājas pilnībā atbilst ģimenes vajadzībām un paradumiem, nekļūst par nastu.
  • Mājās bērni pa dienu var lēkāt pa mēbelēm, būvēt no plediem teltis, taču vakarā pirms gulētiešanas visu var viegli „demontēt” un sakārtot.
  • Ģimenes locekļi nevar sagaidīt, kad atgriezīsies mājās. 
     

Tātad – kā izveidot šādas mājas?

 

Tieciet galā ar traukiem

Ar netīriem traukiem piekrautas telpas izskatās nolaistas. Tāpēc izveidojiet sev rituālus, piemēram:

  • Pēc ēšanas trauki vienmēr tiek izmazgāti / salikti trauku mazgājamajā mašīnā.
  • Katru vakaru pēc vakariņām ieslēdzam trauku mašīnu (pat tad, ja tā nav pavisam pilna). Tad nomazgājam traukus, kas tajā nelīda.
  • Pirms gulētiešanas bērni iztukšo trauku mašīnu.
     

 

Divi svarīgi ieteikumi:

  1. Mudiniet visus ģimenes locekļus traukus aiznest uz virtuvi, tad nevajadzēs tos meklēt bērnu istabās, uz terases u.c.
  2. Ja nav laika vai noskaņojuma mazgāt traukus, vismaz kārtīgi salieciet tos izlietnē un piesedziet ar tīru dvieli.
     

Izveidojiet veļas mazgāšanas rutīnu

Lai gan daudziem šis padoms var šķist novecojis, dzīve kļūs krietni vieglāka, ja veļu mazgāsiet konkrētās dienās. Atlikušo nedēļas daļu jums nevajadzēs par to domāt.


Trīs ieteikumi:

  1. Netīro veļu glabājiet veļas grozā tam paredzētā vietā. Vislabāk, ja ir divi veļas grozi – viens gaišām, otrs – krāsainām un tumšām drēbēm.
  2. Ķerieties pie veļas mazgāšanas, kad tam ir laiks. Ja dienas režīms ir pārāk saspringts, ir risks, ka veļa pārāk ilgi paliks veļas mašīnā, žāvētājā vai aizņems vietu uz kādas vannasistabas virsmas.
  3. Tīrās un sausās drēbes uzreiz salokiet un salieciet vietās. 
     

Uz grīdas – nekādu putekļu un drupaču

Droši vien daudzi piekritīs, ka staigāt ar basām kājām pa grīdu, kas ir nosēta ar drupačām, putekļiem, dubļiem, matiem u.c., nav nekas patīkams. Tāpēc centieties grīdu regulāri vismaz izsūkt vai izslaucīt. 
 

Divi pamatprincipi: 

  1. Nekad un nekādos apstākļos neļaujiet pa mājām staigāt apavos.
  2. Lai visa ģimene ēd tikai virtuvē un ēdamistabā (nevis uz dīvāna vai savā guļamistabā).


Katru vakaru ieteicams izslaucīt virtuvi, bet vismaz 1–2 reizes nedēļā – izsūkt visu māju un izpurināt paklājiņus. Visus šos darbus, protams, var uzticēt arī XIAOMI putekļsūcējam robotam. Viens no uzmanības vērtiem pirkumiem – „Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro”. Robots ātri sūc un mazgā, panākot īpašas tīrības efektu. Pateicoties speciālajai vibrējošajai slotiņai, ierīce viegli noņem grūti iztīrāmus traipus, putekļus un netīrumus pat no grīdas spraugām. Putekļsūcēju robotu var ērti vadīt ar „Mi Home” lietotni, pat neatrodoties mājās. Putekļsūcējs ar uzlaboto bateriju var izsūkt līdz 150 kvadrātmetru platību. 


Iztukšojiet atkritumu tvertnes

Redzami atkritumi krietni samazina tīrības un mājīguma atmosfēru, tāpēc savāciet tos, iztukšojiet un iztīriet visas atkritumu tvertnes. Tas ir ātrs un efektīvs veids, kā uzlabot telpu, netērējot daudz laika.
Palīdzēt atkritumu izvākšanā no mājām var pat bērni. 
 

Saklājiet gultas

Lai glīti saklātu gultu, vajag 1–2 minūtes, taču guļamistaba uzreiz kļūst kārtīga. Atveriet aizkarus, kamēr klājat gultu, izvēdiniet guļamistabu. Pēc tam savāciet visas mantas, kam nav vietas guļamistabā (piemēram, tukšas ūdens glāzes, apģērbs), ātri notīriet no virsmām putekļus, un viss – dažās minūtēs guļamistaba atkal ir kārtībā un gatava vakara atpūtai. 
 

Reklāma
Reklāma

Uzturiet kārtību virtuvē

Pat tad, ja nepatīk gatavot, virtuvē neizbēgami ir jāpavada gana daudz laika. 
Labā ziņa – lai virtuve izskatītos kārtīga, nav katru nedēļu jākārto virtuves skapīšu saturs. Koncentrējieties uz virsmām – darba virsma, galds, izlietne, sadzīves tehnika. 
Ļoti svarīgs princips – uz darba virsmas turēt pēc iespējas mazāk mantu. Ja virsmas nav apkrauktas, pietiek tās notīrīt ar mitru lupatiņu, nekas nav jāstumda, jācilā vai jāgrūž kaktā. 


Rūpīgi pieskatiet mājdzīvniekus: krietni samazināsiet uzkopšanai patērēto laiku
Novērots, ka uzturēt kārtību mājās visvairāk traucē mazi bērni un dzīvnieki. Tāpēc ievērojiet svarīgākos noteikumus. Piemēram, slapjā laikā atnākot mājās, notīriet sunītim pēdiņas vai ātri nomazgājiet viņu. Jums atkal noderēs kvalitatīvs, jaudīgs putekļsūcējs, lai bez grūtībām tiktu galā ar kaitinošajām spalvām.  
 

Automātiskais dzīvnieku ēdiena dozators ir ērts arī, kad saimnieki dodas ceļojumā.

 

Nekārtības mazināšanā ļoti noderēs automātiskais ēdiena dozators. Dzīvnieks saņems tik ēdiena, cik nepieciešams izsalkuma remdēšanai, tāpēc sausās barības granulas nemētāsies pa mājām, turklāt dozators ir ļoti ērts, saimniekiem ceļojot: ēdienu dzīvniekam var pasniegt līdz 20 dienām, ir integrēta arī avārijas barošanas sistēma, bet visu barošanas procesu ir viegli pārvaldīt ar lietotni. 

 

Dzīvnieku dzirdinātavā ūdens nesastāvas, jo tiek filtrēts.

 

Līdzīga tipa ierīce – dzīvnieku strūklaka (dzirdinātava). Tajā ūdens nepārtraukti cirkulē, tāpēc nesastāvas, tas tiek filtrēts ar speciālu filtru, turklāt ir mazāka varbūtība, ka dzīvnieks ūdeni izlies vai izšļakstīs.
 

Katru dienu sakopiet vannas istabu

Vannu tīrīt ir ērtāk, kad bērni ir aizmiguši. Ķerieties pie šādiem darbiem: 

  • Ātri notīriet virsmas (pēc bērnu vakara rituāliem uz tām droši vien ir ūdens pilieni), izlietni, klozetpodu.
  • Regulāri mainiet dvieļus.
  • Kad nepieciešams, palaidiet robotu putekļsūcēju.
  • Kad vajadzīgs, iztukšojiet atkritumu tvertni. 
     

Parūpējieties par gaisu mājās

Slikts aromāts mājās bieži ir netīrības atspulgs, kas rodas, ja laikus neiznes atkritumus, nenomazgā traukus vai kādu produktu ilgāk aizmirst ledusskapī, un ja vēl mājās smēķē... Slikts aromāts mums asociējas ar netīrību. Lai no tā izvairītos, māja ir bieži jāvēdina, jāizmanto gaisa atsvaidzinātāji. Taču daudz gudrāka izeja ir vienkārši iegādāties gaisa attīrītāju. Tas likvidē ne tikai smakas, putekļus un dūmus, bet arī vīrusus, baktērijas, alergēnus (ziedputekšņus, blaugznas) u.c. Īpašā filtrēšanas sistēma palīdz likvidēt līdz 99,97 % daļiņu gaisā. Iegādājoties šādu ierīci, tiek sasniegti vairāki mērķi: tiek uzlabota ne tikai mājas tīrība, bet arī mājinieku veselība. 

 

Gaisa tīrītājs likvidē ne tikai smakas, putekļus un dūmus, bet arī vīrusus, baktērijas, alergēnus u.c. 
 

Samaziniet rotaļlietu daudzumu 

Ļoti bieži ģimenes draugi un tuvinieki vienkārši apber bērnus ar rotaļlietām. Taču pārāk liels rotaļlietu daudzums mazos vienkārši mulsina, apgrūtina rotaļas, mazina radošumu. Tāpēc vecāku uzdevums ir kopā ar bērniem izvēlēties iemīļotākās rotaļlietas. Tas ietekmē pozitīvi: bērni rotaļājas ilgāk, vairāk iedziļinās rotaļā.
Radiniet bērnus arī glabāt lielāko daļu rotaļlietu savā istabā: tur var ģērbt lelles vai likt LEGO konstruktorus, bet vecākiem nebūs jāpieprasa nekavējoties atbrīvot grīdu. Māciet bērniem pēc spēlēšanās noteikti sakārtot mantas, parādiet, kur katra rotaļlieta jāliek. 


Sakārtojiet papīrus 

Gribam to vai negribam, bet laika gaitā mājās sakrājas dažādi papīra izstrādājumi: reklāmas lapiņas, veikalu akciju avīzes, bērnu zīmējumi, uz lapiņas steigā pierakstītas receptes utt. 


Vispirms savāciet visus papīrus vienkopus (kastē vai īpaši papīram paredzētā atkritumu tvertnē), bet pēc tam visu sašķirojiet: ko izmest, ko atstāt. 
 

Regulāri atbrīvojieties no nelietotām mantām

Lai mājās uzturētu kārtību, jāizveido paradums regulāri atvadīties no vairs nelietotajām mantām.

  • Izvēlieties telpu, kuru kārtosiet pirmo (sāciet ar vietu, kurā ir lielākā nekārtība un, iespējams, visvairāk nelietoto mantu, piemēram, garāža vai garderobe).
  • Visas mantas sašķirojiet: lietojamās lieciet skapī, kumodē vai plauktā, nelietotās salieciet atsevišķos maisos vai kastēs: 1. pārdot; 2. atdot; 3. izmest.
  • Izdomājiet vietu, kur glabāt atdodamās vai pārdodamās mantas (skapītis, vieta aiz dīvāna u.tml.).

Saistītie raksti