6 ieteikumi, lai ledusskapis lieki netērētu elektrību

Bez ledusskapja mājās iztikt nevaram, turklāt tas strādā cauru dienu un nakti, patērējot elektrību. Taču, cik bieži mēs aizdomājamies par to, cik tas energoefektīvs, cik elektrības patērē un kā šo patēriņu samazināt?
Kas nepieciešams, lai ledusskapis lieki netērētu elektrību?

FOTO: Freepik.com / freepik

Kas nepieciešams, lai ledusskapis lieki netērētu elektrību?

Piemērota vieta

Ledusskapim nav piemērota vieta blakus siltumu radošām ierīcēm kā trauku mazgājamā mašīna, plīts, par radiatoriem un krāsni nemaz nerunājot. Arī vietā, ko lielu dienas daļu apspīd saule, ledusskapi nevajadzētu novietot – lai uzturētu izvēlēto temperatūru, šādās vietās ledusskapim vajadzēs darboties intensīvāk.

 

Cieši noslēgtas durvis

Tas nozīmē, ka durvju blīvēm jābūt stingrām un kvalitatīvām. Ja blīves ir tīras un durvis perfekti pieguļ ledusskapim, aukstums netiek laukā. Tāpēc neaizmirsti blīves regulāri tīrīt un pārbaudīt.

 

Atdzesēti produkti

Tas attiecas galvenokārt uz siltiem ēdieniem un maltītes pārpalikumiem – tos ievieto ledusskapī tikai atdzisušus; ja ēdienus ieliks siltus, ledusskapis patērēs vairāk elektrības, lai nodrošinātu vajadzīgo temperatūru.

 

Temperatūras zonu pareiza izmantošana

Reklāma
Reklāma

Ledusskapī ir vairākas temperatūras zonas, kuru racionāla izmantošana arī palīdz ietaupīt līdzekļus. Aukstāks gaiss parasti koncentrējas apakšā, tāpēc tur ieteicams likt produktus, kuri ātri bojājas, savukārt augšējos plauktos – tādus, kuriem ilgāks derīguma termiņš. Dārzeņu nodalījums vairumam ledusskapju atrodas apakšā, taču ir nodalīts no pārējās daļas kā samērā noslēgta kaste, tāpēc tur tomēr nav tik auksts.

 

Optimāls piepildījums

Ja ledusskapī maz produktu, arī tas veicina elektrības patēriņu. Katru reizi, kad atver durvis, iekšā ieplūst siltais gaiss, kas ledusskapim pēc tam ir jāatdzesē. Tāpēc, ja gadās, ka ledusskapis ir vairāk tukšs nekā pilns, tukšumu der piepildīt kaut vai ar dzērienu pudelēm.

 

Kārtība

Ja ledusskapī valda kārtība un vienmēr skaidri zināms, kas kur atrodas, durvis nav tik ilgi jātur vaļā, lai sameklētu vajadzīgo produktu, līdz ar to iekšā ieplūst mazāk silta gaisa un ledusskapim nav pastiprināti jādarbojas, lai to atdzesētu

 

Avots: www.kasjauns.lv

Saistītie raksti