Pārsteidzoši: kāpēc olas nevajadzētu glabāt ledusskapī

Gandrīz katrā ģimenē vistu olas pieņemts uzglabāt ledusskapī. Daudzi maldīgi uzskata, ka šādā veidā var pagarināt to derīguma termiņu.
Ja olas glabā istabas temperatūrā, tās ātrāk nesabojājas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja olas glabā istabas temperatūrā, tās ātrāk nesabojājas.

Būsiet pārsteigts, taču ir vairāki vērā ņemami argumenti par labu tam, ka arī mājās olas nevajadzētu turēt aukstā vietā, raksta UNIAN.

 

Vai olas var uzglabāt ledusskapī?

Jūs noteikti esat ievērojuši, ka praktiski katrā ledusskapī ir olu glabāšanas paplāte. Šie bloki, visbiežāk, paredzēti 6 līdz 10 olām. Pastāv uzskats: ja olas glabā ledusskapī, tās lēnāk bojājas. Turklāt tiek uzskatīts, ka tas var samazināt saindēšanās riskus, jo aukstā vidē baktēriju, kas provocē salmonelozi, vairošanās palēninās.

 

Olas droši var glabāt arī ledusskapī, ja ir aizdomas, ka tās inficētas ar salmonelozi. Tā jūs nepieļausiet citu produktu inficēšanos, jo aukstā vidē šīs baktērijas mirst.

Ir daži argumenti, kas liks aizdomāties, vai tiešām ir vērts olas uzglabāt ledusskapī. Piemēram, ja olas glabā istabas temperatūrā, tās ātrāk nesabojājas. 

Reklāma
Reklāma

 

Gatavojot daudzus ēdienus, jāņem istabas temperatūras olas. Aukstās olas iesaka lietot tikai noteiktos gadījumos. Ja tās ilgstoši uzglabā ledusskapī un pēc tam ļauj pastāvēt istabas temperatūrā, lai tās kļūtu "siltākas", uz tām veidojas kondensāts. Un tas savukārt izraisa baktēriju vairošanos uz čaumalas.

 

Turklāt, ja auksto olu ieliekat istabas temperatūras ūdenī, nemaz nerunājot par karsto, čaumala saplaisā. Tas ir vēl viens arguments par labu tam, kāpēc nedrīkst likt olas ledusskapī. Ilgstoši uzglabājot zemas temperatūras apstākļos, uz čaumalas var izveidoties mikroplaisas, un tajās baktērijas vairosies daudz aktīvāk.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti