13 ēdieni, ko nekad, nekad nelikt ledusskapī
Esam pieraduši, ka pārtikas produkti labāk uzglabājas ledusskapī. Taču ir vairāki produkti, ko tur labāk neievietot. Kuri ir šie produkti? Lasi rakstā!

FOTO: Shutterstock.com
Ne visu, kas ēdams, jāuzglabā ledusskapī.
Tomāti
Daudzos svaigos produktos, piemēram, tomātos nav daudz
konservantus, kas ļautu tiem uzglabāties ļoti ilgu laiku. Līdz ar
to tomāti domāti, lai tos patērētu dažu dienu laikā pēc tam, kad
pilnīgi nogatavojušies. Uzglabājot tos ledusskapī, var iegūt vēl
dažas dienas, taču rezultātā tiek apdraudēta tomātu garša. Arī
tomāta tekstūra var mainīt savas īpašības. Tātad, tomātus vislabāk
glabāt grozā vai bļodā istabas temperatūrā, lai tie nezaudētu savas
labās garšas īpašības.
Banāni
Banāni ir viens no labākajiem dabiskajiem kālija avotiem, tādēļ šis
auglis ir iemīļots un sastopams daudzās virtuvēs. Ir reizes, kad
pārtikas veikalā to var nopirks iezaļganu, tātad, negatavu. Un
tādus droši var pirkt. Vienīgais, kas jādara – jāļauj tam
nogatavoties istabas temperatūrā. Diemžēl arī banāni nav paredzēti
ilgai uzglabāšanai ledusskapī, jo vēsumā tiem samazinās
nogatavināšanās ātrums.
Maize
Neatkarīgi no maizes veida, to nav paredzēts uzglabāt ledusskapī,
jo maize uzsūc apkārt esošo mitrumu, arī smaržas. Maizi labāk
uzglabāt noslēgtos traukos istabas temperatūrā. Maizi var glabāt
polietilēna maisiņos, lai ilgāk saglabātu svaigumu.
Kartupeļi
Iespējams būsi pārsteigts šajā sarakstā ieraudzīt kartupeļus, bet
te nu tie ir. Jā, kartupeļus ieteicams uzglabāt zemā temperatūrā,
bet ne ledusskapī, kur tie īpašu reakciju dēļ zaudē daļu no savas
uzturvērtības. Tāpat kartupeļus ieteicams mazgāt pavisam īsi pirms
to lietošanas.
Medus
Ja medus ir ieliets tīrā traukā, to var uzglabāt pat gadiem ilgi.
Šis ir viens no retajiem produktiem, kas tam piemērotos apstākļos
nebojājas. Līdz ar to medu ledusskapī likt nav nepieciešams.
Ledusskapī medus kļūst ciets un grūti lietojams. Zemā temperatūrā
tas ātrāk pārcukurojas, un tas nav nepieciešams.
Sīpoli
Nemizotus sīpolus vislabāk uzglabāt sausā telpā, tā var būt nedaudz
zemāka par istabas temperatūru. Uzglabājot ledusskapī, pastāv
risks, ka sīpoli var palikt mīksti un sākt pūt. Sīpoliem ļoti
patīk daudz svaiga gaisa, tas nozīmē, ka šos garšaugus nevajadzētu
uzglabāt polietilēna maisiņā. Vienīgā situācija, kad sīpolus
var likt ledusskapī – ja tie ir nomizoti un/ vai sagriezti
gabaliņos.
Melone
Ir daudz un dažādās meloņu šķirnes, kas ir gan gardas, gan
veselīgas. Un visas tās ieteicams turēt grozā vai vaļējā traukā
istabas temperatūrā. Šādi uzglabātās tajās daudz labāk saglabāsies
antioksidantu daudzums. Ja esat jau sākuši ar meloni mieloties,
pārklāj to ar pārtikas plēvi, un tikai tad to ievieto
ledusskapī.
Kafija
Daudzi cilvēki glabā ledusskapī gan kafijas pupiņas, gan malto
kafiju, lai saglabātu to pēc iespējas svaigu. Taču tas nav īsti
pareizi, jo kafijas pupiņas lieliski absorbē dažādas smaržas, kas
ir ledusskapī. Desa uz maizes garšo lieliski, bet kafija ar desas
smaržu nešķiet pievilcīga. Kafijai par labu nenāks arī kondensāts,
kas var rasties ledusskapī. Tādēļ glabājiet savu kafiju hermētiskā
traukā skapī vai uz letes. Jūs noteikti pamanīsiet atšķirību!
Avokado
Avokado ir vēl viens no augļiem, ko labāk nelikt ledusskapī līdz
brīdim, kad tas ir pilnīgi nogatavojies. Ledusskapī var likt tādu
avokado, kas ir pilnībā gatavs.
Ķiploki
Līdzīgi sīpoliem, ķiplokiem jāpaliek nemizotiem kādā tumšā virtuves
skapītī vai plauktā. Ja ķiploku ievieto ledusskapī, pastāv liela
iespēja, ka tas sāks dīkt. Ja ķiploku ir plānots stādīt, tad tā,
protams, var darīt, bet ēdiena gatavošanai sadīdzis ķiploks nav
labākā izvēle. Ķiploka asns var padarīt ēdienu nedaudz
rūgtenu.
Olīveļļa
Eļļa ir produkts, ko parasti neiztērē uz reiz, bet lieto
pakāpeniski, līdz ar to var rasties vēlēšanās neizlietoto olīveļļu
ielikt ledusskapī. Taču aukstumā šī eļļa sabiezē un maina savu
konsistenci. Tādēļ eļļu labāk uzglabāt tumšā, siltā vietā,
piemēram, skapītī vai pieliekamajā kambarī.
Svaigi griezti garšaugi
Garšaugi, piemēram, baziliks, pētersīļi un rozmarīns ir ideāli, lai
tos pievienotu ēdienam svaigā veidā. Taču ir jautājums, kā tos
labāk uzglabāt, ja viss nav iztērēts vienā reizē. Ja vēlaties
saglabāt garšaugus vēlākai lietošanai, tos labāk izžāvēt un
ievietot tam piemērotos uzglabāšanas traukos.
Gurķi
Ir maldīgs uzskats, ka gurķus vislabāk uzglabāt ledusskapī.
Patiesībā pazeminātā temperatūra veicina un paātrina gurķu
bojāšanos. Rezultātā gurķiem radīsies dažādi plankumi, sāksies puve
un mainīsies labās garšas īpatnības. Tieši istabas temperatūrā tie
saglabāsies ilgāk.