25 padomi ūdens taupīšanai - vannasistabā, virtuvē, dārzā un garāžā

Cits, taupot ūdeni, apzinās, ka taupa planētas saldūdens krājumus, bet cits rēķina eiro, lai tie nelietderīgi neaizplūstu izlietnē. Lūk, 25 padomi ūdens taupīšanai ikdienā.

Cik iespējams mazgājieties zem dušas. Lai pietecinātu vannu, būs nepieciešams apmēram trīs reizes vairāk ūdens

FOTO: Shutterstock.com

Cik iespējams mazgājieties zem dušas. Lai pietecinātu vannu, būs nepieciešams apmēram trīs reizes vairāk ūdens

 

Virtuvē
1. Lietojot trauku mazgājamo mašīnu, jūs tērēsiet apmēram četras reizes mazāk ūdens, nekā mazgājot traukus ar rokām.

2. Nedarbiniet trauku mazgājamo mašīnu pustukšu viena netīra šķīvja dēļ.

3. Izvēlieties gudru trauku mazgājamo mašīnu, ko var pielāgot mazgājamo trauku daudzumam un kurai iespējams izvēlēties mazgāšanas programmu atbilstoši trauku netīrības pakāpei.

4. Ja traukus mazgājat ar rokām, ieteicams izmantot divas bļodas – vienā traukus mazgājiet, otrā skalojiet. Ja jums ir divdaļīga izlietne, izmantojiet to kā bļodas trauku mazgāšanai.

5. Mazgājot traukus, neturiet vaļā ūdens krānu. Izmantojiet izlietnes aizbāzni, lai pārvērstu to par bļodu trauku mazgāšanai.

6. Pirmos mazgājiet tīrākos traukus, pēdējos – taukainākos. Stipri taukainus traukus pirms mazgāšanas noslaukiet ar papīra dvieli.

Viensviras jaucējkrāni virtuvē ļauj ātrāk un ērtāk ieslēgt un pārtraukt ūdens padevi pat ar netīrām rokām – sviru var pabīdīt kaut vai ar elkoni.

7. Ja viensviras krāni aprīkoti ar ekorežīmu, sviru viegli var pacelt līdz pusei, ja vēlaties spēcīgāku strūklu, jāpieliek lielāks spēks.

8. Gatavojot ēst, dārzeņus, kartupeļus vai gaļu pārlejiet ar minimālu ūdens daudzumu. Ja parastajos katliņos vārāmajam produktam jābūt pilnībā aplietam ar ūdeni, tad Zepter tipa un ātrvārītājkatlos ūdeni var lietot mazāk – tas gatavosies tvaikā un produkti saglabās spēcīgāku garšu. Lai lieki ūdeni nepārvērstu tvaikos, neaizmirstiet katliņam uzlikt vāku un pēc uzvārīšanās regulēt mazāku liesmu.

9. Ledusskapī turiet pudeli vai krūzi tīru dzeramā ūdens – tad nebūs lieki jātecina ūdens, lai sagaidītu vēsu malku.

10. Padomājiet, kā iekārtot māju, lai karstais ūdens ceļā līdz krānam lieki neatdzistu un katru reizi, kad nepieciešams karsts ūdens, remdenais nebūtu ilgi jānotecina. Vai nu „apģērbiet” karstā ūdens caurules izolācijas apvalkā, vai centieties iekārtot ūdenssildītāju pēc iespējas tuvāk ūdens patēriņa vietai.

11. Ja ūdens temperatūra krānā mēdz mainīties, izmantojiet termostata jaucējkrānus – jums nebūs jātērē ne laiks, ne tajā lieki aizplūdušais ūdens. Temperatūru regulēs pats krāns automātiski.

12. Nelietojiet ūdens strūklu sasaldētu produktu atlaidināšanai. Laikus pārlieciet produktus no saldētavas ledusskapī vai izmantojiet šim nolūkam atbilstošu mikroviļņu krāsns vai cepeškrāsns režīmu. Ja nav laika un citu iespēju, izmantojiet pēc iespējas lielākas metāla paplātes.

13. Raugieties, lai krāns vienmēr būtu aizgriezts un kārtībā – diennaktī itin nemanāmi var aizpilēt 30 – 200 litri ūdens.
 

Vannas istabā un tualetē
14. Tīrot zobus, izmantojiet glāzīti un bez vajadzības neteciniet ūdeni.

15. Arī skuvekļa skalošanai neizmantojiet ūdens strūklu, bet kādu trauku vai arī izmantojiet izlietni ūdens uzkrāšanai.

Reklāma
Reklāma

16. Cik iespējams mazgājieties zem dušas. Lai pietecinātu vannu, būs nepieciešams apmēram trīs reizes vairāk ūdens.

17. Vannasistabā ierīkojiet termostata jaucējkrānus – tas automātiski regulēs ūdens temperatūru, un vairs nebūs jānotecina spaiņiem ūdens, lai regulētu pareizo temperatūru. Šis krāns dod iespēju ūdeni velti netecināt ziepējoties, bet ātri to atkal ieslēgt, kad jānoskalojas. Ģimenēs ar maziem bērniem šāds krāns ir ne vien izdevīgs, bet arī drošs. Arī viensviras jaucējkrāni ļauj ātri ieslēgt vai izslēgt ūdeni.

18. Gadījumā, ja esošā duša piepilda 4 l trauku ātrāk par 20 sekundēm, uzstādiet ekonomisko dušas galviņu! Tajās ir ieliktņi, kas, nesamazinot strūklas intensitāti, ietaupa ūdens patēriņu par 30–35%.

19. Veļas mašīnu darbiniet, kad sakrājies pietiekami daudz veļas. Ja tomēr nepieciešams mazgāt mazāk veļas, izmantojiet pusielādes sistēmu. Ja iespējams, iegādājieties veļas mazgājamo mašīnu, kas pati spēj pielāgot patērējamo ūdens un mazgājamā līdzekļa daudzumu atbilstoši veļas svaram. Veikalos pieejamas arī tvaika veļas mašīnas, kas patērē mazāk enerģijas un ūdens nekā parastās mašīnas, bet to cenas ir daudz augstākas.

20. Ja iespējams, uzstādiet tualetē ekonomisku un kvalitatīvu santehniku. Skalojamā kaste ar lielo un mazo lāsīti ir tikai viena no ūdens taupīšanas iespējām. Ērtāka ir skalojamo kastu konstrukcija, kad, divreiz nospiežot noraušanas pogu, ūdens strūklu pārtrauc. Mazās lāses izmantošana ļauj 5 cilvēku ģimenei katru mēnesi ietaupīt 35000 litru dzeramā ūdens. Patiešām ekonomiskas skalojamās kastes būs izveidotas viltīgi – tā, lai, noraujot ūdeni, podā rastos straujš virpulis, kas ļaus aizskalot poda saturu ar mazāku ūdens daudzumu.

Kaut dzirdēti ieteikumi poda skalojamās kastes tilpumu taupības nolūkos samazināt, ievietojot tajā ar smiltīm pildītu PET pudeli, tomēr tas draud ar neaizskalotām šmucēm.
 

Dārzā un garāžā
21. Mazgājot auto, izmantojiet spaini un lupatu, nevis ūdens strūklu.

22. Neizmantojiet ūdens strūklu slotas vietā, tīrot celiņus vai lieveni.

23. Savāciet lietus ūdeni – tas noderēs gan laistīšanai, gan uzkopšanas darbiem.

24. Ūdensskaitītāji disciplinē un liek taupīt gan ūdeni, gan savu naudu.

25. Centies būt tīrīgs – tad mazāk ūdens būs nepieciešams gan grīdu, gan drēbju mazgāšanai.

 

Avots:  www.kasjauns.lv