Bērnam izlaidums ieplānots darba dienas vidū: vai vecākam pienākas apmaksāta brīvdiena?

Vasaras sākums bērnu vecākiem tradicionāli asociējas ar izlaidumu laiku gan bērnudārzos, gan skolās. Bet, ko darīt, ja skaistā un visnotaļ svarīgā diena bērna dzīvē ieplānota darba dienas vidū?
Skolēnu izlaidumu laiks tuvojas.

FOTO: Shutterstock.com

Skolēnu izlaidumu laiks tuvojas.

Portāla "Mammamuntetiem.lv" lasītāja mamma Signe jautā: "Maniem bērniem šogad ir izlaidums - vienam 9. klases un otram 12.klases - un abiem izlaidums ielikts darba dienās darba laikā. Vai darba devējam varu prasīt apmaksātu brīvdienu?" 


 

Atbildi sniedz Labklājības ministrijas pārstāve Ineta Vjakse: 
 

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 4. punkts noteic, ka:  
 

Valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt tikai šādus ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus:
 

Reklāma
Reklāma
  • vienu apmaksātu brīvdienu izlaiduma dienā, amatpersonai (darbiniekam) vai tās bērnam absolvējot izglītības iestādi.
     

Tātad valsts un pašvaldību institūcijās var būt paredzēta šāda brīvdiena, līdz ar to darbiniekam būs iespēja saņemt apmaksātu brīvdienu.
 

Ja nekas nav atrunāts, tad arī publiskajā sektorā darbosies princips, kas privātajā sektorā, ja nav kādā iekšējā normatīvajā aktā kaut kas atrunāts par brīvdienām bērna izlaiduma dienā, tad darbinieks var izmantot Darba likuma 151. panta pirmās daļas ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Vai arī lūgt piešķirt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienu, vai arī atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas.

 

Saistītie raksti