Bērnam šogad jau izlaidums, bet viņš nezina, ko darīt pēc skolas beigšanas. Ko iesākt?

Ko darīt jaunietim, kurš mācās 9. vai 12. klasē, taču nezina, ko tālāk dzīvē darīt? Kāda ir vecāku loma lēmuma pieņemšanā? To Mammamuntetiem.lv skaidro pedagoģijas zinātņu doktore Inta Lemešonoka.
Kā palīdzēt jaunietim izlemt, kur mācīeties?

FOTO: Shutterstock.com

Kā palīdzēt jaunietim izlemt, kur mācīeties?

Kā uzsver eksperte, nekad nav par vēlu izlemt, ar ko vēlamies saistīt savu dzīvi. “Vērojot savu bērnu visas attīstības laikā, tomēr būsiet ievērojuši, kas viņam vislabāk padodas vai kas bērnībā vairāk ir aizrāvis un interesējis. Ļaujiet bērnam ielūkoties dažādajās profesijās, izmantojot “Ēnu dienas” sniegtās iespējas. Papildus tam izmantojiet paziņu un draugu loku, lai bērnam pavērtu vēl plašāku skatu uz profesiju daudzveidību,” teic Inta Lemešonoka.

 

Jautājumi, ko uzdot bērnam

Speciāliste mudina vecākus komunicēt ar savu bērnu un vedināt viņu aizdomāties par jautājumiem:

  • Kas tevi interesē?
  • Ko visvairāk tev patīk darīt brīvajā laikā?
  • Par ko tu ikdienā visbiežāk domā?
  • Ko tu dzīvē vēlētos paveikt?

 

Ja nu skaidrība nerodas

Ne vienmēr bērns uzreiz zinās atbildes uz šiem jautājumiem, taču to uzdošana rosinās viņu par tiem padomāt. Ieteikums ir doties pie karjeras konsultanta, kurš sniegs lielu atbalstu un rezultātu personības piemērotības noteikšanā dažādām profesijām. Turklāt lielā daļā skolu strādā pedagogi-karjeras konsultanti. Ielūkojieties arī Latvijas Karjeras attīstības asociācijas mājaslapā www.lkaaa.lv, kurā var atrast privāti praktizējošu profesionālu karjeras konsultantu kontaktus. Noderīgi būs arī Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) izstrādāts jauns karjeras pašizpētes rīks 9. - 12. klašu skolēniem “NIID.lv karjeras izvēles testi”, kas ir pieejams mājaslapā https://testi.niid.lv/ 

 

Reklāma
Reklāma

Par karjeras nedēļu skolēniem

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) ikgadēji organizētajā Karjeras nedēļā skolēniem ir iespēja iepazīt arvien jaunas, ar karjeras izglītību saistītas tēmas – darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojumu izvēlētajā nozarē. Šogad Karjeras nedēļa notiek jau desmito reizi un tā veltīta uzņēmējspēju izzināšanai. 

 

Karjeras nedēļas ietvaros š.g. 20. oktobrī plkst. 19.00 @TavaiKarjerai Facebook kontā būs vērojama VIAA organizētā diskusija vecākiem “Kā palīdzēt bērnam atklāt savas superspējas?”. Tajā piedalīsies arī Inta Lemešonoka, un kopā ar vecākiem un citiem ekspertiem pārrunās un dos vērtīgus padomus, kā bērnos atpazīt stiprās puses, kā vecākiem aizņemtajā ikdienā saprast bērna intereses, atklāt talantus un spēcīgās puses. Tiks pārrunāta pedagogu un vecāku sadarbība bērna spēju un prasmju atklāšanā un attīstīšanā.

 

Diskusijā piedalīsies:

  • žurnālists, četru bērnu tēvs Ansis Bogustovs;
  • trīs bērnu tēvs Andris Ziemelis;
  • karjeras konsultante, Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētāja Dr. paed. Inta Lemešonoka;
  • geštalta terapijas praktiķe, sociāli emocionālo prasmju trenere Maira Dzene;
  • pusaudžu resursu centrs Izglītības projektu vadītāja, klīniskais un veselības psihologs Elīna Bārtule;
  • draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija metodiķis Edgars Plētiens.

Saistītie raksti