Bērns sapņo kļūt par balerīnu vai šoferi – kā reaģēt uz agrīnajiem bērna sapņiem par profesiju

Bērnudārza vecumā vecāki noteikti ir pamanījuši, ka bērni sapņo apgūt profesijas, kuras tomēr vēlāk dzīvē viņi neizvēlas. Saldumu pārdevēja, glābējs, balerīna, šoferis – saprotams, ka bērnus vilina šādas profesijas. Kā reaģēt uz agrīnajiem bērna sapņiem par profesiju, Mammamuntetiem.lv stāsta pedagoģijas zinātņu doktore Inta Lemešonoka.
Nevajadzētu bērna sapņus noniecināt.

FOTO: Shutterstock.com

Nevajadzētu bērna sapņus noniecināt.

Izpētiet profesiju

“Nekad nevajag “nokaut” bērna sapņus – pat visneprātīgākos. Iesaku tos kopā ar bērnu analizēt, pārrunājot šo profesiju būtību, parādot uzskatāmus materiālus, piemēram, video vai TV sižetu, attēlus, grāmatas par šīs profesijas pārstāvjiem. Kopīgi padomājiet, vai bērnam piemīt kārotajai profesijai nepieciešamās rakstura īpašības un spējas. Ja piemīt, tad meklējiet iespējas, kur šīs prasmes un talantus attīstīt – interešu izglītība, padziļināta skolas programma, dalība ar to saistītos pasākumos un citās aktivitātēs. Ja šķiet, ka tomēr kādas no prasmēm trūkst, analizējiet veidus, kā varētu tās attīstīt,” rosina Inta Lemešonoka.

 

Svarīgas ne tikai prasmes

“Nereti izcili un zinoši speciālisti “izgāžas” darba vidē neganta rakstura dēļ, tādēļ svarīgi jau no mazotnes pievērst uzmanību bērnam piemītošajām īpašībām un uzvedībai. Vērojiet, piemēram, kā viņš darbojas komandā, kā viņš komunicē ar apkārtējiem un cik attīstītas ir citas uzņēmējspējas, kas nepieciešamas teju ikvienā profesijā. Vēlākā vecumposmā radiet bērnam iespēju “ēnot” sapņu profesijas, jo tieši “ēnošana” paver patiesāku un reālistiskāku skatījumu uz profesiju – vai es to varēšu, vai man tas patiks, vai šajā darba vidē es jūtos ērti un patīkami,” teic speciāliste.

 

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) ikgadēji organizētajā Karjeras nedēļā skolēniem ir iespēja iepazīt arvien jaunas, ar karjeras izglītību saistītas tēmas – darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojumu izvēlētajā nozarē. Šogad Karjeras nedēļa notiek jau desmito reizi un tā veltīta uzņēmējspēju izzināšanai. 

Reklāma
Reklāma

 

Karjeras nedēļas ietvaros š.g. 20. oktobrī plkst. 19.00 TavaiKarjerai Facebook kontā būs vērojama VIAA organizētā diskusija vecākiem “Kā palīdzēt bērnam atklāt savas superspējas?” Tajā piedalīsies arī Inta Lemešonoka, un kopā ar vecākiem un citiem ekspertiem pārrunās un dos vērtīgus padomus, kā bērnos atpazīt stiprās puses, kā vecākiem aizņemtajā ikdienā saprast bērna intereses, atklāt talantus un spēcīgās puses. Tiks pārrunāta pedagogu un vecāku sadarbība bērna spēju un prasmju atklāšanā un attīstīšanā.

 

Diskusijā piedalīsies:

  • žurnālists, četru bērnu tēvs Ansis Bogustovs;
  • trīs bērnu tēvs Andris Ziemelis;
  • karjeras konsultante, Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētāja Dr. paed. Inta Lemešonoka;
  • geštalta terapijas praktiķe, sociāli emocionālo prasmju trenere Maira Dzene;
  • pusaudžu resursu centrs Izglītības projektu vadītāja, klīniskais un veselības psihologs Elīna Bārtule;
  • draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija metodiķis Edgars Plētiens.

Saistītie raksti