Kā ģērbt bērnu aukstā laikā PLUS kā atpazīt apsaldējumu

Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni, tāpēc, dodoties ārā, ļoti būtiska ir mazuļa pareiza apģērbšana.
Apsaldēto ķermeņa daļu āda kļūst bāla, kā arī ir iespējamas sāpes.

FOTO:

Apsaldēto ķermeņa daļu āda kļūst bāla, kā arī ir iespējamas sāpes.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Aukstā laikā mazos vislabāk ģērbt kārtām - elpojošās drēbēs, kas nav cieši piegulošas un ko pamazām var novilkt, ja bērnam kļuvis par karstu. Gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus (tādus, kas nav cieši pieguloši) un zeķes (vilnas vai kokvilnas; sintētikas nav ieteicamas), kā arī cepuri un šalli. Vēlamāk vilkt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstainie cimdi. 

Jāizvēlas mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes. 

 

To, vai bērnam ir silti vai auksti, nosaka nevis pēc viņa deguna, bet pēc muguriņas, pataustot aiz apkaklītes! Tiesa, ja vecākam ir nosalušas rokas, muguru mazulim taustīt nevajadzētu. Drebuļi ir pirmā pazīme, kas liecina, ka ķermenis zaudē siltumu, – neignorēt to, bet doties iekštelpās sasildīties.

 

Reklāma
Reklāma

Esi apdomīgs! Uzmanīgi ar pārbraucieniem ragavās! Vizināšanās ar ragavām uz kalniņa ir viena lieta – bērns kustas, pats skrien kalnā augšā –, bet cita lieta ir izmantot ragavas kā pārvietošanās līdzekli ielās. Nekustīgi sēžot, kad ārā ir mīnus pieci līdz desmit grādi, mazais pusstundas laikā var nosalt vai gūt apsaldējumus! 

 

Visbiežāk cilvēki apsaldē atklātās ķermeņa daļas – degunu, vaigus, zodu, arī roku un kāju pirkstus. Kad ziema iestājas ātri, dažkārt vecāki nenoreaģē un palaiž bērnus ikdienas gaitās, ģērbtus gumijas zābakos. Tādējādi viens un divi var iegūt pirkstu apsaldējumus! Bērniem tipisks apsaldējums – ceļgali. 

 

Apsaldēto ķermeņa daļu āda kļūst bāla, ir iespējamas sāpes, kas, audiem sasalstot un apsaldējumam kļūstot dziļākam, samazinās. Smagākos apsaldējumu gadījumos var iestāties neatgriezeniski audu bojājumi un atmiršana. Jāņem vērā, lai gūtu apsaldējumu, ne mazāk bīstams par aukstumu ir mitrums. Ja mazais pikojoties ir samērcējis cimdus vai peļķē piesmēlis zābaciņu, var pietikt pat ar –5 grādiem, lai apsaldētos, nav vajadzīgs pārdesmit grādu spelgonis.

Saistītie raksti