Vai skausta taustīšana ar mērķi noteikt zīdaiņa labsajūtu ziemā ir laba metode?

Biežs jauno vecāku jautājums ir: kā noteikt, ka mazulim pastaigas laikā nesalst? Uz jautājumu "Mammamuntetiem.lv" atbild izma Meikšāne, sertificēta pediatre, bērnu neiroloģe.
Ja bērnam seja ir vienā krāsā un zem virskārtas telpā ir siltums, tad mazajam ir labi.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnam seja ir vienā krāsā un zem virskārtas telpā ir siltums, tad mazajam ir labi.

Zīdaiņa pirmajā ziemā svarīgi atcerēties, ka to, kā saģērbt mazo un cik garā pastaigā doties, visbiežāk un vislabāk vecāki mācās no savas pieredzes, jo nav iespējams iedot vienu recepti, kas derēs visiem bērniem. Iepazīstot savu mazuli, rodas lielāka apjausma, vai viņam labāk patīk siltāks apģērbs vai tomēr ir tendence uz sakaršanu. Speciāliste uzsver, ka pirmajos trīs mēnešos bērnam vēl nav noregulēta termoregulācija, tāpēc tas vecākiem būs mācīšanās, bet bērnam – pielāgošanās laiks. 

 

Kā noteikt, vai zīdainim ir silti!

Ja mazajam ir sarkans deguns – tā ir pazīme, ka bērnam ir auksti un būtu jādodas iekšā. Bet, ja mazais saldi guļ, viņa seja ir normālā krāsā, labākais, kā var pārbaudīt, cik komfortabli vēsumā bērns jūtas, ir pabāzt roku zem liekās kārtas, kas ir pārklāta viņam. Ja tur, zem segas, maisa vai pārsega, ir komfortabla temperatūra un nav “āra aukstums”, tad mazulim arī ir silti.


Kad bērns ir saģērbts un guļ, taustīt viņam skaustu, kas nereti tiek ieteikts, būtu apgrūtinoši. 

Reklāma
Reklāma

Ja bērnam seja ir vienā krāsā un zem virskārtas telpā ir siltums, tad mazajam ir labi. Savukārt par to, ka bērnam ir karsti, liecina mazuļa nemiers un tas, ka zem cepures, pie pieres ap matu līniju varēs redzēs sviedrus. Tādā gadījumā pastaiga ir jāpārtrauc un jādodas mājās.

 

Ja, pārnākot mājās, vecāki jūt, ka mazuļa rokas un kājas ir vēsas, tad kā mazo labāk sasildīt? Ja bērns ir tikai mazliet nosalis un vēss, bet pastaigas laikā laimīgi gulējis, nekas īpašs vecākiem nav jādara – mazulis nav jāmasē vai jāliek siltā ūdenī. Šādā situācijā vecākiem būtu jāizvērtē, vai pastaiga nebija par ilgu, vai zīdainis nebija apģērbts par plānu. Visātrāk mazo var sasildīt ar sava ķermeņa siltumu, piekļaujot sev klāt. Pastaigas laikā vecākiem jāseko līdzi, kā jūtas bērns un vai neparādās augstāk minētās nosalšanas vai sakaršanas pazīmes.

Saistītie raksti