Pastaigas ar zīdaini ziemā. 11 vecāku jautājumi

Pastaigas ar ratiem arī gada vēsajā laikā var būt gan patīkamas vecākiem, gan veselīgas mazulim. Pieaugušajiem kustības, svaigs gaiss un vides maiņa nāk par labu kā fiziskajai, tā garīgajai veselībai, bet bērnam svaigajā un vēsajā gaisā var būt labāks miedziņš. Pastaigās ar zīdaini ziemas laikā var un vajag doties, tomēr ir daži padomi, kuros ir vērts ieklausīties!
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Vizma Meikšāne

    Vizma Meikšāne

    sertificēta pediatre, bērnu neiroloģe

Zīdaiņa pirmajā ziemā svarīgi atcerēties, ka to, kā saģērbt mazuli un cik garā pastaigā doties, visbiežāk un vislabāk vecāki mācās no savas pieredzes, jo nav iespējams iedot vienu recepti, kas derēs visiem bērniem.

FOTO:

Zīdaiņa pirmajā ziemā svarīgi atcerēties, ka to, kā saģērbt mazuli un cik garā pastaigā doties, visbiežāk un vislabāk vecāki mācās no savas pieredzes, jo nav iespējams iedot vienu recepti, kas derēs visiem bērniem.

Zīdaiņa pirmajā ziemā svarīgi atcerēties, ka to, kā saģērbt mazo un cik garā pastaigā doties, visbiežāk un vislabāk vecāki mācās no savas pieredzes, jo nav iespējams iedot vienu recepti, kas derēs visiem bērniem. Iepazīstot savu mazuli, rodas lielāka apjausma, vai viņam labāk patīk siltāks apģērbs vai tomēr ir tendence uz sakaršanu. Speciāliste uzsver, ka pirmajos trīs mēnešos bērnam vēl nav noregulēta termoregulācija, tāpēc tas vecākiem būs mācīšanās, bet bērnam – pielāgošanās laiks.

 

1. Līdz cik grādiem ar zīdaini var doties āra pastaigā?

Āra temperatūra nav vienīgais kritērijs, pēc kā vadīties, lai izlemtu, vai laikapstākļi ir piemēroti pastaigai ar zīdaini. Ir jāņem vērā arī gaisa mitrums, vēja stiprums un virziens, nokrišņu esamība. Daļēji tas būs arī subjektīvs vecāku vērtējums – ir pieaugušie, kam patīk pastaigāties un būt ārā arī skarbākos laikapstākļos, kamēr citiem pastaigas šādā laikā nebūs pieņemamas. Tāpēc arī vecāki var ņemt vērā savas sajūtas – kā viņi jūtas šādos laikapstākļos laukā. Kādreiz gadās, ka mīnus 10 grādos pēc sajūtām nav tik auksts kā mīnus 5 grādos, tāpēc vienu pašu temperatūru nevar ņemt par pamatu tam, lai izlemtu par došanos pastaigā.

 

  • Mazuļa pirmā ziema
    Ar 0–6 mēnešus vecu zīdaini, kas pastaigas laikā guļ ratos, ir atbilstoši saģērbts, var pastaigā doties līdz mīnus 10 grādiem. Optimāls pastaigas garums ir 30 minūtes līdz stundai, atkarībā no sala sajūtas. Kādreiz, ja ir saulaina diena bez vēja un bez liela sala, var doties pastaigā arī ilgāk. Noteicošais faktors ir tas, cik komfortabli laukā jūtas pieaugušie.


2. Kādi ir zīdaiņa ģērbšanas principi ziemā?

Ziemā mazulim vienmēr ģērbj par vienu kārtu vairāk nekā mugurā ir vecākiem. Pēc šī ieteikuma vadoties, ir ļoti viegli apģērbt bērnu. Ja pieaugušais velk istabas jaku un ziemas virsjaku, tad arī mazajam jāvelk istabas jaciņa un ziemas virskārta. Jāsaprot, ka papildu kārta, kas nepieciešama zīdainim, nav domāta kā otrs džemperis vai jaciņa zem kombinezona. Papildu kārta būs vai nu sega, vai maiss, ko klāj pāri gulošajam bērnam.

 

  • 0–6 mēneši
    Maziem bērniem, kas vēl nesēž, bet pastaigas laikā guļ, ieteicams izvēlēties tādus biezos apģērbus, kuros rociņas var atstāt piekļautas pie ķermeņa, nevis jāievelk piedurknēs. Piemēram, tie var būt zīdaiņu maisi, kokoni vai pielāgotie kombinezoni. Ja bērns pastaigas laikā gulēs, roku piekļaušana ķermenim nodrošinās vienmērīgu siltumu. Guļot mazajam nav nepieciešama tik liela kustību brīvība.
  • 6+ mēneši

Mazuļiem, kas jau sēž, ir vieglāk apģērbjami, ir kustīgāki, pastaigas laikā piemērots būs tāds apģērbs, kurā viegli pakustēties, kurā rokas ir piedurknēs.

 

Pediatres novērojums
Novērots, ka daudzi vecāki ļoti nomokās ar bērnu ģērbšanu tieši neērto kombinezonu dēļ un daudzi mazuļi sāk raudāt tad, kad viņus ģērbj. Piedurkņu piegriezums bieži vien tiem veidots tāds, ka zīdaiņa rokas ievilkt tajās ir apgrūtinoši. Vecākiem būtu vērts kritiski paskatīties uz bērnam izvēlētajām virsdrēbēm – vai iespējams tajās ērti ieģērbt mazo? Iespējams, ka pirmajos mēnešos bērniņš labāk jutīsies kādā maisā, kokonā vai pārsegā, kurā rokas un kājas varēs piekļaut ķermenim. Tāpat jāatceras laikus nomainīt zīdaiņa virsdrēbes uz lielākām, jo bērni ātri aug un pieņemas apaļumā.

 

3. Vai zīdainim vajadzīgi zābaciņi?

Zīdainis līdz 6 mēnešu vecumam visbiežāk pastaigas laikā guļ. Kamēr bērns guļ, viņam jābūt sagrupētam diezgan kompakti, tas arī palīdzēs saglabāt siltumu. Ja mazulim nodalām kājas un rokas, kas ir potenciāli salstošas vietas, tās ātrāk kļūst vēsas, tāpēc zābaciņi zīdainim nebūs lietderīgs pirkums. Labāk ir izvēlēties kombinezonu vai maisu, kur kājas ir nosegtas. Zem virsdrēbēm apakšā var vilkt kokvilnas zeķītes, vilnas zeķes un pāri ir siltā virsdrēbes kārta. Pa virsu vēl liekam mazuļa papildu kārtu. Kad bērns jau sēž un ir izaudzis no kombinezona ar slēgtajām pēdām, viņam velk zābaciņus.

 

4. Kad bērnam vajadzīga šalle?

Šalle vajadzīga tiem bērniem, kas pastaigas laikā atrodas vertikālā stāvokli – sēž ratos, sāk staigāt. Taču jāvērtē, kādu to labāk izvēlēties. Ar šalli jānosedz vietas, kur mazulim var piekļūt aukstums, tā nedrīkst būt bieza un žņaudzoša. Bērnam salstošā vieta ir ne tikai kakls, bet plecu un apkakles zona. Tāpēc ir lietderīgi izvēlēties tādu apkakli, kas nosedz ne tikai kaklu, bet arī plecu, skausta zonu. Tā var būt arī cepure, kas ir pagarināta un sniedzas pāri pleciem. 

 

Ratos gulošiem bērniem šalle nav nepieciešama – mazais ir aizvējā un apģērbs nosedz arī apkakles zonu.

 

Praktiski ieteikumi vecākiem:
 

  • vēlams būt elastīgiem bērna ģērbšanā;
  • pie ķermeņa jāvelk brīvs apģērbs no dabīga materiāla, lai izvairītos no sasvīšanas;
  • maziem bērniem jāizvairās no apģērbiem, kas velkami pār galvu;
  • kritiski jāizvērtē bērna virsdrēbes – cik tās ērti uzvelkamas, īpaši piedurkņu zonā;
  • cimdi nav nepieciešami, ja rokas nosegtas zem kopējām ziemas virsdrēbēm;
  • svarīgi, baidoties no aukstuma, blīvi neaizklāt kulbu, lai bērnam nebūtu kavēta svaigā gaisa piekļuve.
Reklāma
Reklāma

 

5. Kā noteikt, ka mazulim pastaigas laikā nesalst?

Ja mazajam ir sarkans deguns – tā ir pazīme, ka bērnam ir auksti un būtu jādodas iekšā. Bet, ja mazais saldi guļ, viņa seja ir normālā krāsā, labākais, kā var pārbaudīt, cik komfortabli vēsumā bērns jūtas, ir pabāzt roku zem liekās kārtas, kas ir pārklāta viņam. Ja tur, zem segas, maisa vai pārsega, ir komfortabla temperatūra un nav “āra aukstums”, tad mazulim arī ir silti.

 

Kad bērns ir saģērbts un guļ, taustīt viņam skaustu, kas nereti tiek ieteikts, būtu apgrūtinoši. Ja bērnam seja ir vienā krāsā un zem virskārtas telpā ir siltums, tad mazajam ir labi. Savukārt par to, ka bērnam ir karsti, liecina mazuļa nemiers un tas, ka zem cepures, pie pieres ap matu līniju varēs redzēs sviedrus. Tādā gadījumā pastaiga ir jāpārtrauc un jādodas mājās.

 

6. Kā ģērbt bērnu, ja jādodas ceļā ar auto?

Ja paredzēts brauciens ar auto, piemēram, pie ārsta, jāpārdomā, vai mazajam nepieciešams vilkt lielās virsdrēbes. Ja jādodas pārbraucienā ar auto, mazo labāk ģērbt biezākās iekšdrēbēs, auto iepriekš uzsildīt, bet bērnu krēsliņā pārklāt ar siltu segu.

 

7. Vai aukstā laikā mazais var lietot knupi?

Jā, arī aukstā laikā mazulis var lietot knupīti. Ja vecākiem ir uztraukums, ka knupis pieskaras bērna ādai un varbūt ar siekalām to saldē, var izvēlēties tādas formas māneklīti, kas nepieplok pie mutes. Ja uz sejas ap muti mazajam paliek nospiedums no knupja, labāk izvēlēties tādu, kas nav tik blīvi piespiests sejai.

 

8. Ja, pārnākot mājās, vecāki jūt, ka mazuļa rokas un kājas ir vēsas, tad kā mazo labāk sasildīt?

Ja bērns ir tikai mazliet nosalis un vēss, bet pastaigas laikā laimīgi gulējis, nekas īpašs vecākiem nav jādara – mazulis nav jāmasē vai jāliek siltā ūdenī. Šādā situācijā vecākiem būtu jāizvērtē, vai pastaiga nebija par ilgu, vai zīdainis nebija apģērbts par plānu. Visātrāk mazo var sasildīt ar sava ķermeņa siltumu, piekļaujot sev klāt. Pastaigas laikā vecākiem jāseko līdzi, kā jūtas bērns un vai neparādās nosalšanas vai sakaršanas pazīmes (skat. 5. jautājumu).

 

9. Vai pirms iziešanas laukā mazuļa seja jāiezieš ar krēmu?

Krēms nepasargās mazuļa ādu no aukstuma, bet tas ir paredzēts ādas aizsardzībai sliktos laikapstākļos, lai āda neizžūtu. Krēmu var uzziest, bet parasti bērniem, kas guļ kulbā, tas nav nepieciešams. Mazulim paaugoties un sēžot vai staigājot, ir lielāka nepieciešamība aizsargāt ādu no laikapstākļu (lietus, sniega, vēja, sala) ietekmes. Tad krēmu var uzklāt.

 

10. Vai gulēšana uz balkona vai pie atvērta loga ir līdzvērtīga pastaigai svaigā gaisā?

Ja laiks ārā nav patīkams vai vecākiem nav iedvesmas doties pašiem laukā staigāt, var likt bērnu gulēt vai nu uz balkona, lodžijas, vai istabā pie atvērta loga. Gaiss būs vēss, svaigs un temperatūras starpība nodrošinās pastaigas imitāciju. Ne vienmēr vecākiem pašiem par visām varītēm jādodas staigāt.

 

  • Svarīgi!
    Liekot bērnus gulēt uz balkona, atceries par drošību! Skaties, lai nav pārāk liels vējš, novērtē, vai no kaimiņu balkoniem nevar uzkrist kāds svešķermenis (izsmēķis, veļa, izlīt ūdens), vai nevar būt kādi citi, neparedzēti apstākļi, kas apdraud bērnu, – piemēram, putni, kaķi.


11. Vai ziemā var doties pastaigā ar mazuli, kas atrodas slingā?

Slingus un ergosomas ziemas periodā vajadzētu izmantot tikai nepieciešamības gadījumos un īslaicīgai pārvietošanai, piemēram, iepērkoties, dodoties pēc otra bērna uz skolu vai tas var būt ceļš no mašīnas līdz ārstam vai mājai. Slingā mazulis atrodas ciešā kontaktā ar pieaugušo, bet tikai no priekšpuses. No mugurpuses viņš netiek pasargāts no aukstā laika ietekmes, tāpēc ieteikums ziemas laikā vecākiem izmantot īpašas ziemas jakas, kuras uzvelkot var iekļaut arī bērnu ar visu slingu. Ergosomās mazuļa kājas brīvi karājas un nav piekļautas pie vecāka ķermeņa. Kājas būs pirmās, kas nosals, lai cik biezi jūs būsiet tās sapakojuši. Šīs somas nevajadzētu izmantot garām ziemas pastaigām.

Saistītie raksti