ABC, kā ziemā kopt zīdaiņa ādu

Ziemas sezonai raksturīgie laikapstākļi un krasās temperatūras maiņas, izejot laukā no apkurinātām telpām ir īsts pārbaudījums zīdaiņa maigajai un plānajai ādai. Taču nereti vecākiem ir bažas par to, vai maz ziest savam bērniņam kādu aizsargājošu krēmu, ziedi. Lūk, rīcības plāns, kā mazuļa ādu kopt ziemas sezonā.
Zīdaiņa āda ir īpaši jutīga un maiga, tāpēc sargājama ar lielu rūpību.

FOTO: Shutterstock.com

Zīdaiņa āda ir īpaši jutīga un maiga, tāpēc sargājama ar lielu rūpību.

Vispirms jāatgādina, ka zīdainim vēl tikai veidojas ķermeņa termoregulācija, tāpēc bērniņš ir jāuzmana īpaši. Pat ratu kulbā svarīgi, pastaigājoties ziemā, ir sargāt bērna sejas ādu no vēja un sala.

  • Ja ārā ir mitrs un vējains laiks, uzmanība ne tikai grādiem termometrā aiz loga, bet arī tā sauktajai komforta temperatūrai. Piemēram, vējainā un mitrā laikā sajūtas mudinās domāt, ka ārā ir aukstāks. 
    Savukārt saulainā laikā arī ziemas aukstumā ratu kulba uzsils un iekšā būs pietiekami silti. Vajadzības gadījumā bērna seju var piesegt ar mīkstas sedziņas stūri, tikai jāseko, lai tas nekļūtu mitrs un neapsaldētu zīdaiņa vaigu ādu.
  • Svarīgi atcerēties, ka jebkurš krēms ir veidots uz šķidruma bāzes, un arī tauki un eļļa rada papildu mitrumu uz ādas. Tas nozīmē, ka krēms var “pievilkt” aukstumu un palielināt apsaldēšanās risku, tāpēc jāizmanto speciālo krēmu, kas paredzēts bērniem pirms došanās laukā. Šie līdzekļi ir biezāki, treknāki nekā parastie krēmi, un lielākoties tie ir ziedes formā.
  • Krēms vai ziede jāuzziež uz ādas vismaz 20 minūtes pirms iešanas ārā, lai paspēj iesūkties un izveidot aizsargkārtiņu. Izejot ārā uzreiz, krēmā esošais mitrums ādu saldēs un efekts būs pretējs.
  • Ienākot no āra iekšā telpās, mazuļa āda jāsasmērē ar mitrinošu, bērnam piemērotu krēmu. Tas palīdzēs ādai atjaunoties un atgūt mitruma līmeni. 

 

Ja nepieciešams, atrodoties telpās, mitrinošo krēmu var uzklāt atkārtoti dienas laikā.

Reklāma
Reklāma

 

  • Būtiski apkopt visas zonas, kas cietušas, – parasti tie ir vaigi, bet bieži tās var būt arī plaukstu virspuses. Īpaši, ja bērns ilgāku laiku atrodas laukā bez cimdiem vai tie bijuši slapji.
  • Svarīgi pareizi kopt ādu arī vannojot mazuli. Tā kā bērna āda ir ļoti jutīga un maiga, tāpēc labākais līdzeklis ir tīrs ūdens, tikai pa retam izmantojot speciālu bērna ādai paredzētu ķermeņa mazgāšanas līdzekli.
  • Pēc vannošanās bojātās ādas vietas ieziež ar mitrinošu krēmu.
  • Tāpat jāseko līdzi, lai bērns ikdienā uzņem pietiekamu daudzumu šķidruma. Ja mazulis ēd tikai mammas pienu, tad, iespējams, biežāk jāpiedāvā krūts.
  • Vajadzētu arī izvairīties no ēterisko eļļu lietošanas, kasvar papildus radīt kairinājumu bērna jutīgajai ādai.

Saistītie raksti