Vecāku pabalsts noformēts uz bērna tēvu. Vai to var mainīt un noformēt uz mammu?

Kāda portāla "Mammamuntetiem.lv" lasītāja interesējas – ja vecāku pabalsts ir noformēts uz vienu vecāku, vai pēc laika to var mainīt un noformēt uz otru vecāku? Atbildi sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska.
Ir iespējams samainīt vecāku pabalsta saņēmēju, tikai nepieciešami divi iesniegumi.

FOTO: Shutterstock.com

Ir iespējams samainīt vecāku pabalsta saņēmēju, tikai nepieciešami divi iesniegumi.

Sieviete stāsta: “No sākuma noformējām pabalstu uz vīru, jo tā bija izdevīgāk. Tagad attiecības ir sašķobījušās un domāju, ka labāk būtu, ja naudu saņemtu es. Vai tas iespējams? Vai ir svarīgi, vai esam laulāti un cik vecs ir mazulis?”

 

Kā norāda VSAA eksperte, tas ir iespējams, veicot divus soļus:

  1. Ja vecāki vecāku pabalsta saņemšanas periodā vēlas savstarpēji mainīties kā pabalsta saņēmēji, vecākam, kurš saņem pabalstu, ir jāiesniedz VSAA iesniegums par atteikšanos no pabalsta, norādot attiecīgo datumu, ar kuru vēlas, lai izmaksa tiktu pārtraukta.
  2. Savukārt otram vecākam ir jāiesniedz iesniegums pabalsta piešķiršanai, attiecīgi no datuma, ar kuru vēlas pabalstu turpināt saņemt. Otram vecākam pieprasītais pabalsts tiks piešķirts un aprēķināts no viņa vidējās iemaksu algas attiecīgajā pārskata periodā.

 

Reklāma
Reklāma

Bērna vecums un vecāku laulība pabalsta saņēmēja maiņu neietekmē.

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti