Cik daudz naudas var saņemt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, nezaudējot pabalstu

Bieži ir situācijas, kad vecāki, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, vēlas nedaudz piestrādāt, turpināt savu radošo darbību vai uzturēt profesionālās iemaņas un līdz ar to – gūt ienākumus. Arī vairāki portāla Mammamuntetiem.lv lasītāji interesējas – kādas ir jaunākās izmaiņas par to, cik daudz drīkst saņemt papildu naudu, esot BKA un saglabāt pabalstu pilnā apmērā?
Ir daudz nianšu, kas jāņem vērā, lai nepazaudētu savu vecāku pabakstu.

FOTO: Shutterstock.com

Ir daudz nianšu, kas jāņem vērā, lai nepazaudētu savu vecāku pabakstu.

Par to Mammamuntetiem.lv interesējās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA); atbildes uz jautājumiem sagatavoja VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākās ekspertes Andrika Stretinska un Vita Cinīte. 

 

Par maternitātes pabalstu

Sociālās apdrošināšanas pabalstu mērķis ir kompensēt apdrošinātajai personai zaudētos darba ienākumus sociālā riska iestāšanās gadījumā. Piemēram, maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus darba nespējas dēļ. Tas nozīmē, ka vienlaicīgi nevar saņemt maternitātes pabalstu un darba ienākumus vai ienākumus no saimnieciskās darbības.

 

Algots darbs un vecāku pabalsts

Vecāku pabalsta saņēmējam, kurš bērna kopšanas laikā ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Ienākumu lielumam un darba slodzei nav izšķiroša loma vecāku pabalsta izmaksas nosacījumu piemērošanā. Tas nozīmē, ka, esot nodarbinātam jebkādā slodzē kā darba ņēmējam un saņemot darba algu (arī minimālo vai daļēju minimālo), vecāku pabalsts tiek izmaksāts 50 procentu apmērā.

 

Pašnodarbinātais

Pašnodarbinātais var izvēlēties vienu no diviem nodokļu maksāšanas režīmiem – kā pašnodarbinātais, kurš valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk – VSAOI) maksā vispārējā nodokļa režīmā, vai kā pašnodarbinātais, kurš VSAOI maksā mikrouzņēmuma nodokļa režīmā.

 

  • Ja pašnodarbinātais mēnesī nopelna 620 eiro vai vairāk (vispārējā nodokļu režīmā)

Šādā gadījumā vecāku pabalsts pienākas 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī sasniedz 620 eiro (minimālā darba alga 2023.gadā) vai ir lielāki, tad pašnodarbinātais VSAOI (31,07 procenti) veic no brīvi izvēlētas summas, kas ir vismaz 620 eiro mēnesī.  Papildus no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 620 eiro (vai cita summa, kas lielāka par 620 eiro) jāveic VSAOI pensiju apdrošināšanai 10% apmērā.

 

  • Ja pašnodarbinātais mēnesī nopelna mazāk par 620 eiro (vispārējā nodokļu režīmā)

Ja pašnodarbinātajam ienākumi mēnesī ir mazāki par 620 eiro, tad VSAOI jāveic no faktiskajiem ienākumiem 10% tikai pensiju apdrošināšanai, tādā gadījumā vecāku pabalstu var turpināt saņemt piešķirtajā apmērā. Šis ir vienīgais izņēmums, kad var saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā – ja cilvēks ir pašnodarbinātais un pats maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vispārējā režīmā un veic tās tikai 10% apmērā pensiju apdrošināšanai. Tie ir gadījumi, kad pašnodarbinātā ienākums no saimnieciskās darbības (arī autoram, ja izvēlējies šo maksāšanas režīmu) ir mazāks nekā minimālā darba alga valstī, kas šogad ir 620 eiro mēnesī.

 

Reklāma
Reklāma
  • Pašnodarbinātais, kurš VSAOI maksā kā mikrouzņēmuma (MU) nodokļa maksātājs

Ja pašnodarbinātais ir izvēlējies būt MU nodokļa maksātājs, vecāku pabalstu iespējams saņemt 50 % apmērā, neatkarīgi no ienākumu apjoma. MU nodokļa maksātāji Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu" izpratnē  ir pašnodarbinātie, līdz ar to par MU nodokļa maksātāju VSAOI tiek reģistrētas pilnā apmērā kā par pašnodarbināto (31,07%) neatkarīgi no MU apgrozījuma lieluma. 

 

Autoratlīdzības saņēmējs

Autoratlīdzības (AA) saņēmējs var izvēlēties vienu no divām iespējām

 

1.Visus nodokļus par saņemto autoratlīdzību maksā pats autors

Ja VSAOI nomaksu par saņemto autoratlīdzību veic pats autors, tad viņš to dara kā pašnodarbinātais, reģistrējoties VID. Kā jau minēts, pašnodarbinātais VSAOI no autoratlīdzības var maksāt divos režīmos, proti, VSAOI maksātājs kā pašnodarbinātais vispārējā nodokļa maksāšanas režīmā vai kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Līdz ar to, šādiem autoratlīdzības saņēmējiem vecāku pabalsta izmaksas nosacījumi ir tādi pat, kā augstāk jau minētajā skaidrojumā par pašnodarbinātajām personām.

  • No autoratlīdzības (AA), kas zemāka par 620 eiro, un 10 % pensiju apdrošināšanai maksā pats autors (pašnodarbinātais) – iespējams turpināt saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā. 
  • Ja AA ir lielāka par 620 eiro, VSAOI (31,07 procenti) veic no brīvi izvēlētas summas, kas ir vismaz 620 eiro mēnesī.  Papildus veic iemaksas pensiju apdrošināšanai 10% apmērā no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 620 eiro – šādā gadījumā pabalsts ir 50 % apmērā.

 

2. Nodokļus samaksā autoratlīdzības izmaksātājs

Ja autoratlīdzības saņēmējs izvēlas izmantot īpašo autoratlīdzības režīmu, tad VSAOI nomaksu par saņemto autoratlīdzību veic autoratlīdzības izmaksātājs. Šādā gadījumā, neatkarīgi no izmaksātās AA apjoma, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 50 % apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

VSAA, atbilstoši autoratlīdzības izmaksātāja veiktajām VSAOI no autoratlīdzības, aprēķina un reģistrē autoratlīdzības saņēmējam VSAOI objektu, piemērojot pašnodarbināto VSAOI likmi (31,07%), apdrošinot autoratlīdzības saņēmēju visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais (pensiju, maternitātes, paternitātes, slimības, invaliditātes, vecāku un veselības apdrošināšanai).

 

  • Svarīgi! Ja, slēdzot līgumu ar autoratlīdzības izmaksātāju, pats darba izpildītājs nepaziņo šim izmaksātājam, ka ir reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs un pats maksās nodokļus no autoratlīdzības vai nemaz nav persona reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicējs, tad ir jāsaprot, ka ir izvēlēts īpašais autoratlīdzības režīms.

 

Vecāku pabalstu ir tiesības turpināt saņemt arī pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas!

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti