Kādi pabalsti un valsts atbalsts pienākas pirms un pēc bērna piedzimšanas. Infografika

Lai neapjuktu pabalstos un pieejamajā atbalstā, piedāvājam apkopotu informāciju par pabalstiem un valsts atbalstu vecākiem. Infografiku sagatavojusi Labklājības ministrija.
Lai rūpes par mazuli neaizēno raizes par formulitātēm.

FOTO: Shutterstock.com

Lai rūpes par mazuli neaizēno raizes par formulitātēm.

 

 

Pabalsti, kas saistīti ar bērna piedzimšanu

  • Pēcdzemdību pabalsts jeb B lapa māmiņai. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.
  • Paternitātes pabalsts tētim – 10 kalendāro dienu atvaļinājums, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam.
  • Bērna piedzimšanas pabalsts. Pabalsta apmērs ir 421,17 eiro par katru bērnu. Bērna piedzimšanas pabalstu izmaksā Latvijā pastāvīgi dzīvojošam vienam no vecākiem par katru bērnu, kuram ir piešķirts personas kods. Pabalstu piešķir arī aizbildnim, ja bērns ņemts aizbildniecībā līdz viena gada vecumam. Pabalsts jāpieprasa ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas vai aizbildnības nodibināšanas dienas.
  • Bērna kopšanas pabalsts. Personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, ir 171 eiro mēnesī; personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, ir 42,69 eiro mēnesī. Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu faktiski kopj un audzina bērnu līdz divu gadu vecumam. Pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas.
  • Vecāku pabalsts. Vecāku pabalstu, ko dēvē arī par māmiņalgu, izmaksā vienam no vecākiem, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbināts. Šo pabalstu var saņemt līdz bērna viena vai pusotra gadu vecumam. Māte un tēvs vienojas, kurš būs pabalsta saņēmējs. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja algas, no kuras rēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas un no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma.
  • Ģimenes valsts pabalstu maksā no bērna viena gada vecuma, bet to var pieprasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, taču ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no bērna viena gada vecuma. Tā apjoms ir atkarīgs no tā, cik bērnu ģimene audzina.

 

Vairāk informācijas par pabalstiem meklē: www.vsaa.gov.lv.

 

 

Darba likuma bonusi vecākiem ar bērniem

Reklāma
Reklāma

Darba likums paredz dažas priekšrocības vecākiem ar bērniem, par kurām detalizētāk vari lasīt šajā rakstā.

 

 

Cits atbalsts ģimenēm ar bērniem

Bez jau minēto atbalstu, ir pieejams arī cita veida atbalsts: iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi, īpašas atlaides daudzbērnu ģimenēm un cits.

 

 

Saistītie raksti