5 lietas, kas jāatceras jaunajiem vecākiem. Pabalstu un citu aktivitāšu apkopojums

Apsveicam, esat kļuvuši mamma un tētis! Lai sadzīve ritētu gludāk, daži atgādinājumi, kādi praktiski darbiņi jāpaveic.
Pieteikties pabalstiem un pieteikt mazo dārziņā – vieni no pirmajiem organizatoriskajiem darbiem, ko var veikt jaunie vecāki.

FOTO: Shutterstock.com

Pieteikties pabalstiem un pieteikt mazo dārziņā – vieni no pirmajiem organizatoriskajiem darbiem, ko var veikt jaunie vecāki.

1.Piesakies pabalstiem

Lai arī uz vairumu pabalstu var pretendēt ilgākā laika posmā pēc mazuļa piedzimšanas, labāk to visu izdarīt laikus. Lūk, pabalsti, kuriem vari pieteikties.

 

Vairāk informācijas par tiem meklē: www.vsaa.gov.lv.

 

  • Pēcdzemdību pabalsts jeb B lapa māmiņai. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.
  • Paternitātes pabalsts tētim – 10 kalendāro dienu atvaļinājums, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam.
  • Bērna piedzimšanas pabalsts. Pabalsta apmērs ir 421,17 eiro par katru bērnu. Bērna piedzimšanas pabalstu izmaksā Latvijā pastāvīgi dzīvojošam vienam no vecākiem par katru bērnu, kuram ir piešķirts personas kods. Pabalstu piešķir arī aizbildnim, ja bērns ņemts aizbildniecībā līdz viena gada vecumam. Pabalsts jāpieprasa ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas vai aizbildnības nodibināšanas dienas.
  • Bērna kopšanas pabalsts. Personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, ir 171 eiro mēnesī; personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, ir 42,69 eiro mēnesī. Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu faktiski kopj un audzina bērnu līdz divu gadu vecumam. Pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas.
  • Vecāku pabalsts. Vecāku pabalstu, ko dēvē arī par māmiņalgu, izmaksā vienam no vecākiem, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbināts. Šo pabalstu var saņemt līdz bērna viena vai pusotra gadu vecumam. Māte un tēvs vienojas, kurš būs pabalsta saņēmējs. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja algas, no kuras rēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas un no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma.
  • Ģimenes valsts pabalstu maksā no bērna viena gada vecuma, bet to var pieprasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, taču ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā (24 mēnešu laikā no 01.01.2022.) no bērna viena gada vecuma. Tā apjoms ir atkarīgs no tā, cik bērnu ģimene audzina.

 

2. Sazinies ar mazuļa ģimenes ārstu

Kad ar mazuli esat ieradušies mājās, noteikti sazinies ar mazuļa ģimenes ārstu. Parasti ģimenes ārsts drīz pēc mazuļa ierašanās mājās apciemo jauno ģimeni, aprauga mazuli un atbild uz vecāku jautājumiem.

Reklāma
Reklāma

 

3. Piesaki mazo dārziņā

Lai arī šobrīd pat iedomāties nevari, ka reiz mazais būs jāpalaiž dārziņā, labāk piesaki viņu dārziņa gaitām laikus. Izvēlies dzīves vietai vai darba vietai tuvākos dārziņus, apskati gan pašvaldības, gan privāto pakalpojumu sniedzēju piedāvājumus. Ja iespējams, uzzini atsauksmes par dārziņiem no citiem vecākiem.

 

4. Neatsaki, ja kāds piedāvā palīdzību

Nereti, saņemot apsveikumus par mazuļa piedzimšanu, jaunie vecāki saņem arī palīdzības piedāvājumus. Vai arī jums pazīstama atrunāšanās – ai, neko nevajag, paši tiksim galā? Tomēr padomā, varbūt draudzene ar prieku atnesīs siltu zupu, vecvecāki palīdzēs mājas solī vai izvedīs mazuli pastaigā? 

 

5. Atceries par attiecībām ar partneri

Dzīve ir mainījusies, taču ģimenes kodolu veido partneri. Protams, attiecības pēc mazuļa dzimšanas ir mainījušās, bet atrodiet laiku nesteidzīgai sarunai pie tējas tases, pastaigai, kamēr mazulis nosnaužas ratiņos, vai kādas filmas (kaut tikai daļējai) kopīgai vērošanai.

Saistītie raksti