Pirmajam un otrajam bērnam maza vecuma starpība. Vai saglabāsies iepriekšējā "māmiņalga"?

Bērna ienākšanu ģimenē ne vienmēr var precīzi ieplānot, tomēr labāk ir būt lietas kursā par valsts nodrošināto atbalstu. Tā kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja vaicā – līdz kādai bērnu vecuma starpībai tiek saglabāta iepriekšējā “māmiņalga” jeb vecāku pabalsts?
Pabalsts tiks saglabāts, ja vien par nākamo bērnu būs tiesības uz vecāku pabalstu.

FOTO: Shutterstock.com

Pabalsts tiks saglabāts, ja vien par nākamo bērnu būs tiesības uz vecāku pabalstu.

Lasītāja raksta: “Agrāk bija nepieciešams, lai otrais bērns piedzimst, līdz pirmajam bērnam ir divi gadi. Vai tagad ir līdzīgi noteikumi? Vai māmiņalga arī saglabājas, ja pa vidu bērniem mamma nestrādā?”

 

Atbildi sagatavojusi VSAA vecākā eksperte Iveta Olte.

 

Ja sievietei, kura kopj bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

 

Vecāku pabalsts tiek saglabāts, ja:

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu;
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.
  • Ja visi nosacījumi tiek izpildīti, tad vecāku pabalsts tiks piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

 

Reklāma
Reklāma

Zināšanai:

  • Minētais nosacījums būs spēkā, ja pabalstu pieprasīs bērna māte, ja pabalstu pieprasīs bērna tēvs - tad  par iepriekšējo bērnu piešķirtais vecāku pabalsts saglabāsies, ja nākamais bērns piedzims kamēr iepriekšējais nebūs sasniedzis divu gadu vecumu.
  • Nosacījums par pabalsta apmēra „saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.

 

Vai māmiņalga arī saglabājas, ja pa vidu mamma nestrādā?

Ja bērni dzimst ar mazu vecuma starpību, tad fakts, ka sieviete starp bērna kopšanas atvaļinājumu (ar iepriekšējo bērnu) un jauno grūtniecības atvaļinājumu nebūs atsākusi strādāt, nesamazinās vecāku pabalsta apmēru, kāds tiks piešķirts par nākamo bērnu.

Jāmin gan, ka minētais būs spēkā, ja vien par nākamo bērnu būs tiesības uz vecāku pabalstu. Tiesību noteikšanas periodā, vecāku pabalstam par nākošo bērnu, ieskaitīs arī to periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā, un saņem  maternitātes, vecāku vai slimības pabalstu.

Saistītie raksti