Gaidāms nākamais mazulis ar mazu vecuma starpību. Kādi pabalsti ģimenei pienākas?

Tētis jautā "Mammamuntetiem.lv", kādu pabalstu ģimene var gaidīt un kā jārīkojas, lai naudu nepazaudētu situācijā, ja gaidāms otrais bērniņš, kam būs vien gadu un trīs, varbūt četru mēnešu starpība.
Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.  Maternitātes pabalsts  tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

FOTO: Shutterstock.com

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. Maternitātes pabalsts tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Tētis jautā:

"Drīzumā mums būs otrais bērniņš, piedzims tikai ar gadu un trīs, varbūt četru mēnešu starpību. Kādu pabalstu mēs varam gaidīt un kā jārīkojas, lai naudu nepazaudētu? Mamma joprojām ir dekrēta atvaļinājumā un tajā ar pirmo bērnu būs arī brīdī, kad piedzims otrais bērns. Vai tagad ir jāver vaļā B lapa ar otro bērnu? Pēc mūsu saprašanas nozīmē: līdz pirmā bērna dekrēta beigām māksās 70% no algas, bet ja atver jaunu slimības lapu tad tikai 30% no tiem 70%?"

 

 

Kā nosakāmas  tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem, ja piedzims bērni ar mazu vecuma starpību, atbild VSAA eksperti:


Maternitātes pabalsts

  • Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.
  • Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/ dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga.
  • Tā kā nevar atrasties vienlaikus divos atvaļinājumos, tad laikā, kad tiks  maternitātes pabalstu un māmiņa atradīsies grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vecāku pabalsts par pirmo bērnu tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.
     
Reklāma
Reklāma


Vecāku pabalsts

  • Vecāku pabalstu jums aprēķinās no jauna. Proti, no jauna aprēķinās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķinās pabalsta apmēru.
  • Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.
  • Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā, veic salīdzināšanu pabalsta apmēriem: kāds aprēķināts no jauna, un kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu.
  • Izmaksā vienu, apmēra ziņā lielāko pabalstu.

 

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.  Maternitātes pabalsts  tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Saistītie raksti