Jāzina katram: rīcības plāns, ja aizrijies par vienu gadu vecāks bērns (arī pusaudzis vai pieaugušais)

Zināšanas, kas var palīdzēt izglābt dzīvību!
Pirmais, kas jānovērtē aizrīšanās gadījumā, ir klepus efektivitāte.

FOTO:

Pirmais, kas jānovērtē aizrīšanās gadījumā, ir klepus efektivitāte.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

Šī pamācība attiecas arī uz pusaudžiem un pieaugušajiem.

 

Jānovērtē klepus!

Vispirms ir jāsaprot, vai bērna klepus ir efektīvs vai neefektīvs.

 

  • IR efektīvs. Bērns spēj starp klepus epizodēm spēcīgi ievilkt elpu, skaļi raudāt, pateikt kādu vārdu un noteikti ir pie pilnas apziņas.
  • NAV efektīvs. Klepus ir ļoti kluss vai nav dzirdams nemaz, starp klepus epizodēm bērns nespēj ievilkt elpu, un skābekļa trūkuma dēļ pakāpeniski mainās viņa ādas krāsa no sārtas uz bālganu un tad jau uz zilganu. Visnopietnākos gadījumos skābekļa bads iestājas arī galvas smadzenēs, kā rezultātā bērns kļūst miegaināks, līdz zaudē samaņu, ja situācija neuzlabojas. Sniedzot bērnam palīdzību, noteikti paralēli zvani arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai 113!

 

Efektīva klepus gadījumā satver bērnu no mugurpuses un pieliec viņa ķermeņa augšdaļu uz priekšu, lai vieglāk izklepot elpceļos nokļuvušo svešķermeni (kā rādīts attēlā A). 

Reklāma
Reklāma

 

Ja klepus ir neefektīvs: 

  1. Atrodoties cietušajam blakus, ar vienu roku (to, kas nav darba) balsta bērna krūtis, noliecot viņa ķermeņa augšdaļu uz priekšu. Ar otru (vadošo) roku veic lēzenus, taču pietiekami spēcīgus uzsitienus starp lāpstiņām virzienā no jostas daļas uz galvu. To dara ar plaukstas pamatni, un šīs kustības veic 5 reizes.
  2. No sāna pārbauda, vai cietušā mutē redzams norītais svešķermenis. Ja ir un to var ĒRTI izņemt, viss kārtībā. Jāuzmanās, lai neiestumtu svešķermeni dziļāk elpceļos!
  3. Veic tā saukto Heimliha paņēmienu. Atrod bērna nabu un tieši virs tās novieto dūrē savilktu savas vadošās rokas delnu, bet ar otru delnu aptver to. Bērna ķermeņa augšdaļa ir paliekta uz priekšu, un veic 5 vēdera grūdienus jeb Heimliha paņēmienus virzienā no ķermeņa priekšējās daļas uz mugurpusi, vienlaikus no lejas uz augšu. Atkal no sāna pārbauda, vai mutē nav redzams aizrīšanās vaininieks svešķermenis. Ja ne vai to nevar ĒRTI izņemt no mutes, atkal veic uzsitienus pa muguru, tad pārbauda muti utt. Pamīšus veic minētās darbības tik ilgi, līdz klepus kļūst efektīvs vai svešķermenis izkļuvis no elpceļiem.
  4. Ja tomēr neizdodas pietiekami ātri atbrīvot elpceļus no svešķermeņa un cietušais ieslīgst bezsamaņā, tad novieto viņu uz grīdas. Vienu roku uzliek uz pieres un atliec bērna galvu uz mugurpusi, bet ar otru roku fiksē viņa zodu, paverot cietušā muti. Pieliecas viņa sejai ar skatu uz krūškurvi un 10 sekundes novērtē, vai redz, dzird un jūt bērna elpošanu. Ja viņš elpo, cietušo novieto stabilajā sānu pozā un gaida ierodamies mediķus. Ja elpošana apstājas, mutē nav svešķermeņa (vizuāli nav redzams), tad veic atdzīvināšanas pasākumus (skat. 112. lpp.).

 

  • Atceries! 

Ja bērns elpo saraustīti, reti vai neelpo vispār, nekavējoties jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai un jāieslēdz skaļrunis savā telefonā – kamēr brigāde brauks pie jums, dispečers telefoniski stāstīs, kā rīkoties tālāk. Būs vajadzīga gan elpināšana no mutes mutē, gan netiešā sirds masāža. (Sirds masāžas un elpināšanas pamācība šeit.) Atceries! Ja bērns augumā vēl nav pieaugušajam līdz padusēm, tad, sniedzot palīdzību, jānometas uz ceļiem. Lielākam bērnam un pieaugušajam palīdzēt var stāvus pozīcijā.

 

Saistītie raksti