Šis jāzina ikvienam vecākam: ko darīt, ja bērns neelpo un viņam nav dzīvības pazīmju

Kā veikt atdzīvināšanas pasākumu, ir jāzina ikvienai mammai un tētim! Tas izmantojams, ja bērns ir zaudējis samaņu, piemēram, pēc izglābšanas no slīkšanas, vai ja nav izdevies palīdzēt atklepot aizrīšanās gadījumā un mazajam cilvēkam iestājusies bezsamaņa.
  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Kā veikt atdzīvināšanas pasākumu, ir jāzina ikvienai mammai un tētim!

FOTO:

Kā veikt atdzīvināšanas pasākumu, ir jāzina ikvienai mammai un tētim!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

 

                                        *sirds netiešā masāža (skat. attēlus)

 

Palīdzība zīdainim līdz gada vecumam: 

1. Pārbauda, vai mazulis ir pie samaņas. Ja bērns ir bezsamaņā, sauc apkārtējos palīgā. 

2. Pārbauda, vai zīdainis elpo. Atbrīvo elpceļus, saudzīgi atliecot galvu un paceļot zodu. 

3. Sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, informējot par mazuļa bezsamaņu un to, vai viņš elpo. 

4. Pārbauda (vizuāli apskata), vai mutē nav svešķermeņa. Ja bērnam elpošanas nav vai tā ir vāja, veic piecas mākslīgās ieelpas – aptver ar savām lūpam ne tikai muti, bet arī mazuļa degunu (skat. 1.attēlu). Elpināšanas tilpums – līdz paceļas krūškurvis. Jāskatās, vai ir kāda reakcija – kustība, klepus, mainās ādas krāsa. Ja dzīvības pazīmes ir novērojamas, jāturpina elpināšana, kamēr zīdainis pats sāk elpot. 

1.attēls

 

Reklāma
Reklāma

5. Ja pēc mākslīgās elpināšanas nav dzīvības pazīmju, tad ar rokas piekto pirkstu (mazo) atrod ribu loka saauguma vietu un tam blakus novieto otro, trešo un ceturto pirkstu; pēc tam, atraujot ceturto pirkstu, izdara 15 krūškurvja kompresijas ar ātrumu 100–120 reižu minūtē. Veicot masāžu, ar otru roku jāpietur mazuļa galva. Kompresijas dziļums ir 1/3 no krūškurvja diametra priekšas – muguras virzienā (skat. 2.attēlu). Netiešo sirds masāžu pamīšus maina ar divām mākslīgajām ieelpām, atkal 15 kompresijas, divas ieelpas. Tā rīkojas, līdz atjaunojas elpošana, atbrauc mediķi vai līdz pietrūkst spēka.

2.attēls

 

Palīdzība bērnam no gada vecuma

1. Pārbauda vai mazulis ir pie samaņas. Ja bērns ir bezsamaņā, sauc citus palīgā.
2. Pārbauda, vai bērns elpo. Atbrīvo elpceļus, saudzīgi atliecot galvu un paceļot zodu.
3. Sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, informējot par mazuļa bezsamaņu un to, vai viņš elpo.
4. Pārbauda (vizuāli apskata), vai mutē nav svešķermeņa. Ja bērnam elpošanas nav vai tā ir vāja, atliec galvu, ar vienu roku aizspiežot degunu, ar otru paceļot zodu. Veic piecas mākslīgās ieelpas, ar savām lūpām aptverot bērna muti (skat. 3. attēlu).Elpināšanas tilpums – ne vairāk kā tik gaisa, cik ietilpst palīdzības sniedzēja vaigos.Jāskatās, vai ir kāda reakcija – kustība, klepus, mainās ādas krāsa. Ja dzīvības pazīmes ir novērojamas, turpina elpināšanu.

3.attēls


5. Ja pēc mākslīgās elpināšanas nav dzīvības pazīmju, ar rokas vidējo pirkstu atrod ribu loka saauguma vietu un tam blakus novieto otro pirkstu. Pēc tam blakus otrajam pirkstam novieto spēcīgākās rokas plaukstas pamatni uz krūškaula apakšējās daļas un veic 15 krūškurvja kompresijas ar ātrumu 100–120 reižu minūtē (skat.4. attēlu). Kompresijas dziļums ir 1/3 no krūškurvja diametra priekšas – muguras virzienā. Netiešo sirds masāžu pamīšus maina ar divām mākslīgajām ieelpām, atkal 15 kompresijas, divas ieelpas. Tā jārīkojas, līdz atjaunojas elpošana, atbrauc mediķi vai līdz pietrūkst spēka.

4.attēls

 

Skaties video "Elpināšana un sirds masāža zīdainim

Saistītie raksti