Lai zīdainis nepārkarst un pirmā palīdzība, ja tā noticis; palīdz pat kefīrs

Lai gan rudens par sevi sāk atgādināt arvien biežāk, tuvākās dienas tomēr solās būt itin vasarīgas un pat dažbrīd karstas. Tas nozīmē, ka ne tikai jāsteidz baudīt siltajam laikam raksturīgos priekus, bet arī jāņem vērā visi drošības aspekti, tostarp jāatceras par saules dūriena un pārkaršanas iespējamību. Īpaši, ja dodies saulē ar zīdaini.
Pirmais dzīves gads bērnam nebūt nav tas laiks, kad eksperimentēt ar mazā cilvēka izturību.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmais dzīves gads bērnam nebūt nav tas laiks, kad eksperimentēt ar mazā cilvēka izturību.

Pirmais dzīves gads bērnam nebūt nav tas laiks, kad eksperimentēt ar mazā cilvēka izturību. Zīdaiņa āda ir dikti maiga un var ļoti ātri apdegt gan tiešos saules staros, gan arī atrodoties tikai ēnā. Tāpat mazs bērns var itin ātri pārkarst (līdz sešu mēnešu vecumam karstā laikā tas var notikt pat mazāk nekā 10 minūšu laikā!), saaukstēties caurvējā vai pie ieslēgta kondicionētāja, norāda ģimenes ārste, pediatre Barba Tuzika: “Karstā laikā vēlams uzturēties ēnā vai labi ventilētās telpās. Jāatceras, ka zīdaiņu ratiņos temperatūra ir par dažiem grādiem augstāka nekā ārā, un karstā laikā zīdaiņiem nekādā gadījumā nevajadzētu uzturēties saulē!” 

 

Daktere atgādina būtiskāko, ko der ielāgot, lai mazais cilvēks karstajās dienās justos labi.

 

Ņem vērā šīs pamatlietas

  • Zīdainis var dzīvoties pliks, bet galvā noteikti jābūt cepurei. Priekšroku vajadzētu dot plānai kokvilnai, kas ir elpojoša un parasti nekairina ādu.
  • Karstā laikā nedrīkst atrasties tiešos saules staros, īpaši no plkst. 10:00–16:00.
  • Vislabāk uzturēties ēnainās vietās, taču ļoti karstā laikā arī jākontrolē, cik ilgi tiek pavadīts ārā.
  • Karstā dienā zīdainim regulāri jādod dzert! Ja bērns ēd mammas pienu, līdz sešu mēnešu vecumam biežāk jāpiedāvā krūts, savukārt tiem, kas ēd mākslīgo piena maisījumu, – ūdens malks. No sešu mēnešu vecuma ūdeni var dot visiem mazuļiem, jo tad bērni sāk ēst piebarojumu.
  • Ja diena padevusies tiešām karsta, pastaigām jāizvēlas iespējami ēnainākas vietas un noteikti nedrīkst atstāt ratus saulē, piemēram, kamēr bērns guļ. Ja nav iespēju atrast ēnainu vietu, bērnu jāved iekštelpās.

 

Atceries!

Bērniņam jādod dzert ūdens istabas temperatūrā!

 

Svarīgi!

Ratu kulbu nedrīkst pārklāt ar it kā plānu audumu, lai pasargātu mazuli no tiešiem saules stariem vai kukaiņiem. Jebkurš audums, pat ļoti plāns, aiztur gaisa plūsmu. Rezultātā karstais gaiss tikai uzkrājas noslēgtajā ratu kulbā, jo netiek ārā, bet vēsais neiekļūst iekšā. Mazulītim kulbā, kas pārsegta ar audumu, ir par galvastiesu karstāks gaiss nekā pieaugušajam, esot ārā tiešā saulē, kur notiek gaisa cirkulācija.

 

Reklāma
Reklāma
  • Arī zīdaiņiem jālieto saules aizsargkrēms! Ja pastaigas bijušas regulāras, var izvēlēties saules aizsargājošo faktoru jeb SFP 30. Mazāks skaitlis gan nav ieteicams, jo zīdaiņiem āda ir daudz jutīgāka un var apdegt ātrāk.
  • Ne mirkli neatstāj bērnu mašīnā vienu! Pat ne uz piecām minūtēm. Saulē auto salons ļoti ātri uzkarst, tostarp gaišas krāsas automašīnas. Vienmēr, izkāpjot no auto kaut tikai uz piecām minūtēm, lai, piemēram, ieskrietu veikalā nopirkt maizi, mazulis ir jāņem līdzi vai mašīnā kopā ar viņu jāpaliek kādam pieaugušajam, lai var atstāt atvērtas auto durvis vai logus un gaiss cirkulētu.

 

Kā zināt, ka zīdainis tomēr pārkarsis

Pārkaršanas pazīmes bērnam ir līdzīgas kā pieaugušajiem: miegainība, apātiskums, galvassāpes, temperatūra, bērns var kļūt nemierīgs, raudulīgs, sliktāk ēd krūti vai piena maisījumu, atsakās no ūdens. Var būt arī otrādi – bērns neraud, bet ir apātiskāks, lielākoties grib gulēt. Tāpat var būt izteiktāka atgrūšana, vemšana, straujāka elpošana, arī paātrināta sirdsdarbība, bet nopietnākos gadījumos bērnam var būt apziņas izmaiņas un pat zudums, citos smagākos gadījumos ir krampji.


Rīcība, ja zīdainis tomēr pārkarsis

  1. Vispirms bērniņš ir jānoliek ēnā. Jāizvērtē, vai vēsāks gaiss būs iekštelpās vai tomēr ārā, kur ir kāda vēja pūsma.
  2. Tad jāizmēra temperatūru un jāizģērbj mazais, lai ar mitru, vēsu (ne aukstu!) dvielīti varētu apslaucīt visu ķermeni.
  3. Var paturēt mazajam uz galvas un kakla rajonā vēsu dvieli, kā arī jādod iespējami vairāk dzert.
  4. Ja mājās ir istabas ventilators, ieslēdz to netālu no mazuļa, lai pārkarsušo ķermenīti dzesē arī vēsais gaiss. Ja ventilatora nav, šim nolūkam derēs arī žurnāls vai jebkas cits, ar ko iespējams pavēdināt bērniņa tuvumā, lai viņš ātrāk atveldzējas.
  5. Ja temperatūra pārsniegusi 38,5 grādus pēc Celsija, var lietot medikamentus, kas paredzēti tās mazināšanai.

 

Tautas medicīnas metode organisma atvēsināšanai

Ja nelīdz vēsuma kompreses un vēdināšana, ļoti efektīva metode, kas mazina augstu temperatūru zīdainim, ir ietīšana kefīrā: noklāj uz galda autiņu, uzlej aukstu kefīru, bērnu iegulda tajā un ietin. Šī ir sena, bet lieliska tehnika temperatūras mazināšanā.


Nekavējies, meklē palīdzību!

 

Ja simptomi nepāriet 30–45 minūšu laikā un bērna elpošana kļūst apgrūtināta, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Saistītie raksti