Elpināšana un sirds masāža zīdainim. Ārsta video pamācība

Kā veikt elpināšanu un sirds masāžu zīdainim, Mammamuntetiem.lv stāsta un rāda ārsts Mareks Marčuks, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors un "Skola Mammām un Tētiem" nodarbības "Bērna drošība un pirmā palīdzība" vadītājs.

Zīdaiņiem un bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, palīdzības sniegšanu sāk nevis ar masāžu, bet ar elpināšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zīdaiņiem un bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, palīdzības sniegšanu sāk nevis ar masāžu, bet ar elpināšanu.

Zīdaiņiem un bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, palīdzības sniegšanu sāk nevis ar masāžu, bet ar elpināšanu. 

1) Bērna galvu atliecam uz aizmuguri un piecas reizes veicam ieelpu no mutes degunā un mutē, ja mums izdodas ar savām lūpām aptvert gan mazuļa muti, gan degunu.

2) Vienu elpu veicam vidēji vienu sekundi. Cik dziļi jāpūš: aptuveni tā, lai mēs vizuāli novērtētu, ka krūškurvis piepaceļas, saprotot, ka gaiss ir nonācis no mutes plaušās.

3) Pēc šīm sākotnējām 5 ieelpām uzreiz pārejam pie krūškurvja masāžas. Ir divi vienlīdz efektīvi varianti, kā to realizēt.
Pirmais: abas savas plaukstas apliekam mazulim sānos ap krūškurvi. Mūsu īkšķu spilventiņi ir novietoti uz krūškaula, atrodot krūškurvja viduslīniju – perpendikulāro līniju starp krūšu zirnīšiem iedomātajā šo abu līniju krustpunktā.
Pēc tam 15 reizes veicam krūškurvja masāžu jeb kompresijas ar ātrumu 100–120 reizes minūtē. Dziļums: viena trešdaļa no zīdaiņa krūškurvja apkārtmēra. 
Pēc šīm 15 krūšu masāžām atkal atgriežamies pie elpināšanas. Atceramies, lai zīdainim galva ir atliektā stāvoklī, bet šoreiz veicam elpināšanu tikai divas reizes no savas mutes zīdaiņa mutē un degunā.
Pēc divām elpām atkal atgriežamies pie 15 krūškurvja masāžām. 
Otrs variants, kā masēt krūškurvi: vienu roku joprojām turam zīdainim uz galvas – vislabāk uz pieres – un fiksējam jau iepriekš izrunāto galvas stāvokli, bet ar brīvās rokas otro un trešo pirkstu atrodam krustpunktu starp krūškurvja viduslīniju un krūšu zirnīšiem, un veicam kompresijas 15 reizes.
Ātrums ir analogs – 100–120 reizes minūtē, dziļums – viena trešdaļa no krūškurvja apkārtmēra.
Šīs manipulācijas 15:2 veiksim tik ilgi, līdz ieradīsies neatliekamā medicīniskā palīdzība vai mūs nomainīs kāds līdzcilvēks, turpinot uzsākto, vai līdz bērniņš atmodīsies. 

4) Nekādā gadījumā paši glābšanas un atdzīvināšanas pasākumus nepārtraucam.
Tajā brīdī, kad mazulis guļ uz apakšdelma uz muguras, ērti savā delnā fiksējiet viņa pakausi. Un otrādi: kad guļ uz vēdera, ar savas plaukstas otro un trešo pirkstu fiksējiet abās pusēs viņa zodu, lai galva ir stabila.

 

Video padoms tapis, sadarbībā ar RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru.

 

Reklāma
Reklāma

Ja sniedzat bērnam palīdzību un apkārt ir citi līdzcilvēki:

Ja konstatējat, ka bērns ir aizrijies un neizdodas no svešķermeņa atbrīvoties, mudinot bērnu klepot vai klepus ir neefektīvs: vispirms  novērtējiet bērna apziņu un elpošanu. Lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli. Tad piekodiniet atgriezties pie jums. Pēc tam nekavējoties uzsāciet muguras uzsitienus un vēdera grūdienus.

NOSKATIES ARĪ:

Palīdzības sniegšana, ja aizrijies zīdainis

Palīdzības sniegšana, ja bērnam ir bezsamaņa, apstājas elpošana vai sirdsdarbība