Virtuve – bērnam visbīstamākā vieta mājoklī! Padomi, kā to padarīt drošāku

Virtuve bērnam ir visbīstamākā vieta mājoklī!
  • Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

Daudzas traumas ir novēršamas!

FOTO:

Daudzas traumas ir novēršamas!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

Konsultē: bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

 

Kad mazais pasauli sāk iepazīt pats, vecākiem ļoti rūpīgi jāpārskata virtuve – vislabāk to darīt, notupstoties un tādējādi palūkojoties uz to ar bērna acīm. Cik tur daudz priekšmetu, ko gribas pārbaudīt un izmēģināt! Spīd, grab un klaudz. Tieši tāpēc virtuvē bērni sevi savaino visvairāk. 

Nekad neatstāt mazo vienu bez uzraudzības virtuvē, pat ja viņš atrodas barošanas krēsliņā! 

 

Neatstāt karstu šķidrumu – dzērienus, zupu, karstu eļļu uz pannas, uzvārītu ūdeni u. tml. – bērnam aizsniedzamā vietā! Allaž sev jāatgādina, ka mazais var pastiepties arī uz pirkstu galiem, lai aizķertu krūzes osu. Tāpat viņš var piestumt krēslu, lai pakāptos pie plīts, kad uz tās kaut kas tiek vārīts, cepts. Ja gatavo uz plīts, vienmēr jāpagriež katla vai pannas rokturis uz sāniem, lai bērns to nevarētu aizsniegt, bet vēl drošāk būs, ja pēc ēdiena pagatavošanas katlu vai pannu pārceļ uz tālākajiem plīts riņķiem! 

 

Kad dzer ko karstu, neturi rokās bērnu vai nesniedzies pēc karsta šķidruma pāri bērna galvai! Ja bērns rotaļājoties uzsitīs pa pieaugušā roku ar karstu kafijas krūzi, cietēji būs abi. 

 

Pasniedzot bērnam ēdienu, vēlreiz jāpārbauda tā temperatūra! Īpaši, ja sildīšanai izmanto mikroviļņu krāsni, jo ēdiens var sasilt nevienmērīgi un dažās vietās būt pārāk karsts. Apdeguma traumu var gūt arī tad, ja mikroviļņu krāsnī silda traukus, kas nav paredzēti karsēšanai. 

 

Reklāma
Reklāma

Bīstamākais virtuvē: 

  • dažādi karsti šķidrumi;
  • karsta plīts;
  • atklāta uguns, sērkociņi;
  • elektroierīces;
  • naži, dakšiņas u. c. asi piederumi;
  • trauku mazgāšanas līdzekļi, alkohols;
  • plīstoši trauki.

 

Kamēr bērni mazi, jāiztiek bez galdauta klāšanas. Nereti mazais cilvēks, gribēdams pieturēties, aizķer galdautu, uzraudams visus priekšmetus sev virsū. 

 

Jāpārkārto apakšējie plaukti un atvilktnes, lai tajās nebūtu plīstošu, asu un citu bīstamu priekšmetu. Bērni mēdz arī izvilkt apakšējās atvilktnes, lai pakāptos uz tām un aizsniegtu augšējos plauktus. 

 

Bērni, atdarinot vecākus, cenšas veikt mājas uzkopšanas darbus. Īpaši jāparūpējas par to, lai mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi atrastos neaizsniedzamā vietā! Kategoriski aizliegts sadzīves ķīmiju pārliet nepiemērotās pudelēs, piemēram, limonādes, jo to korķiem nav bērnu drošības! Trauku mazgājamās mašīnas un cauruļu tīrīšanas tabletes ir tik krāsainas, ka nereti mazie tās mēģina nogaršot. Bet – viens malks vai tablete, un mazajam tiek izdedzināta mute un barības vads, bērns, pat ja izdzīvo, ir invalīds uz visu dzīvi. 

 

Jālūko, lai bērnam nebūtu pieejamas pudeles ar alkoholu! 

 

Jāatceras, ka zīdainis nopietni var aizrīties ar tādu nešķīstošu ēdienu kā svaigs kāposta kacens, ābols, burkāns (pamācību, kā rīkoties bērna aizrīšanās gadījumā, lasi šeit).

Saistītie raksti