5 bērnam bīstamu rotaļlietu veidi – vai zini, kuri tie ir un kāpēc?

Vecāku un citu pieaugušo atbildība ir izraudzīties bērniem drošas un piemērotas rotaļlietas, pasargājot mazos no iespējamiem nelaimes gadījumiem. Pret spēļmantu izvēli jāizturas atbildīgi! Jāatceras, ka atsevišķas rotaļlietas var būt ne tikai bīstamas, bet dažos gadījumos pat nāvējošas!
Spēlēšanās ir bērna attīstībai ļoti nepieciešama, tomēr pieaugušo uzdevums ir rūpēties, lai bērnam pieejamās rotaļlietas būtu drošas.

FOTO:

Spēlēšanās ir bērna attīstībai ļoti nepieciešama, tomēr pieaugušo uzdevums ir rūpēties, lai bērnam pieejamās rotaļlietas būtu drošas.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Mazi bērni pasauli izzina caur muti, tāpēc lietas, kas nonāk mazuļa rokās, parasti nonāk arī mutē, radot aizrīšanās vai citus riskus. 

 

Jāizvēlas un jāpiedāvā mazulim viņa vecumam atbilstošas rotaļlietas. Ņemt vērā marķējuma zīmes! Jāatceras, ka arī rotaļlietu iepakojuma detaļas, piemēram, skavas, mazas skrūves u.c., var radīt apdraudējumu. 

 

Jāskaidro bērnam, kas ir droši un kas nē. Bērni saprot un ir atsaucīgi, ja ar viņiem atbilstoši runā un pastāsta, kāpēc no kādas rotaļlietas labāk izvairīties. Jāizvērtē rotaļlietas kvalitāte, pievēršot uzmanību tam, kāda vecuma bērnam rotaļlieta ir paredzēta, vai tai ir CE marķējums. 

 

Rotaļlietas, kas var būt bīstamas:

  • Rotaļlietas, kas satur sīkas lietas

Mazi, sīki priekšmeti, kurus bērns var atdalīt vai nolauzt no spēļlietas, var bērnu savainot vai nonākt mazuļa mutē, auss ejā vai deguna dobumā. Ja bērns norij priekšmetus, kas ir neatbilstoši (lieli, asiem stūriem u. c.), tie var kairināt gļotādu, iesprūst gremošanas traktā. Bīstamāk ir, ja mazās spēļmantu detaļas, bērnam smejoties, raudot vai vienkārši tāpat nonāk elpceļos – tas var radīt aizrīšanās risku. Ja bērna elpceļi ir nosprostoti, ir smakšanas risks. Svarīgi palīdzību uzreiz meklēt arī, ja bērns ir ievietojis svešķermeni ausīs vai degunā. Parasti rotaļlietas, kas satur sīkas detaļas, neiesaka par trim gadiem jaunākiem bērniem. 

 

  • Rotaļlietas, kas satur magnētus 

Parasti magnēti, ko satur spēļmantas, ir spīdīgi, spoži, viegli norijami. Sekas, ja tos norij, var būt ļoti nopietnas. Ja magnēts nonāk kuņģa zarnu traktā viens pats, tad ir varbūtība, ka tas var tikt izvadīts laukā. Ja bērns norij vairākus magnētus, īpaši ar laika intervālu, kad viens magnēts jau ir nonācis zarnās, bet otrs tiek norīts pēc laika, tad, tam nonākot kuņģī, magnēti savstarpēji pievelkas. Magnētiem savā starpā berzējoties, var rasties iekšējo orgānu bojājumi jeb caurumiņi zarnās, kuņģī. Magnētus, kas ir savilkušies kopā, izvadīt no zarnu trakta dabīgā veidā nav iespējams, tāpēc šādā gadījumā nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Šādai operācijai ir ilgs atveseļošanās periods, un sekas ir jūtamas visas dzīves laikā.

Izvēloties rotaļlietu ar magnētiem, jāizvērtē, vai tiešām bērnam tāda ir nepieciešama. 

Reklāma
Reklāma

Īpaši, ja mājās ir jaunāks bērns, bet lielākajam ir mantiņa ar magnētiem, ir risks, ka tie nonāk mazuļa redzeslokā. 

 

  • Rotaļlietas, kas satur baterijas 

Tās parasti ir mantiņas, kas skan, spīd, kustas. Izvēloties šādas rotaļlietas, svarīgi atkārtoti pārliecināties, vai baterijas ir atbilstoši norobežotas un norobežojumi aizskrūvēti. Baterijas bērns var ielikt mutē un nejauši norīt. Mazāka izmēra baterija var tikt izvadīta no zarnu trakta arī dabīgā veidā. Norijot lielāka izmēra, īpaši litiju saturošas baterijas, tās var pielipt barības vada vai kuņģa gļotādai. Kontakta rezultātā sākas elektroķīmiskas reakcijas, radot ļoti nopietnu orgānu bojājumu, kā dēļ bērns var vairs nespēt uzņemt šķidrumu un ēdienu. Ja šādas baterijas no gremošanas trakta nav iespējams izņemt, slimnīcā veicot īpašu manipulāciju vispārējā anestēzijā – endoskopiju –, ir nepieciešama baterijas evakuācija, veicot ķirurģisku operāciju, kas savukārt var atstāt sekas uz bērna visu turpmāko dzīvi. Diemžēl ir bijuši arī gadījumi, kad norītas baterijas dēļ ir iestājusies bērna nāve. 

 

  • Asas, lielas, pārāk smagas rotaļlietas 

Pēc formas asas, lielas, garas un dažādi citādi mazam bērnam nepiemērotas rotaļlietas var radīt traumu risku. Dažkārt tie ir pat klucīši ar pārāk asiem stūriem, pārāk smaga koka rotaļlieta, ko bērns pats vēl nevar noturēt. Jāpievērš uzmanība, vai bērns, spēlējoties ar šo mantu, nevar satraumēties. 

 

  • Sadzīves priekšmeti 

Reizēm no prakses redzams, ka bērns ļoti labprāt rotaļājas un izrāda interesi par sadzīves lietām. Vecāku uzdevums ir izvērtēt, kuras no tām bērniem ir drošas. Ir jāsaprot, ko satur sadzīves priekšmeti gan materiāla, gan detaļu ziņā. Piemēram, termometrs, televīzijas pults, maks, atslēgas vai tamlīdzīgi priekšmeti – šādas lietas noteikti nav piemērotas bērnam. Tomēr tādas lietas kā plastmasas trauciņi, bļodiņas var noderēt par spēļmantu bērnam.

 

Svarīgi! 

  • Ja bērns ir norijis magnētus vai bateriju, jārīkojas NEKAVĒJOTIES, pat ja ir tikai aizdomas par iespējami norītu svešķermeni. Nepieciešama neatliekamā kārtā ārsta apskate stacionārā, uzņemšanas nodaļā, uz kuru var nogādāt arī paši vecāki. Neatliekamā medicīniskā palīdzība jāpiesaista gadījumos, kad tiek novērots elpas trūkums vai stipras sāpes.
  • Biežākie simptomi, svešķermenim nonākot barības vadā, ir siekalošanās, rīstīšanās, vemšana, sāpes aiz krūšu kaula, taču reizēm tie var būt pat ļoti maz izteikti.
  • Līdz ārsta apskatei neizraisīt bērnam vemšanu, nedot ēst vai dzert.

 

5 soļi, kā rotaļāties droši

  1. Reizi vai divas dienā jāpārbauda vide, kurā rotaļājas bērns! Ja no rīta pults bija nolikta mazajam nesasniedzamā vietā, jau vakarā tā var būt pārvietota citur.
  2. Jāpārskata vide no bērna pozīcijām – jānometas viņa augstumā un jāpārbauda, ko un kā var aizsniegt. Jāpaskatās, kas ir zem gultas, galda, krēsliem.
  3. Īpaši jāpārbauda vide, kurā bērns ikdienā neuzturas, piemēram, pie vecvecākiem, draugiem, ciemojoties.
  4. Ik pa laikam jāpārliecinās, ka rotaļlietas nav bojātas, saplēstas un ir drošas. Mantas mēdz nolietoties!
  5. Ja ir vairāki bērni, jāseko līdzi, lai vecākie bērni savas rotaļlietas, kas mazākajiem nav piemērotas, tur mazuļiem neaizsniedzamā vietā.

Saistītie raksti