3 pamatlietas stabilu attiecību veidošanā ar bērnu

Lai bērns veselīgi attīstītos, vecāku uzdevums ir ļaut bērnam piedzīvot drošas un cieņpilnas attiecības, ieliekot stabilus pamatus turpmākai dzīvei. Drošība attiecībās bērna ģimenē būtiski samazina iespējamību, ka mazais cietīs no jebkāda veida vardarbības arī attiecībā pret citiem cilvēkiem.
  • Agnese Sladzevska

    Agnese Sladzevska

    Organizācijas “Centrs Dardedze” prevencijas daļas vadītāja

Arī vecākiem jāievēro bērna ķermeņa robežas un emocijas.

FOTO:

Arī vecākiem jāievēro bērna ķermeņa robežas un emocijas.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Kā to paveikt? 

 

Veltīt uzmanību. Latvijas likumdošana paredz, ka bērnam līdz 7 gadu vecumam jābūt pieskatītam visu laiku, taču svarīga ir arī vecāku nedalīta uzmanība. 

 

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē vismaz 15 minūtes dienā veltīt tikai bērnam, veidojot acu kontaktu, samīļojot, ieklausoties un sarunājoties.

 

Reaģēt apzināti. Jāpalīdz bērnam apgūt vēlamo uzvedību ar izpratni un iejūtību, izvairoties no fiziskas ietekmēšanas, kliegšanas vai iebiedēšanas. Diemžēl stresa vai noguruma situācijās vecākiem mēdz “nostrādāt” automātiskās reakcijas, kas nav tās labākās, tāpēc pieaugušajiem ir svarīgs darbs ar sevi.
 

Nepārkāpt robežas. Arī vecākiem jāievēro bērna ķermeņa robežas un emocijas – piemēram, bērns kādā brīdī drīkst negribēt apskāvienu vai buču. Nevajadzētu bez vajadzības aiztikt bērnu intīmās vietas (izņēmums ir mazi bērni, kad tos mazgā un viņiem palīdz), dalīties ar attēliem, kur bērns redzams atkailinātā veidā, kā arī pieļaut, ka bērns kļūst par liecinieku vecāku seksuālām attiecībām. Tāpat vecākiem būtu jāuzrauga bērnu savstarpējās rotaļas, lai viņi nepārkāptu arī viens otra robežas.

Saistītie raksti