Gribu ātrāk izaugt liels! Kas bērniem ir atļauts noteiktā vecumā?

Gribu būt liels.. Neko man neļauj! Vai arī jūsu bērni kādreiz sapņo ātrāk izaugt? Jā, pieaugšana noteikti sniedz zināmu devu brīvības, bet uzliek arī savu atbildību. Apkopojām lietas, kas bērniem pēc likuma tiek atļautas tikai, sasniedzot noteiktu vecumu.
Vai zini, ko drīkst bērns 7, 10, 12 gadu un citos vecumos?

FOTO: Shutterstock.com

Vai zini, ko drīkst bērns 7, 10, 12 gadu un citos vecumos?

Viens pats mājās – no 7 gadiem

No šāda vecuma bērns drīkst palikt mājās viens. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta 6. daļa nosaka, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Tas gan nenozīmē, ka jau 7 gados bērns ir gatavs visu dienu no rīta līdz vakaram pavadīt viens pats. Bērnu, atstājot vienu mājās, tam vajag sagatavot pakāpeniski. Atceries izrunāt ar bērnu drošības jautājumus un nodrošini, lai jums būtu iespēja sazināties.

 

Velosipēda vadītāja apliecība – no 10 gadiem

Velosipēdista apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, nokārtojot ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības eksāmenu (testu).

 

  • Interesanti

Agrāk bija noteikums, ka bērns drīkst sēdēt auto priekšējā sēdeklī tad, kad sasniedzis 12 gadu vecumu. Tagad ir noteikumi, ka bērns bez paliktnīša drīkst braukt, ja viņa augums ir vismaz 150 cm. Bet priekšējā sēdeklīt drīkst sēdināt arī mazākus bērnus ar auto sēdeklīti, bet tādā gadījumā jāievēro drošības noteikumi. Vairāk par to lasi šeit.

 

12 gadi – mācību braukšanas atļauja AM kategorijai

Jā, no 12 gadu vecuma jaunietis var iegūt atļauju mācīties vadīt AM kategorijas transportlīdzekļus. Tomēr ņemiet vērā, ka mācībām ir gana stingri noteikumi! Vairāk par mācību atļaujas izmantošanu šeit.

 

Uzraudzīt mazākus bērnus un strādāt – no 13 gadiem

  • No 13 gadu vecuma bērns drīkst uzraudzīt kādu citu, par 7 gadiem jaunāku bērnu – to nosaka tas pats Bērnu tiesību uzraudzības likums. Tas gan atkal nenozīmē, ka trīspadsmitgadnieks tiks galā ar zīdaini vai bērnudārznieku ilgstoši. Jā, bērnu uzticēt uz kādu laiku 13 gadus jaunam pusaudzim var, tomēr nevajadzētu viņu izvēlēties kā pastāvīgu bērna uzraudzītāju.

 

  • Tāpat nodarbināt drīkst bērnus no 13 gadu vecuma, bet tas nedrīkst traucēt mācībām, tāpat ir nepieciešama viena vecāka piekrišana tam un ir noteikti citi ierobežojumi. Darbus, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem, nosaka Ministru kabinets.

 

14 gadi – maģisko pārvērtību laiks

  • 14 gadi ir tas laiks, kad jau no likuma viedokļa bērns pats atbild par savu rīcību. Krimināllikuma 11. pants nosaka, ka pie kriminālatbildības var saukt fizisko personu, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi 14 gadu vecumu. Tomēr tas ir tikai viens no aspektiem, kas mainās, sasniedzot 14 gadu vecumu.
  • Ar šo brīdi jaunietis var apmeklēt ārstu bez vecāku klātbūtnes. Tomēr, ja jaunietei iestājusies grūtniecība, tad līdz 16 gadu vecumam to pārtraukt varēs tikai ar viena vecāka rakstisku piekrišanu.
  • Arī no bērna 14 gadu vecuma vecākiem vairs netiek izsniegta darba nespējas lapa par slima bērna kopšanu.
  • Iegūt mopēda jeb motorollera tiesības. Jā! Mopēda jeb motorollera tiesības visbiežāk ir pirmā vadītāja apliecība tieši jauniešiem, jo AM kategoriju ir iespējams iegūt jau no 14 gadu vecuma.
Reklāma
Reklāma

 

Saldie 16 – jauni apvāršņi

  • Atrašanās uz ielas nakts laikā – no 16 gadiem. No 16 gadu vecuma jaunietis uz ielas bez pieaugušā drīkst atrasties arī naktī. Līdz šim vecumam laikā no plkst. 22.00 līdz 6.00 bērns bez pieaugušā uz ielas atrasties nedrīkst – to nosaka Bērnu tiesību aizsardzības likums.
  • No 16 gadu vecumam arī drīkst sākt apgūt auto vadīšanu. Tas nozīmē, ka no 16 gadu vecuma var saņemt braukšanas mācību atļauju, lai vadītu B kategorijas transportlīdzekli. Vairāk par mācību atļaujas izmantošanu šeit.

 

Lielā dzīve – 18!

Ar pilngadības iestāšanos sākas bērna lielā dzīve, bet visbiežāk jau bērns vēl ir vidusskolēns vai turpina izglītību kur citur. Tomēr – ko atļauj likums no šī vecuma?

  • Laulāšanās. Aizliegta laulība pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas. Izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu var doties laulībā persona, kas sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu.
  • Autovadītāja apliecības iegūšana.
  • Alkoholisko dzērienu iegādāšanās.
  • Piedalīties vēlēšanās var Latvijas valsts pilsoņi no 18 gadu vecuma.

 

21 gads – kļūt par Saeimas deputātu

Saeimā var ievēlēt katru Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, ja vien uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma 5. pantā minētajiem ierobežojumiem.

 

Ar moci – no 24 gadu vecuma

Iegūt A kategoriju un braukt ar lielajiem močiem atļauts no 24 gadu vecuma. Un ne bez pamata. Jaudīgāks motors prasa prātīgāku apiešanos.

 

Kļūt par Valsts prezidentu – no 40 gadu vecuma

Iespējams, ka mazais kādā dzīves posmā sapņo kļūt par prezidentu? Ak, mieru, tikai mieru. Par Valsts prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu.

 

Vai arī jums šķiet, ka bērni izaug gana ātri? 

Saistītie raksti