Vai trīsgadnieku var vest auto priekšējā krēslā

Piedzimstot mazulim, ierasts, ka zīdainīša auto krēsliņu novieto auto aizmugurējā sēdeklī. Tomēr mazulim paaugoties vai ģimenē piedzimstot otrajam vai trešajam bērnam, rodas jautājums – vai lielāko bērnu var sēdināt auto priekšējā krēslā? Ja jā, cik droši tas ir un vai jāatslēdz drošības spilvens? To Mammmauntetiem.lv stāsta Edmunds Ozolnieks, Drošas Braukšanas Skolas pārstāvis.
Vecāki, lūdzu, atcerieties - bērni vienmēr jāpārvadā vecumam un augumam atbilstošos autosēdeklīšos!

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki, lūdzu, atcerieties - bērni vienmēr jāpārvadā vecumam un augumam atbilstošos autosēdeklīšos!

No likuma viedokļa bērnus, ja viņi atrodas vecumam un augumam atbilstošā auto krēsliņā, var sēdināt arī auto priekšējā sēdeklī. Priekšā var sēdināt kā zīdaini, kas tiek vests ar skatu pretēji braukšanas virzienam, gan lielākus mazuļus gan ar skatu braukšanas virzienā, gan ar skatu pretēji braukšanas virzienam, apgalvo Drošas Braukšanas Skolas eksperts. Tomēr speciālists uzsver, ka ir zināmas nianses, kas vecākiem par to ir jāzina.

 

Kad bērns var sēdēt priekšējā sēdeklī

“Nav viena pareizā algoritma, kā jau lielākus bērnus pārvadāt, ja bērnam sēdus pozīcija ir ar skatu braukšanas virzienā. Jebkura strauja bremzēšana vai ekstremāla bremzēšana bērnam rada risku gūt traumu. 

Bērnam līdz 5 gadiem galva ir smagākā ķermeņa daļa. Straujas vai ekstremālas bremzēšanas gadījumā galva liecas uz priekšu, tādējādi radot risku kakla, galvas traumai. 

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc nav ieteicams likt bērnus priekšā ar skatu braukšanas virzienā,” teic Edmunds Ozolnieks.

 

Vai jāatslēdz airbag, ja priekšā sēž bērns

Ja krēsls tiek likts ar skatu braukšanas virzienā, drošības spilvens jeb airbag nav jāastlēdz, tomēr te ir viens “bet”. “Drošības spilvens pie sadursmes izšaujas ar 300 paskālu lielu spiedienu, kas ir līdzvērtīgs ātrumam 70 km/s. Šī spilvena funkcija ir uzņemt ķermeni un neļaut tam atsisties pret priekšējo paneli. Bērniem sejas kauli nav tik nostiprināti, tie ir vāji un tomēr var gadīties, ka pie noteiktas apstākļu sakritības drošības spilvena trieciens var radīt bērna sejai kosmētiskas sekas. Rodas jautājums – vai tiešām bērns ir jāpārvadā priekšējā sēdeklī? Ir pilnīgi skaidrs, ka drošības spilvens priekšā ir vajadzīgs, tas glābj dzīvības. Ir nepareizi, ka tos ņem laukā vai atslēdz, bet attiecībā uz bērniem tas ir moments, kas var radīt noteiktas sekas, taču tas nenozīmē, ka tas noteikti notiks,” uzsver eksperts.

 

Viņš norāda, ka ir opcija priekšējo krēslu atvilkt maksimāli uz aizmuguri, lai drošības spilvena iznākšana būtu maigāka un trieciens nebūtu tik liels. 

 

Reklāma
Reklāma
  • Svarīgi! Ja krēsliņš bērnam ir tāds, kas ir vērsts ar skatu pretēji braukšanas virzienam, bērnu liekot auto priekšējā sēdeklī, drošības spilvens noteikti jāatslēdz!

 

Kur vislabāk likt bērnu auto salonā?

Reizēm vecāki prāto, kur tad ir labākā vieta bērnam, braucot ar auto. Ja ģimenē ir viens bērns vai parasti ceļā dodas tikai viens bērns, tad tas ir apspriešanas vērts jautājums. “No loģikas viedokļa  – ekstremālos brīžos katram ir instinkts glābt savu dzīvību un šoferis līdz ar to mēģina izvairīties no sadursmes, vadoties no savas sēdpozīcijas. Tāpēc nosacīti drošāk ir likt bērnu aiz vadītāja. Tomēr ir, kas uzskata, ka drošāka pozīcija būs bērnam pa diagonāli no auto vadītāja, jo šādi bērns vecākam būs labāk redzams un sasniedzams,” teic Edmunds Ozolnieks. 

 

Ar diviem bērniem parasti bērni tiek izvietoti aizmugurē, bet ar trim bērniem pārvietoties jau esot grūtāk speciālists norāda un turpina: “Tomēr gribu aicināt pieaugušos atcerēties, cik svarīgi it nenovērst uzmanību no ceļa. Ja bērns sāk raudāt vai ko jautāt un vecāks pagriežas pret bērnu, tas ir viens moments, kad autovadītājs zaudē modrību, kāja tiek noņemta no bremzes pedāļa un auto var ietriekties priekšā braucošajā auto,” būt uzmanīgiem aicina Edmunds Ozolnieks.

 

Visiem vecākiem, vecvecākiem, pieaugušajiem un arī pašiem bērniem jāzina:

  • Bērni vienmēr jāpārvadā vecumam un augumam atbilstošos autosēdeklīšos!
  • Bērnu drīkst pārvadāt auto priekšējā sēdeklī, tomēr, ja ir iespēja, ieteicams nelikt bērnus auto priekšējā sēdeklī, neatkarīgi no virziena, kādā bērns tiek pārvadāts.
  • Ja bērnu pārvadā auto priekšējā sēdeklī krēsliņā ar skatu pretēji braukšanas virzienam, obligāti jāatslēdz drošības spilvens! Kad spilvens šaujas laukā, tas ne tikai izmet krēslu no savas pozīcijas, bet rada tam būtiskus bojājumus un savaino tajā sēdošo.
  • Bērnu bez speciālā paliktņa vai krēsliņa drīkst un ir droši pārvadāt, kad bērns ir sasniedzis noteiktu garumu – 150 centimetrus.
  • Bez atbilstoša krēsla priekšā un jebkur citur auto salonā drīkst sēdēt tikai un vienīgi jaunieši ar augumu no 150 cm. Ja augums ir mazāks, tad nepieciešams krēsliņš.

Saistītie raksti