Mamma jautā: līdz kādam vecumam bērnam nedrīkst pārdot sērkociņus?

"Aizsūtīju bērnu pēc sērkociņiem, lai aizdedzinātu sveces, bet viņam tos nepārdeva. Jāpiebilst, ka tas bija parasts pilsētas pārtikas lielveikals. Vai tiešām bērniem sērkociņus un šķiltavas nedrīkst pārdot?" jautā kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja.
Nav tāda likuma, kas aizliegtu bērnam iegādāties sērkociņus vai šķiltavas.

FOTO: Shutterstock.com

Nav tāda likuma, kas aizliegtu bērnam iegādāties sērkociņus vai šķiltavas.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta juriskonsults Sindijs Logins teic, ka “Bērnu tiesību aizsardzības likumā nav noteikts aizliegums personai, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, iegādāties sērkociņus tirdzniecības vietās”.

 

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmajā daļā noteikto bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

 

Lasi vēl: Kas bērniem ir atļauts noteiktā vecumā?

 

Arī tirgotāji pauž, ka nav tāda likuma, kas neļautu bērnam pirkt sērkociņus vai šķiltavas. 

Reklāma
Reklāma

 

Ja kādā tidzniecības vietā bērnam atsaka tos pārdot, tā ir paša pārdevēja interpretācija jeb uzskats par to, ko drīkst vai nedrīkst bērns pirkt. 

 

“Valsts likumdošana neierobežo sērkociņu tirdzniecību saistībā ar pircēja vecumu, kā tas ir, piemēram, ar enerģijas vai alkoholiskajiem dzērieniem,” saka Rimi Ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite un piebilst: “Ir daudz lietu, ko vecākiem ir vērts mācīt savām atvasēm, tajā skaitā arī atbildīgu attieksmi pret uguni un ugunsdrošību.”

 

Ja vecāks uzticas savam bērnam un ļauj iegādāties sērkociņus, bet veikalā tos atsaka pārdot, situāciju iespējams risināt, vecākam sazinoties ar konkrētā veikala vadību, iesaka speciālisti.

Saistītie raksti