Vai likums atļauj bērnam pirkt kafijas dzērienus?

"Mans bērns sācis regulāri prasīt dažādus kafijas dzērienus, jo tā taču neesot kafija! Mājās varu izkontrolēt, bet vai kafejnīcā, piemēram, viņam drīkst tādus pārdot?" jautā kāda mamma.
Bērna vecākiem minētais jautājums būtu jārisina tā, lai tas neapdraudētu bērna veselību, norāda eksperts.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna vecākiem minētais jautājums būtu jārisina tā, lai tas neapdraudētu bērna veselību, norāda eksperts.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta juriskonsults Sindijs Logins skaidro, ka kofeīnu saturošu dzērienu aprites ierobežojumi ir noteikti Enerģijas dzērienu aprites likumā, bet Veselības ministrija veido un koordinē uztura politiku, kā arī izstrādā nozari reglamentējošo tiesību aktu projektus.

Tas nozīmē, ka tieši Veselības ministrijas paspārnē atrodami tiesiskie regulējumi saistībā ar kafijas dzērienu tirdzniecību.

 

“Bērni drīkst pirkt kafiju. Tas nav aizliegts,” teic Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. 

 

Reklāma
Reklāma

Par to, vai bērns dzer dažādus kafijas dzērienus, atbildīgi ir vecāki. “Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 4. panta 5. punktā noteikto bērna, tiesības tiek aizsargātas, lai sasniegtu šādu mērķi – bērna veselības maksimālu aizsardzību,” norāda Bērnu tiesību aizsardzības departamenta juriskonsults Sindijs Logins. 

 

Speciālists papildina, ka tādējādi, ja mazs bērns izsaka vēlmi lietot kofeīnu saturošus kafijas dzērienus, “bērna vecākiem minētais jautājums būtu jārisina tā, lai tas neapdraudētu bērna veselību, piemēram, doties ar bērnu uz veikalu un kopā izvēlēties kafiju bez kofeīna; sākotnēji pārrunāt ar uztura speciālistu jautājumu par to, no cik gadiem pusaudzis varētu sākt lietot kofeīnu saturošu kafiju”.

Saistītie raksti