Gardās griķu kotletes bez gaļas

Par to, ka dārzeņi, graudi, pupas, rieksti un citi augu valsts produkti uzlabo pašsajūtu un dod ļoti daudz enerģijas, šķiet, ir dzirdējuši visi. Rimi Gardēdis, kulinārijas entuziasts un vegāniskā dzīvesveida piekritējs Edgars Sanders dalās ar recepti, kā pagatavot gardum gardas kotletes no griķiem.
Kotletes bez gaļas!

FOTO: Shutterstock.com

Kotletes bez gaļas!

Eksperts arī norāda, ka mūsu garšu kārpiņām vajadzīgs laiks, lai adaptētos un pieņemtu jauno ēdienkarti, tāpēc ne vienmēr tas, ko baudām pirmo reizi, mums uzreiz liekas garšīgs. Jābūt pacietīgiem un jāļauj organismam pierast pie pārmaiņām – dārzeņi un pākšaugi kļūst garšīgāki ar laiku. Un otrādi – gaļa ar laiku zaudē savu pievilcību. “Pēc piecu gadu pilnīga vegānisma pagaršoju gaļu, un ziniet, man tā šķita ļoti negaršīga. Organisms pierod un ar laiku pieņem jauno dzīvesveidu, tāpēc interesanti pašam pavērot un padomāt, cik lielas atšķirības piedzīvotas,” atklāj Rimi Gardēdis. 

 

Griķu kotlešu pagatavošanai nepieciešams:

  • 150 g brūno griķu;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 liels sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 50 g kviešu miltu;
  • 100 g augu valsts siera ar mocarellas garšu;
  • buntīte svaigu pētersīļu;
  • sāls, pipari – pēc garšas;
  • eļļa pēc izvēles.

 

Reklāma
Reklāma

Kā pagatavot griķu kotletes

  1. Griķus liek vārīties, kā norādīts uz iepakojuma, taču nedaudz pārvāra, lai tie gandrīz jūk ārā. Nokāš pārvārītos griķus un atstāj, lai atdziest. Smalki sakapā sīpolu, ķiplokus un pētersīļus, sarīvē burkānu un sieru. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un liek sautēties sīpolus un burkānus, līdz tie ir mīksti. Pēdējā minūtē pievieno ķiplokus.
  2. Sautētos dārzeņus liek bļodā, pievieno sieru, pētersīļus un griķus. lesijā miltus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Samaisa visu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja masa neturas kopā.
  3. Saripina golfa bumbiņas lieluma kotletes (ja masa vēl ir diezgan lipīga, var ielikt to atdzesēties ledusskapī uz 20 minūtēm). Uzkarsē pannā nedaudz olīveļļas. Cep kotletes, kamēr tās ir brūnas no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai un liek kotletes krāsnī izsildīties vēl 8 minūtes.

Saistītie raksti