Ingas Akmentiņas-Smildziņas četru sastāvdaļu rasols. Plus ieteikumi, lai nebūtu slinkums to gatavot

"Ir vairāki viesi, kas, nākot ciemos, gaida manu rasolu, tāpēc vienmēr to ieplānoju ēdienkartē – ir tik laba sajūta, ka kādam garšo tas, ko tu gatavo," teic Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja. Viņa atklāj sava rasola recepti un to, kāpēc tajā ir vien četras sastāvdaļas.
Rasolam izvēlies tikai vislabākos un svaigākos produktus. Piemēram, labāko krējumu, labāko doktordesu, mājas vistu olas utt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rasolam izvēlies tikai vislabākos un svaigākos produktus. Piemēram, labāko krējumu, labāko doktordesu, mājas vistu olas utt.

"No bērnības atceros, ka daudziem rasolā bija krietni vairāk sastāvdaļu – ne vien kartupeļi, svaigs gurķis, vārītas olas un doktordesa, bet arī vārīti burkāni, zaļie zirnīši un marinēti gurķi. Kad sāku gatavot rasolu pati, ievēroju, ka ir bērni, kas no rasola izstumj ārā gan zirnīšus, gan vārītos burkānus, tāpēc tos šiem salātiem pārstāju pievienot. Savukārt marinēto gurķu dēļ salāti ātri sasulojas, tāpēc vairs nepievienoju arī tos," pieredzē dalās Ingas.

 

Ingas ieteikumi, lai rasols izdotos:

  • izvēlies tikai vislabākos un svaigākos produktus. Piemēram, labāko krējumu, labāko doktordesu, mājas vistu olas utt.
  • kartupeļus un olas novāri jau iepriekšējā vakarā vai svētku dienas rītā. Ir vērtīgi daļu darbu padarīt jau laicīgi, lai pirms rasola griešanas nav, piemēram, jāgaida, kamēr atdziest novārītās sastāvdaļas.
  • lūko, lai kartupeļi nav krietni vairāk par citām sastāvdaļām. Rasols garšo krietni labāk, ja nav žēlotas ne olas, ne desa, ne gurķi. Ne arī krējums un majonēze – rasolam jābūt mitram nevis sausam.
  • iesaisti griešanā ģimeni vai svētku viesus. "Ir viesi, kas mēdz pieteikties un ierasties agrāk, lai palīdzētu virtuves darbos, un es ar prieku palīdzību pieņemu. Šie mani viesi jau zina, ka visticamāk būs jāgriež rasols. Un es ļauju griezt tik lielos gabalos, kā paši vēlas. Esmu pārliecinājusies, ka ne jau sastāvdaļu izmēram ir nozīme, bet gan priekam, ar kādu notiek rasola gatavošanas process.
  • gatavojot ēst, ieslēdz savu mīļāko mūziku. Vai iededz sveces, vai citādā veidā parūpējies par to, lai ir laba, mīlestības pilna noskaņa. Jo ēdiens taču jāgatavo ar mīlestību. :)

 

Sastāvdaļas:

8 gab ar mizu novārīti kartupeļi (rasolam lieliski der kartupeļi “Laura”)

6-8 vārītas olas 

1-2 svaigi garie gurķi

800 g doktordesas (es parasti izvēlos “Marno” un vairāk par 800 g, jo daļa desas mēdz pazust griezēju mutēs)

Reklāma
Reklāma

300 g 25% skābā krējuma (vai pēc vajadzības)

300 g majonēzes “Francis” (vai pēc vajadzības)

2-3 tējk. klasisko sinepju

sāls un svaigi malti pipari pēc garšas 

 

Gatavošana

  1. Sagriež visas sastāvdaļas, olas var arī rīvēt. Ber lielā traukā, lai būtu ērta maisīšana.
  2. Atsevišķā traukā rūpīgi sajauc visas mērces sastāvdaļas (krējums, majonēze, sinepes, sāls un pipari). Ja ir liela steiga, tad mērces sastāvdaļas uzreiz liek rasola traukā un mērci iejauc pirms lielās salātu maisīšanas – lai sinepes, sāls un pipari salātos iemaisās viendabīgi.
  3. Sauc mājiniekus vai pirmos viesus uz rasola degustāciju; pievieno garšvielas, krējumu vai majonēzi, ja nepieciešams.

Saistītie raksti