Saldas un sāļas receptes mazuļa piebarojumam no pusgada vecuma
Pasaules Veselības organizācijas izstrādātās vadlīnijas paredz, ka mammas piens ir labākais, ko iespējams piedāvāt mazulim. Rekomendācijas iesaka bērnu ekskluzīvi zīdīt (tikai ar mātes pienu) līdz sešu mēnešu vecumam, un zīdīšanu vēlams turpināt līdz viņa divu gadu vecumam un ilgāk.

FOTO: Shutterstock.com
Tātad pēc sešiem mēnešiem zīdainim pamazām var sākt piedāvāt
ēdienu no ģimenes kopgalda.
Sākumā dārzeņu biezeni gatavo no viena veida dārzeņiem, ieteicams
no maigākiem – burkāniem vai ziedkāpostiem, vai brokoļiem bez sāls,
bez cukura, bez garšvielām, lai nepārslogotu nieres. Vēlāk maina un
paplašina dārzeņu sortimentu. Papildus ēdienu dod no karotes.
Nedēļas laikā bērns ir pieradis pie dārzeņu biezeņa, tad citā
ēdienreizē piedāvā dārzeņu novārījumā vai ūdenī vārītu putru –
rīsu, kukurūzas, prosas, jo tās nesatur glutēnu.
Lasi arī:
Kad un kā uzsākt mazuļa piebarošanu. Konsultē
zīdīšanas speciāliste Sandra Lase
Kādā vecumā uzsākt mazuļa piebarošanu? Skaidro
fizioterapeite Klaudija Hēla
Dārzeņu biezeni var piedāvāt pusdienās, bet no no rīta un vakaros dažādas putras. Launagā pagatavojiet piedāvāt augļu biezeni, ko var sablenderēt kopā ar biezpienu. No 6 - 7 mēnešu vecuma var uzsākt ēst gaļu (vistas baltā gaļa, teļa gaļa, liesa cūkgaļa). Tas noteikti jādara, lai bērniņam neveidotos anēmija.