Saldējuma gatavošana. Laiks vasaras baudīšanai!

Saldējums ir vasaras bauda. Un vēl lielāka, ja šo kārumu, ko 13. gadsimtā no Ķīnas uz Eiropu atveda pasaules ceļotājs Marko Polo, tu gatavo pats.

Foto: Imants Ķīkulis. Melleņu sorbets

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Imants Ķīkulis. Melleņu sorbets

Ir dažādi saldētie saldie ēdieni – saldējums, sorbets, plombīrs un parfē. Tos gatavo līdzīgi kā krēmus, tikai, lai masu iegūtu cietu, to sasaldē, nevis piepievieno želatīnu.


Visvienkāršāk saldējumu pagatavot saldējuma mašīnā, kur masa vienlaicīgi tiek dzesēta un maisīta. Ja izmanto ledusskapja saldētavu, tad saldēšanas laikā saldējumu ik pa brīdim jāuzputo, lai tajā neveidotos ledus kristāli un masa nebūtu poraina.

 

Saldējumu žanra klasika ir vaniļas saldējums. Uzrakstīšu raidījuma "Ēdam mājās!" vadītājas Jūlijas Visockas recepti un tā gatavošanu pa soļiem.

 

Vaniļas saldējums

1 l 35 saldā krējuma

2 vaniļas pākstis

8 olu dzeltenumi

170 g pūdercukura vai ļoti smalka cukura

 

1.  Smagā kastrolī ielej saldo krējumu, pievieno vaniļas pākstis (ja lieto vaniļas cukuru, aromāts nav tik spēcīgs, cik no vaniļas pākstīm!). Uzkarsē, līdz parādās pirmie mazie burbulīši. Ja krējums uzvārīsies, saldējums neizdosies.

2. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un diezgan srtingra. Pat ar mikseri jākuļ vismaz 6-8 minūtes.

3. Sakultajiem olu dzeltenumiem pievieno nedaudz silta krējuma. Samaisa. Pēc tam pielej atlikušo krējumu un visu labi samaisa, lai masa ir viendabīga.

4. Uz ļoti lēnas uguns, nepārtraukti maisot, visu uzvāra. Tiklīdz masa sāk sabiezēt, to noņem no uguns.

5. Masu ielej plastmasas traukā, atdzesē un uz 6-8 stundām ievieto saldētavā. Lai saldējums izdotos viendabīgs un čaugans, to ik pa stundai ar koka karoti enerģiski samaisa. Sasaldēšanai var izmantot arī saldējuma aparātu.

Reklāma
Reklāma


SALDĒJUMS

Te būs recepšu izlase no mammam.lv/tetiem.lv Virtuves sadaļas:

Vaniļas saldējums (cita recepte)

Paša gatavots vaniļas saldējums
Mandeļu un konjaka saldējums
Brūkleņu saldējums
Ja pēkšņi pie tevis ierodas ciemiņi ar bērniem, šis garšos lieliski: Saldētu zemeņu saldējums
 

Plombīra pamatā ir krējuma saldējums, kam pievieno ogas, šokolādes gabaliņus, riekstus, sukādes, ievārījumu.
Ķiršu plombīrs

 

SORBETS

Sorbets ir augļu saldējums, kuru gatavo, sasaldējot saldējuma gatavošanas iekārtā augļu biezeņa un cukura sīrupa maisījumu. Sorbetos ir maz kaloriju, pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas.
Melleņu sorbets
Ērkšķogu sorbets
Ananasu un aveņu saldējums
 

PARFĒ

Parfē gatavo tāpat kā krēmu, tikai bez želatīna un masu sasaldē.
Šokolādes parfē
 

Ātri un vienkārši - nopērc biskvīta ripas, cepumus, saldējumu un Saldējuma torte gatava! Tici – vienaldzīgo nebūs!
Ja neesi ar mieru ilgu laiku pavadīt virtuvē, gatavojot saldējumu pats, tad lieliskus desertus var pagatavot no veikalu plašā saldējumu klāsta. Ļaujies fantāzijai un droši eksperimentē! Izmanto dažādu garšu saldējumus, ievārījumus, ogas, augļus, cepumus, vafeles. Idejas no portāla mammam.lv/tetiem.lv Virtuves sadaļas -
Raibais saldējums
Saldējums ar ķiršiem
Karstas ogas ar saldējumu
Vēsais citroniņš – neparasti, jo citronu saldējums pildīts citronā.
Vaniļas saldējums ar augļiem – lieliska recepte ar cukurotiem augļiem, pistācijām un rumu.
Vasaras veldze - dažādi augļi un piparmētras.

 

NAŠĶI AR SALDĒJUMU
Saldējums un karsti banāni? Kāpēc ne? Cepti banāni ar saldējumu.
Neparasti un mazliet pārsteidzoši - Krāsnī cepts saldējums - cepts saldējums ir neparasts saldais ēdiens - tas ir gan karsts, gan auksts vienlaikus. Nebaidies saldējumu vārīt arī eļļā – te būs recepte Bumba ar pārsteigumu.
Saldējums ar alkohola piedevu - Vaniļas saldējums ar kafijas pulveri un skotu viskiju.

Citas saldējumu receptes skati šeit!

 

Autore: Sanita Šteinberga