Kāpēc odi nedzeļ visiem?

Zinātniskie pētījumi apstiprinājuši, ka odu gaume attiecībā uz dažādiem cilvēkiem atšķiras. Kur ir šis noslēpums?
Kāpēc odi nedzeļ visiem?

FOTO: Shutterstock.com

Izpētīts, ka odiem labāk garšo 0 (I) grupas asinis nekā А (II), В (III) un АВ (IV) grupu asinis, raksta "Tautas Veselības Avīze". Odi neveic analīzes un pat nenogaršo šīs asinis – viņi asinsgrupas atšķir pa gabalu pēc smaržas.

Apmēram 85% cilvēku izdala gaisā vielas, kas ziņo par viņu asinsgrupu, un odi lidos pie viņiem ar lielāku prieku, izvēloties I grupas asinis. Atlikušajiem 15% cilvēku neizdalās vielas, kas signalizē par asinsgrupu, un odiem viņi nešķiet tik pievilcīgi. Tiesa, arī šie cilvēki nav pilnībā pasargāti, jo odi spēj saost un reaģēt arī uz citām vielām un faktoriem.

 

Odi meklē savu upuri pēc ogļskābās gāzes, ko mēs visi izelpojam. Šie kukaiņi uztver pasauli kā ogļskābās gāzes plūsmas un lido pie tā, kas izelpo visvairāk. Pēc medījuma atstātās oglekļa dioksīda sliedes odi nosaka upura atrašanās vietu pat no vairāku desmitu metru attāluma. Tā kā bērni izdala mazāk ogļskābās gāzes, odi vispirms izvēlēsies pieaugušos. Arī fiziski strādājot vai sportojot, ogļskābās gāzes izdalīšanās palielinās un tādējādi pievilcība odu acīs – arī.

 

Odi meklē savu upuri pēc ogļskābās gāzes, ko mēs visi izelpojam. Šie kukaiņi uztver pasauli kā ogļskābās gāzes plūsmas un lido pie tā, kas izelpo visvairāk. 

Reklāma
Reklāma

 

 

Apmēram viena metra attālumā odi sāk sajust arī citas smaržas. Tiem ļoti patīk pienskābes smarža – tās līmenis organismā palielinās pēc anaerobās slodzes: spēka vingrinājumiem uz izturības robežas. Vēl odiem tīk amonjaka aromāts – šo slāpekļa savienojumu vesels cilvēks izdala galvenokārt caur nierēm, bet, ja tās nestrādā pietiekami labi vai arī esat lietojis pārlieku daudz olbaltumvielu, amonjaku palīdz izdalīt arī āda.

Vēl odiem par apetītelīgu maltīti signalizē acetons un pēc citroniem smaržojoša ketonviela sulkatons. Saldenā ketonu dvaka, kas odiem rosina īpašu apetīti, var liecināt par cukura diabētu vai nepietiekami uzturā lietotiem ogļhidrātiem.