Bezgrēka batoniņi, ko likt bērnam pusdienu kastītē. Uztura speciālistes izvēle veikalā

Ko likt bērnu pusdienu kastītē? Daudziem vecākiem šis jautājums ir ļoti aktuāls, jo bērni pēc skolas mēdz apmeklēt pulciņus un rezultātā mājās pārrodas tad, kad jau laiks ēst vakariņas. Sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka, pēc kādiem principiem izvēlēties veikalā nopērkamos batoniņus, – lai tie būtu garšīgi un vienlaikus bagāti uzturvielām.
Arī ēdot batoniņus ar patiesi labu sastāvu, ir jāievēro mērenība – uzkodu daudzumam jābūt atbilstošam bērna fiziskai aktivitātei.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Arī ēdot batoniņus ar patiesi labu sastāvu, ir jāievēro mērenība – uzkodu daudzumam jābūt atbilstošam bērna fiziskai aktivitātei.

Uztura speciāliste norāda, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina norāda – ja bērnam pusdienas skolā ir ap plkst. 12.00, taču mājās viņš tiek tikai ap plkst. 17.00-18.00 vai vēlāk, tad bērnam šajā laika posmā obligāti ir jāietur vēl viena maltīte!

 

Kam batoniņu sastāvā pievērst uzmanību 

Lai izvēlētais batoniņš būtu spēka (nevis cukura) pilns, izvēlies tādus, kas: 

  • nesatur pievienotu cukuru (t.sk. sīrupu),
  • nesatur mākslīgus saldinātājus, 
  • nesatur pievienotās taukvielas, piemēram, palmu eļļu vai hidrogenētās taukskābes. 

 

Atgādinājums par pusdienu kastītes satura veidošanu

  • Pusdienu kastītei nav jābūt saldumu kastītei. Tajā jābūt produktiem, kas nodrošinās bērna organismu ar vajadzīgajām uzturvielām. 
  • Daži varianti veselīgām, pusdienu kastītei piemērotām ēdienu kombinācijām: vraps ar svaigu sieru vai humosu; siermaizīte un graužamburkāni vai ķiršu tomāti; kārtainie salāti ar zirņiem, vistas fileju un spinātiem. 
  • Tomēr bērni paliek bērni, tāpēc normāli, ja laiku pa laikam vecākam atgādina: ieliec man līdzi kaut ko garšīgu! Lai garšīgs ir arī veselīgs, der ielūkoties veikala plauktā ar batoniņiem – tur noteikti var atrast tādus, kas ir gan garšīgi, gan veselīgi. 
     

Saldi, bet bez cukura, palmu eļļas un pārtikas piedevām! 

Jā, pastāv saldi un gardi veikalos nopērkami batoniņi, kuros nav pievienots cukurs! Piemēram, attēlā redzamajos zīmola “ICA” augļu un riekstu batoniņos sastāvā ir tikai mandeles, āboli, dateles, rozīnes, kanēlis un vaniļa. Šis ir patiesi ļoti labs sastāvs batoniņam, jo nav pievienots ne tikai cukurs, bet arī palmu vai citas augu eļļas, kā arī tie nesatur dažādās pārtikas piedevas. Pateicoties tam, ka batoniņa sastāva vienu trešo daļu veido rieksti, tie satur olbaltumvielas un taukvielas, kas dod labu sāta sajūtu. 
Līdzīgs sastāvs ir arī citiem “ICA” augļu un riekstu batoniņiem.

Reklāma
Reklāma

 

Ļoti vērtīgs sastāvs ir arī “Rimi” dateļu, zemesriekstu un zirņu batoniņiem. Jā, patiesi, šajos batoniņos ir zirņi! Lai tie tevi nebiedē – zirņus īsti nevar sagaršot; dateles nodrošina ierasto gaidīto saldo batoniņu garšu. 

 

Olbaltumvielām īpaši bagāti ir šie “Rimi” batoniņi – tie satur 15 gramus olbaltumvielu uz 100 gramiem produkta. Salīdzinājumam – parasti citos žāvētu augļu batoniņos ir tikai 6-7 grami olbaltumvielu uz 100 gramiem produkta. 

 

Ņem vērā! 
Arī ēdot batoniņus ar patiesi labu sastāvu, ir jāievēro mērenība – uzkodu daudzumam jābūt atbilstošam bērna fiziskai aktivitātei. Diemžēl arī veselīgus našķus var apēst vairāk, nekā ir nepieciešams. 

Saistītie raksti