Laiks apčubināt peonijas, lai nākamgad tās krāšņi ziedētu

Tiem, kuri tikai grasās pievienoties peoniju trakuma skartajiem, ir īstais laiks aktīvai darbībai. Septembris un oktobra sākums ir labākais laiks pujeņu stādīšanai. Pieredzējusī dārzniece un grāmatas Dārza maģija autore Guna Rukšāne gan iesaka izraudzītajā vietā bedri puķei ietaisīt jau vasarā – stāds vienā vietā augs ilgi, un galvenā barības krātuve būs tur ieliktais mēslojums, kam labāk drusku nostāvēties.  

 

Svarīgi ir peoniju neiestādīt par dziļu – augsnei jābūt līdz 5 cm virs stāda pumpura.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir peoniju neiestādīt par dziļu – augsnei jābūt līdz 5 cm virs stāda pumpura.

Ja peonijas stādīsi pirmo reizi

Sāc ar īsto vietu – peonijām vajadzēs saulainu, bet atklātu vietu, lai vējiņš var tās pašūpot. Tās pacietīs nelielu pusēnu, taču ne ēnu. Peonijām nepatiks arī mitra vieta ar augstu gruntsūdeni, arī pārlieku smaga augsne ne (tādā augot, peonija ziedēs bālākiem ziediem!); ideāli, ja ir bagātīgi ielabots smilšmāls. Izroc 60 x 60 x 60 centimetrus plašu bedri, teju līdz pusei piepildi ar kompostu vai zemi, kas sajaukta ar satrupušiem kūtsmēsliem, iemaisi 350 gramus granulētā pilnmēslojuma. Tam pa virsu uzber 20 centimetrus biezu izraktās augsnes slāni – lai svaigi iestādītais peonijas stāds nesaskartos ar mēslojumu. Ja ir pie rokas, vari neitralizēt augsni, iemaisot tajā pelnus vai dolomītmiltus. Tā sagatavota bedre var arī pastāvēt. Ja stādi vairākas peonijas, atceries, ka attālumam starp stādiem ir jābūt vismaz 1 metram.
 


Svarīgi ir peoniju neiestādīt par dziļu – augsnei jābūt līdz 5 cm virs stāda pumpura. Iestādītas dziļāk, peonijas augs labi, bet slikti ziedēs. Pievērs uzmanību arī tam, lai augsne kopā ar saknēm nenosēstos, – tas nenāks par labu augšanai un pumpuriem, kālab arī lietpratēji iesaka ietaisīt bedres agrāk, lai augsne paspētu nosēsties. Taču, ja peonijas iestādīs par seklu, stiprā kailsalā tās var izsalt.

 

Pēc iestādīšanas peoniju stādījumiem ir nepieciešams mitrums, īpaši, ja laiks ir sauss. Peonijas var stādīt arī pavasarī – tad tām ir jānodrošina diezgan regulāra laistīšana. Tiesa, par to ir jārūpējas pirmajos gados, vēlāk tas ir jādara tikai lielā sausumā un jūlijā, augusta pirmajā pusē, kad veidojas nākamā gada atjaunošanās pumpuri ar ziedpumpuri.


Ja peonijas jau aug tavā dārzā

Nenovērtē par zemu pujeni arī rudenī – pirmās rudens salnas dažas peoniju šķirņu lapas iekrāso sarkanas, tā atkal liekot par tām priecāties. Taču tas ir arī atgādinājums, ka puķe ir pelnījusi savu devu rudens mēslojuma ar kalcija un kālija dominanti. Septembra beigās, oktobra sākumā peonijām nogriez vecos kātus līdz ar zemi (te gan domas dalās – ir dārznieki, kuri iesaka atstāt 10 cm augstumā) un mulčē ar satrūdējušu kūtsmēslu, lekna komposta un kūdras maisījumu vai biohumusu, ko nākamajā pavasarī iestrādāsi augsnē ap peoniju krūmu.
 

Reklāma
Reklāma

Uz ziemu peonijas nav jāsedz, taču cimperlīgāku šķirņu cerus vari apbērt ar kūdru vai kompostu, lai atjaunojošie asni neapsalst.

 

Ja vēlies savu peoniju dalīt, pieredzējuši dārznieki par vispiemērotākajiem uzlūko trīs un četrus gadus vecus cerus, tāpēc negaidi, lai saknes saaugtu krustu šķērsu. Lai izceltu no dobes vecmāmiņas pujeni, vajadzēs aicināt palīgā vīrus, turklāt tāda cera dalīšana paģēr pieredzējušu dārznieka roku.
 

Kā lai nopērk īsto, vienīgo, ilgoto?

Pieredzējusī dārzniece Guna Rukšāne māca: “Reizumis bildes ir vēl daiļākas nekā zieds dabā, bet reizumis neataino ne desmito daļu no tā skaistuma. Tāpēc iesaku ikvienam, kurš nevēlas vilties gaidītā dārza jaunuma zieda atvēršanās brīdī, pirms pirkt kādu jaunu šķirni, iepazīsties ar tās izskatu ne tikai vairākos izdevumos un interneta vietņu resursos, bet iespēju robežās dodies ciemos pie audzētāja apskatīt skaistuli tās ziedēšanas laikā!” 

Interesanti! Vidzemē biežāk sastopamas tradicionālās lakstveida peonijas, no Rīgas uz rietumiem – arī krūmveida peonijas. Vidzemē un Latgalē aug skaistie abu tik atšķirīgo peoniju grupu starpsugu krustojumi – intersekcijas peonijas.

Saistītie raksti