Kā zināt, ka arbūzi dārzā ir nogatavojušies?

Dārzā izdevās izaudzēt arbūzus, taču – kā zināt, kad tiešām pienācis laiks tos novākt? To jautā portāla lasītāja Inese no Dienvidkurzemes novada.
Parasti ražas novākšanas laiks pienāk septembra otrajā pusē. Reizēm esmu novācis ātrāk nekā vajadzētu, jo tuvojas milzīgas lietavas vai salnas.

FOTO: Shutterstock.com

Parasti ražas novākšanas laiks pienāk septembra otrajā pusē. Reizēm esmu novācis ātrāk nekā vajadzētu, jo tuvojas milzīgas lietavas vai salnas.

Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā:

“Pirmo arbūzu šogad novācu 13. augustā. Likās, ka nu jau izaudzis pietiekami liels. Pārgriezu un sadalīju, lai pacienātu bērnus un mazbērnus – garša bija laba, bet sēklas – baltas,” stāsta Inese.  Otro arbūzu novāca 24. augustā. Pārgriežot konstatēja, ka nu jau sēklas ir brūnākas, garša – pilnīgāka, tomēr joprojām šķiet, ka nav pienācis īstais laiks. Arbūzus Inese audzēja arī pērn, taču neatceras, kad tieši arbūzu ražu novāca, tādēļ lūdz noskaidrot, kādas pazīmes liecina, ka pienācis īstais brīdis.

 

Atbild arbūzu audzētājs Artis Ķūsis no Dienvidkurzemes novada Rucavas pagasta:
 

  • “Viena no pazīmēm, pēc kurām spriest par to, vai pienācis laiks novākt arbūzu ražu, ir auga lapas. Ja tās ir zaļas, sulīgas, vēl nevajadzētu steigties ar ogu noraušanu, jo tas nozīmē, ka veģetācijas process vēl notiek pilnā sparā. 


Tas ir līdzīgi kā kartupeļiem. Pamatprincipi šīm kultūrām nav pārāk atšķirīgi. Tad, kad arbūziem lapas sāk čokuroties, vīt, kļūst brūnākas, var sākt domāt, ka tuvojas laiks tos novākt.

Reklāma
Reklāma
  • Otra pazīme, pēc kā var spiest, ir lapiņa un stīdziņa, kas aug pie ogu barojošā kātiņa – tie, kas redzēs dabā, sapratīs, par ko ir runa. Ja lapiņa un stīdziņa nokalst, raža ir novācama.
  • Trešā lieta ir paša arbūza nokrāsa. Gatavai ogai miza ir tumša, bet vietiņa, uz kuras tā guļ – izteikti dzeltena. 


Zinu, ka citi bungā pa mizu un pēc skaņas mēģina kaut ko noteikt. Bet es teiktu, ka pirmās trīs manis minētās pazīmes ir pamatrādītāji. 

Kopumā es teiktu, ka arbūzu novākšana vienmēr ir tāda kā zīlēšana. Uz lauka tos nevajadzētu turēt arī pārāk ilgi, citādi var gadīties, ka ogas pārgatavojas. 

Parasti ražas novākšanas laiks pienāk septembra otrajā pusē. Reizēm esmu novācis ātrāk nekā vajadzētu, jo tuvojas milzīgas lietavas vai salnas. Ja arbūzu ogas dabū salu, kļūst mīkstas un bojājas. Pārlieku lielu lietavu ietekmē tās var sākt pūt.
Ja novācu agrāk, krauju kaudzē un ļauju nogatavoties. Nogatavinot arbūzu telpā, jāuzmana, lai nav pārāk silts, citādi tas var ierūgt. Vislabāk, ja gaisa temperatūra ir no +6 līdz +10 grādiem.”

Saistītie raksti