Zīdaiņa atraudziņas sagaidīšana pēc ēšanas

Ēšanas laikā mazulis var sarīties gaisu, kas uzkrājas kuņģī, un atrauga ir tā, kas palīdz no šā gaisa atbrīvoties. Vai un kā gaidīt atraudziņu, konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre neonatoloģe Dace Tropa un fizioterapeite Zane Paiča. 

Atrauga ir pilnīgi normāla parādība laikā, kad mazulis lielākoties atrodas horizontāli un viņa kuņģa muskulatūra vēl ir vāja.

FOTO: Shutterstock.com

Atrauga ir pilnīgi normāla parādība laikā, kad mazulis lielākoties atrodas horizontāli un viņa kuņģa muskulatūra vēl ir vāja.

Atrauga ir pilnīgi normāla parādība laikā, kad mazulis lielākoties atrodas horizontāli un viņa kuņģa muskulatūra vēl ir vāja. Kamēr zīdainis pats vēl neprot noturēt galvu un nespēj pagriezt to, vecākiem viņam ir jāpalīdz. Vēlāk kakla muskulatūra nostiprinās, un bērns spēj ieņemt to pozu, kurā pašam ir visērtāk. Ārste iesaka pirmos dzīves mēnešus atraudziņu gaidīt 10–15 minūtes pēc ēšanas. Ja tās nav, visdrīzāk arī nebūs. 

Mazulim, kuram vēl nav blīva kuņģa muskulatūra, ātri rodas sajūta, ka viņš ir paēdis, lai gan patiesībā ir ierīts arī daudz gaisa. Viņš paēd un pēc stundas jūtas izsalcis.  
 

Kā rīkoties, lai bērns ēdot gaisu ierītu mazāk:

  • nebarot bērnu, kad viņš aizgūtnēm raud;
  • konsultēties ar vecmāti vai zīdīšanas konsultantu par to, kā mazuli pareizi pielikt pie krūts;
  • barojot zīdaini ar pudelīti, pievērst uzmanību tam, lai piens vai piena maisījums pilnībā aizpildītu knupi un tajā nepaliktu gaiss;
  • ja mazuli baro ar pudelīti, ieteicams atraugu sagaidīt ik pēc 60–90 mililitru izēšanas. Ja bērnu zīda ar krūti, atraudziņu vēlams sagaidīt pēc vienas krūts izēšanas un pirms likšanas pie otras;
  • barojot turēt zīdaini tā, lai viņa galva ir nedaudz augstāk par pārējo ķermeni.

 

Kā pareizi sagaidīt atraudziņu

Apsēdies un turi bērnu pret savām krūtīm vai pār plecu. Kad bēbis ir šādā pozīcijā, mēģini maigi pamasēt viņa muguru, lai gaisa burbulis iznāktu laukā. 

 

Noguldi zīdaini uz vēdera virs saviem ceļiem. Atbalsti bērna galvu un parūpējies, lai tā būtu augstāk par mazuļa krūtīm.  Maigi pamasē viņa muguriņu.

Reklāma
Reklāma

 

Pēc atraugas sagaidīšanas vari noguldīt mazuli uz sāniem, taču bez uzraudzības uz sāniem zīdaini, kas neprot velties, atstāt nedrīkst. 

 

Atraudziņas sagaidīšana zīdainim. VIDEO

 

Saistītie raksti