Zobiņi šķiļas! Tipiskākās pazīmes un palīdzības plāns

Zobu šķilšanās mazulītim var nudien kļūt par īstu pārbaudījuma laiku visai ģimenei – mazās smaganiņas ir iekaisušas, sāp, bērns raud un vecāki, neziņā, kā palīdzēt savam lolojumam, ir izmisuši. Labā ziņa ir tāda, ka mūsdienās pieejami efektīvi un zīdainim droši sāpju remdētāji šādām situācijām.
Zobu šķilšanās vien retajam mazulim paiet bez kreņķiem.

FOTO: Shutterstock.com

Zobu šķilšanās vien retajam mazulim paiet bez kreņķiem.

Zobu šķilšanās parasti sākas piektajā vai sestajā dzīves mēnesī – pirmie parādās divi apakšējie, pēc tam četri augšējie priekšzobi. Gada vecumā bērnam vajadzētu būt sešiem priekšējiem zobiem, bet var būt arī pa kādam zobam vairāk vai mazāk. 

 

Zobiņš izšķiļas aptuveni nedēļas laikā – apmēram četras dienas tas spraucas cauri kaulam un smaganām un vidēji trīs dienas nepieciešamas, lai smaganas nomierinātos.


Zobu šķilšanās vien retajam mazulim paiet bez kreņķiem, lielākoties bērns izjūt diskomfortu. Īpaši pirmo zobu šķilšanās laikā. Zobiņam pietuvojoties smaganu virsmai, tās kļūst izteikti sāpīgas un apsārtušas, turklāt sāpes smaganās var izstarot arī uz ausīm un vaigiem. Īpaši šķiļoties lielajiem zobiem. 

 

Citas zobu šķilšanās pazīmes

 

  • Siekalošanās. Tā var sākties pat divus mēnešus pirms pirmā zobiņa iznākšanas. Dažiem bērniem siekalošanās ir mazāk izteikta, citiem vairāk.
  • Caureja. To saista ar izteikto siekalošanos. Mutes dobums ir kuņģa un zarnu trakta sākuma posms. Iespējams, palielināta gļotu sekrēcija zobu nākšanas laikā ir ne tikai mutē, bet arī zarnu traktā, un rezultātā mazulim ir šķidrāka vēdera izeja.
  • Paaugstināta ķermeņa temperatūra. Nedaudz paaugstināta temperatūra ir bieži novērojama zobu nākšanas laikā, un tāda tā var būt pat piecas dienas. Parasti līdz 38,5 °C, bet reizēm mēdz būt arī augstāka. Ja temperatūra ir paaugstināta ilgāk par trim dienām, ieteicams sazināties ar ārstu.
  • Miega traucējumi. Zobu šķilšanās sāpes bērns jūt gan dienā, gan naktī, un šis diskomforts var pamodināt mazuli biežāk nekā ierasts.
  • Saaukstēšanās simptomi. Var būt iesnas un klepus, kas saistīts ar palielinātu gļotu izdalīšanos, bet noteikti ir jāpārliecinās, ka tie nav akūtas saslimšanas simptomi.
  • Košana un graušana. Bērns grauž un iekožas it visā, ko atrod savā tuvumā, jo šādi samazinās spiediena un sāpju sajūtu smaganās.

 

Kā palīdzēt bērniņam?

Pats galvenais, kas mazulītim šajā laikā nepieciešams, ir fiziski pieskārieni, glāsti, samīļošana. Savukārt viegla smaganu masāža ar pirkstiem vai drāniņu, speciālo zobu riņķīšu košana mazinās sāpes un diskomfortu. Var izmantot gan parastos, gan pildītus ar šķidrumu, kurus var arī atdzesēt ledusskapī (ne saldētavā) un tad dot bērniņam. Jo arī aukstums mazina pietūkumu un diskomforta sajūtu smaganās. 

Ja nav speciālo zobu riņķīšu, pēc 8 mēnešu vecuma, kad bērniņš jau ir iemācījies košļāt, tieši tāpat var izmantot burkāna, gurķa vai citu dārzeņu standziņas, kuras arī pirms tam atdzesē. 

 

Zobu gels

Mūsdienās neatsverami palīgi zobu šķilšanās laikā ir speciālie zobu geli, kas mazina smaganu reakciju un sāpes. Tikai atceries pārliecināties, ka šie geli nesatu salicilātus vai benzokaīnu. 

  • Ar tīru mazo pirkstiņu uzklāj pietiekami daudz līdzekļa, lai nosegtu sāpošo vietu, un maigi iemasē to bērniņa smaganās.
  • Vēlams lietot pēc ēšanas un pirms gulēšanas, lai ilgāk saglabājas plēvīte, kas nodrošina atvieglojuma sajūtu.
  • Lieto 3–5 reizes dienā, pēc nepieciešamības.

 

Atceries!
Pretsāpju medikamentus izmanto tikai ļoti izteiktu zobu šķilšanās sāpju vai augstas temperatūras gadījumā. Tie pieejami gan svecīšu, gan sīrupu formā, taču pirms lietot zāles, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu.

 

 

Fakti!

  • Aptuveni vienam procentam mazuļu zobu šķilšanās sākas jau līdz četru mēnešu vecumam, bet diviem procentiem zobiņi parādās tikai otrajā dzīves gadā.
  • Pavisam retos gadījumos bērns var piedzimt jau ar izšķīlušos zobiņu.
  • Visi divdesmit piena zobi izšķiļas no divu līdz trīs gadu vecumam.
  • Aptuveni sešu gadu vecumā piena zobus pamazām sāk nomainīt pastāvīgie zobi.

Saistītie raksti