Zīdainim šķiļas zobi. Cik ilgi drīkst dot pretsāpju medikamentus?

Vien retais mazulis zobu šķilšanos pat nepamana un jūtas tikpat omulīgi kā parasti, vai zobiņš izlien, sagādājot maznozīmīgas raizes. Lai arī gaidīta, lielākoties zobu nākšana ir raižpilna gan mazajam cilvēkam, gan vecākiem, un tad talkā tiek ņemts kāds pretsāpju sīrups. Kad un kā lietot pretsāpju medikamentus zīdainim, stāsta ģimenes ārste, pediatre Gundega Skruze-Janava.
Ja pretsāpju medikamenti ir vajadzīgi ilgāk par divām dienām, ieteicams konsultēties ar bērna ārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pretsāpju medikamenti ir vajadzīgi ilgāk par divām dienām, ieteicams konsultēties ar bērna ārstu.

Viens zobs cauri smaganai spraucas no vienas līdz septiņām dienām ilgi, un, kā saka daktere, ar laiku bērns pie šīm sajūtām – kņudināšanas, niezes, arī nelielām sāpēm – pierod, tāpēc “noteikti nav jābūt tā, ka pretsāpju līdzekļi nepieciešami katra zoba nākšanas laikā, kas vidēji ir no četru mēnešu līdz pat 2–3 gadu vecumam”. 

Gundega Skruze-Janava arī uzsver, ka medikamentu lietošana ir jāatstāj kā pēdējais līdzeklis, kas tiek ņemts talkā sāpju un sliktās pašsajūtas mazināšanai. Vispirms noteikti jāpamēģina citi līdzekļi un tikai tad, ja tie ir neefektīvi, var dot zīdainim paredzētu pretsāpju medikamentu. 

 

5 soļi, ja zobu šķilšanās ir sāpīga:

 

  • Uzmanības novēršana bērnam! Jā, tas ir papildu slogs vecākiem, taču patiesi efektīvs. Ja mazais cilvēks būs ieinteresēts kaut ko pētīt vai darīt, vai vienkārši viņam patiks klausīties mammas vai tēta dziedāto dziesmu, lasīto pasaku u. tml., tad arī zobu šķilšanās radītais diskomforts aizvirzīsies otrajā plānā.

"Naktis ir grūtākas, un tad tiešām sāp vairāk, jo nav, kas novērš uzmanību, turklāt papildus vēl ir nogurums.

Mēs paši zinām, cik ļoti mums viss nepatīk, krīt uz nerviem, kad esam noguruši. Bērnam ir vēl grūtāk, jo viņš jau nesaprot, ka šādi jūtas noguruma dēļ," atgādina pediatre. 

 

  • Smaganu masāža! Auduma tekstūras dēļ šim nolūkam vislabāk izmantot mitru dvielīti vai marli. Labs un bērnam drošs masāžas rīks ir arī mīkstā, uz pirksta uzvelkamā un speciāli zīdaiņiem paredzētā zobu birste. Tā ne tikai masē smaganas, bet arī pieradina mazo pie tā, ka mutē notiek kāda darbība – sagatavo mazuli zobu tīrīšanai pavisam drīzā nākotnē.

 

  • Vēsums! Visas mutē liekamās, košanai paredzētās mantas var likt ledusskapī un tad dot bērnam vēsu graužamo.

 

Atceries!

Zīdainim dodamās lietas nedrīkst likt saldētavā un tām jābūt tādām, lai mazais kožot nevar nolauzt jauno zobiņu. Lielisks šim nolūkam ir jau pieminētais dvielis vai marle, ko var samitrināt vēsā ūdenī.  

Reklāma
Reklāma

 

  • Smaganu gels! Tas jālieto strikti kā norādīts klāt pievienotajā instrukcijā un noteikti drīkst izmantot tikai zīdaiņiem paredzētu gelu. Ne pieaugušo un pat ne bērnu gels nederēs, lai arī sastāvs, iespējams, pat ir analogs. Toties proporcijas un aktīvo vielu koncentrācija gan būs atšķirīgas, tostarp arī zīdaiņiem atļautais lidokaīns.

 

  • Iekšķīgi lietojami pretsāpju līdzekļi! Ja nekas no iepriekš minētā nepalīdz, tad ir pieļaujama pretsāpju līdzekļa lietošana. Populārākie ir paracetamols un ibuprofens, kas ir aktīvās vielas zīdaiņiem paredzētajos pretsāpju sīrupos.

Gundega Skruze-Janava norāda, ka tad, ja šie medikamenti ir vajadzīgi ilgāk par divām dienām, ieteicams konsultēties ar bērna ārstu: “Gan aiz bērna raudāšanas, gan kašķīguma var slēpties citas lietas, nevis zobu nākšana.”

Ja nepieciešams lietot medikamentu, speciāliste iesaka to dot vienreiz dienā pirms nakts miega. 

“Pretsāpju medikamentus drīkst lietot līdz septiņām dienām ilgi, bet – ne bez ārsta ziņas, ja tie nepieciešami vairāk par divām dienām,” uzsver ārste. 

“Neviens no pretsāpju līdzekļiem ilgāk par septiņām dienām nav paredzēts lietot. Ja nav panākts vēlamais rezultāts, tad ir jāmeklē problēma, kāpēc medikaments nav palīdzējis.”

 

Atceries!

Pretsāpju sīrupi satur arī cukurus, kas, protams, nav vēlami, un īpaši bērniem zīdaiņa periodā.  

 

Zināšanai

Eiropā aktīvā viela ibuprofens ir atļauts lietot bērniem no 3 mēnešu vecuma, savukārt Amerikas pediatru asociācija bērniem līdz sešu mēnešu vecumam iesaka izmantot aktīvo vielu paracetamolu. 

Latvijā pediatri strādā pēc Eiropas vadlīnijām. 

Saistītie raksti