Zobārstes praktiskie padomi, cikos, kad un cik daudz ēst saldumus

Končiņas, piparkūkas, saldējums... Kas būtu svētki bez gardumiem, turklāt našķojamies mēs visi, ne tikai bērni! Un arī mutē dzīvojošās baktērijas griež prieka valsi, jo tieši cukurs ir tas, kas tām dod – uh! – kādu enerģiju veikt posta darbus zobu rindās. Taču saldumus var ēst arī gudri. Kā Mammamuntetiem.lv saka zobu daktere Ieva Gavare – labāk reti un daudz, nekā pa končai visas dienas garumā. 

Sūkājamās končas, čipsi un bulciņas – šos trīs daktere ierindo pie viskaitnieciskākajiem našķiem.

FOTO: Shutterstock.com

Sūkājamās končas, čipsi un bulciņas – šos trīs daktere ierindo pie viskaitnieciskākajiem našķiem.

Lai kā to neklātos teikt, tomēr zobārste atzīst – pilnīgi atteikties no saldumiem ir neiespējamā misija, un vecākiem nevajadzētu censties par katru cenu pasargāt savu bērnu no visiem iespējamiem cukuriem. “Tas nav iespējams,” saka Ieva Gavare, “es gribētu, lai vecāki nejūtas slikti par to, ka iedod bērnam konfekti. Bet, jā, cukurs ir tas, kas izraisa zobā caurumu, jo baktērijas to ļoti viegli pārstrādā skābē un tā savukārt izveido caurumu zobā.” 

 

Saldumi pēc ēdienreizes

Lai arī uzturam ir būtiska loma zobu veselībā, izvairīties no cukura nav iespējams, jo tas pievienots pat tā sauktajā normālajā pārtikā. Tāpēc atbilde uz jautājumu, kā vislabāk ēst saldumus, lai iespējami mazāk kaitētu zobiem, ir ļoti vienkārša – reti, bet daudz! “Un labāk tos ēst kā desertu uzreiz pēc pamatēdienreizes, kuras laikā mutē jau izveidojusies zobu emalju bojājošā skābe,” teic Ieva Gavare. Piemēram, pēc sātīgām brokastīm izsniedz bērnam trīs vai pat piecas konfektes, nevis vienu. Viņš būs apēdis daudz našķu un kādu laiku liksies mierā. Tā teikt, tīrā psiholoģija! Tikai uzreiz pēc šīs dāsnās cukura devas jāiztīra zobi. 

 

Labāk izvēlēties saldumus, kas ātri kūst, piemēram, šokolāde, zefīri. Vissliktākās ir sūkājamās konfektes.

 

Speciāliste iesaka pamēģināt ieviest savā ģimenē skandināvu metodi – atvēlēt vienu dienu nedēļā, kad bērns un arī paši var ēst saldumus tik, cik gribās. Visās pārējās dienās kāds mazs našķītis ir tikai launagā. “Vissliktāk, ja bērnam ir brīvi pieejami saldumi,” norāda Ieva Gavare. Tāpēc neatstāj uz galda saldumu trauku, lai ne bērnam, ne pašiem nebūtu kārdinājuma un iespēju pastiept roku našķu virzienā. Svarīgi, lai cukurs mutē pazūd tikpat ātri kā uzradies. “Tāpēc labāk izvēlēties saldumus, kas ātri kūst, piemēram, šokolāde, zefīri. Vissliktākās ir sūkājamās konfektes,” uzsver daktere un piebilst, ka, protams, svētku laiks ir cits stāsts – ļaujoties saldumu kārei trīs nedēļas, bet pēc tam atgriežoties normālā ēšanās režīmā un pareizi tīrot zobus ar atbilstošu zobu pastu, nekāds lielais kaitējums zobiem nebūs nodarīts: “Vajadzīgs ilgāks laiks, lai zobi sabojātos.”

 

Kaitīgāko našķu TOPs


Sūkājamās končas, čipsi un bulciņas – šos trīs daktere ierindo pie viskaitnieciskākajiem našķiem. Karameles un ledenes tāpēc, ka tās ilgi kūst mutē, tātad zobiem ir ilgstoša saskare ar cukuru, bet čipsi un smalkmaizītes saķep ap zobiem un tāpēc arī mutē uzturas ilgāk. 


Der atcerēties, ka arī brokastu pārslas, visādi citādi veselīgais medus un pat augļi satur gana daudz cukura. Turklāt augļus labāk ēst veselus, nevis spiest sulā. “Piemēram, izspiežot apelsīnu sulu, tā šūnas tiek izjauktas un cukurs nokļūst mutē uzreiz daudz vairāk, nekā tad, ja augli sakož un norij,” atklāj Ieva Gavare. Viņa arī norāda, ka patiesībā jebkurš dzēriens, kas nav ūdens, parasta tēja un mātes piens, satur cukuru un, protams, bojā zobus, tāpēc kā šķidrumu, lai padzertos, vislabāk lietot ūdeni. Izrādās, arī par govs pienu tiek lauzti šķēpi, taču daktere iesaka to pieskaitīt pie cukurotiem dzērieniem. Īpaši, ja pienu pērkat veikalā. 

 

Plāns, kā nosargāt zobus

Par to, ka saldumus ēdam visi, daudz un jo īpaši svētkos, tikām skaidrībā, tāpēc nu laiks sastādīt reālu plānu, kā nosargāt savus zobus no kaitniekiem, kuriem cukurs garšo tikpat ļoti kā mums. 

 

Punkts nr. 1
Zobu tīrīšana. Zobārstu vadlīnijās teikts, ka zobi jātīra vakarā pirms gulētiešanas un no rīta pēc brokastīm. Tas tāpēc, lai tie iespējami ilgāku laiku būtu tīri un no zobu pastas saņemtā fluorīda joni varētu netraucēti veikt savu labo darbu – barot, stiprināt un sargāt zobiņus, novēršot iespēju rasties caurumiem tajos. Ievērojot šo zobu tīrīšanas režīmu, sanāks vien kādas sešas stundas dienā, kad zobi būs bez šī sargājošā mētelīša. Tāpēc ir svarīgi pēc brokastīm un zobu pucēšanas iespējami ilgāku laiku neko neēst, arī nenašķoties. 


Atceries!
Vecākiem ir jāpārtīra bērna zobi līdz apmēram trešajai klasei, bet atsevišķos gadījumos pat ilgāk, jo viņš pats nespēj tik rūpīgi tos nopucēt.  

 

Reklāma
Reklāma

Punkts nr. 2
Ksilitola košļājamās gumijas. Visiem zināms, ka košļājamās gumijas nopērkamas gan ar, gan bez cukura, bet ir arī tādas, kas satur ksilitolu jeb bērzu cukuru. Tas ir dabīgs un vērtīgs saldinātājs, kam piemīt pretkariesa iedarbība, tāpēc šādu košļājamo gumiju ieteicams lietot pēc pusdienām, launaga vai citām ēdienreizēm, kad nav iespēju uzreiz iztīrīt zobus. 


Šīs košļājamās gumijas nopērkamas aptiekās un ir dārgākas nekā parastās, taču arī mums pazīstamās nav smādējamas, ja vien iegādātas tādas, kurām nav pievienots cukurs. Košļājamās gumijas uzdevums ir veicināt siekalu izdalīšanos, kas savukārt neitralizēs skābi mutē. 


Zināšanai!
Nopērkamas arī sūkājamās končas ar ksilitolu, taču bērni tās var izbrāķēt, jo kārumam nav pazīstamās cukurainās garšas, kāda ir parastajām ledenēm. 

 

Punkts nr. 3
Zobu diegošana. Ļoti svarīgi vismaz vakaros izdiegot zobus tad, ja plomba likta starp zobiem. Parasti veidojas robežmaliņa starp plombu un zobu, kur tad arī dzīvosies mikrobi. Otrs gadījums, kad noteikti vajadzētu diegot zobus, ir sākuma stadijā atklāts kariess – uz zoba redzams tāds kā balts plankums, bet cauruma vēl nav. Ar rūpīgu kopšanu iespējams pat apturēt cauruma veidošanos. 


Protams, arī visiem citiem zobu diegošana ir pat ļoti vēlama, taču, kā saka Ieva Gavare, akcents ir jāliek uz pucēšanu – labāk patīrīt zobus ilgāk un darīt to divreiz dienā, nekā nekvalitatīvi izdiegot. Piemēram, bērns var pucēt zobus, arī sēžot un skatoties vakara multfilmu.  


Atceries!
Bērnam līdz 12 gadu vecumam vēl nav attīstīta roku motorika, lai kvalitatīvi izdiegotu zobus, un arī vecāki to nevar izdarīt pietiekoši labi savam bērnam, tāpēc galvenais – tīrīt zobus! 

 

Punkts nr. 4 
Labie palīgi – siers un ūdens! Reizēs, kad pēc našķošanās nav iespēju iztīrīt zobus, palūko, vai uz viesību galda, vai mājās tavā ledusskapī nav aizķēries kāds cietā siera gabaliņš. Apēsts tas neitralizēs skābi mutē. Tāpat kā izdzerta glāze tīra ūdens. Zobārste iesaka – ja pandēmijas dēļ bērns caurām dienām dzīvojas mājās un viņam gribās to saldumiņu biežāk nekā parasti, tad sarunājiet, ka pēc katra apēsta kāruma viņš izdzers glāzi ūdens. 

 

Pierādīts, ka zobu pasta efektīvi pasargā no kariesa tad, ja tās sastāvā fluorīda koncentrācija ir minimums 1000 ppm.

 

Viena zobu pasta visai ģimenei

Jā, nav jāpērk bērnam līdz sešu gadu vecumam sava, skolēnam viņa vecumam piemērota, bet pieaugušajiem vēl cita zobu pasta. Ja vien tā nav abrazīva – balinoša vai baltinoša – vai kā citādi specifiska jeb paredzēta kādas problēmas risināšanai, tad visa ģimene var lietot vienu zobu pastu. Galvenais, lai tās sastāvā pietiekamā daudzumā būtu fluorīds. “Pierādīts, ka zobu pasta efektīvi pasargā no kariesa tad, ja tās sastāvā fluorīda koncentrācija ir minimums 1000 ppm,” saka Ieva Gavare, “un tā ir droša arī bērniem jebkurā vecumā, taču jālieto atbilstošā daudzumā.”

 

Devas vienā tīrīšanas reizē:
0 –2  gadu vecumam: plāns zobu pastas slānītis uz zobu sukas saru galiem 
3 – 6 gadi: mazs zirnītis
6+ un pieaugušie: pa visu zobu sukas galviņu. 


Svarīgi!

Pavisam mazam bērnam zobiņus pucē pēc ēšanas, kad puncis ir pilns. Ja viņam gadīsies norīt kādu kriksīti zobu pastas, nekas slikts nenotiks. 


Līdz 6 gadiem veciem bērniem paredzētajās zobu pastās fluorīda koncentrācija būs 500 vai 750 ppm (maz), tās ir garšīgas, turklāt vecāki jūtas droši, tāpēc ļauj bērniem pašiem tīrīt zobus. Rezultātā mazais var apēst krietni daudz gardās zobu pastas, un tas nebūt nav veselīgi. 

 

Citi palīglīdzekļi zobiem

Fluorīda tabletes – nav nepieciešamības lietot, jo apēsts fluorīds neko daudz nedos. Svarīgi, cik ilgs kontakts fluorīda jonam ir saskarē ar zobu.
GC putas – parasti lieto zobu emaljas hipoplāzijas gadījumos uz “slimajiem” zobiem. Taču arī tās nav nepieciešams iegādāties, lai īpaši pasargātu hipoplāzijas skartos zobus saldumu ēšanas maratona laikā. Ja pēc ēšanas bērns ir par slinku iztīrīt zobus, tad uz šiem zobiem var uzklāt zobu pastu, gluži tāpat kā klātu minētās putas. 
Mutes skalojamais līdzeklis – arī nav nepieciešams. Pēc zobu tīrīšanas ar zobu pastu muti nevajag skalot vispār, tik izspļauj liekās putas un viss. Savukārt, ja ir vēlme izskalot muti pēc ēšanas, tad tikpat labi to var darīt ar tīru ūdeni vai pievienot tam kriksīti zobu pastas un tad skalot muti. 


Kā saka zobu daktere Ieva Gavare – zobu pasta ir ļoti universāla. Jo mūsu zobu veselība slēpjas fluorīda jonā!

Saistītie raksti