Kā izvēlēties pareizo zobu pastu un zobu birsti bērnam

Veikalu un aptieku plauktos pieejamais bērnu mutes dobuma higiēnas preču  piedāvājums ir plašs, tāpēc nav šaubu, ka tas vecākiem var radīt apmulsumu. 

Līdz 8 gadu vecumam vecākiem ir jāpalīdz bērniem tīrīt zobus vai arī šis process ir  jāuzrauga.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz 8 gadu vecumam vecākiem ir jāpalīdz bērniem tīrīt zobus vai arī šis process ir jāuzrauga.

Kāda zobu suka, zobu pasta un zobu diegs ir piemērotākie un labākie bērna mutes dobuma un zobu kopšanai? Kas vecākiem ir jāņem  vērā, izvēloties mutes dobuma higiēnas preces bērnam. 
 

Piemērota zobu suka

Galvenais nosacījums ir izvēlēties bērna vecumam atbilstošu zobu suku (skatīt uz  iepakojuma). Nekādā gadījumā nevajadzētu ļaut, piemēram, trīs gadus vecam bērnam tīrīt  zobus ar pusaudzim piemērotu zobu suku. Atšķirībā no pieaugušo zobu sukām bērniem  tās vienmēr ir ar mīkstiem sariņiem, to galviņa ir mazāka nekā pieaugušo zobu sukām, arī  rokturis ir veidots tā, lai to ērti var satvert bērna roka.
 

  • Ļaujiet bērnam izvēlēties zobu sukas krāsu – ikvienam patīk darboties ar lietām, kas mums ir tīkamas.
  • Nepērciet elektrisko zobu suku, kamēr bērns nav attīstījis pareizu zobu tīrīšanas tehniku ar parasto zobu suku. Informāciju par pareizu zobu tīrīšanas tehniku un secību var atrast www.tīrizobi.lv
  • Līdz 8 gadu vecumam vecākiem ir jāpalīdz bērniem tīrīt zobus vai arī šis process ir  jāuzrauga. Lai vecāki varētu ērti tīrīt sava bērna zobus, ir jānovērtē zobu sukas kāta  garums – zobu suku ar garāku kātu vecāki varēs ne tikai vieglāk noturēt, bet arī  ērtāk iztīrīt bērna zobus. 
  • Zobu suka noteikti ir jāmaina 1 reizi 3 mēnešos vai ātrāk, ja tās sariņi ir izspūruši.  Vecākiem ir jāpievērš uzmanība, ja sariņi kļūst izspūruši ļoti ātri, un jāpārbauda, vai bērns zobus tīra pareizi un nav pārāk liels spiediens uz zobu suku. 
  • Apmēram no 8 gadu vecuma, kad bērni zobus jau tīra paši, var izmantot soniskās  zobu sukas – tām negriežas galviņa, bet vibrē sariņi. Šādas zobu sukas ļoti labi attīra zobus, taču ir piemērotas bērniem, kas jau ir attīstījuši roku veiklību un zobus tīra paši. 

     

Īstā zobu pasta

Tiklīdz bērnam ir izšķīlies pirmais zobs, ir jāsāk lietot zobu pasta, kas ir paredzēta bērniem  un satur fluorīdus. Noteikti ir jāizvēlas bērna vecumam atbilstoša zobu pasta. Ļaujiet  bērnam izvēlēties zobu pastas garšu – ir pieejamas zobu pastas ar košļājamās gumijas,  kokakolas, piparmētru, ābolu u. c. garšu. Dažādām vecuma grupām fluorīdu koncentrācija  zobu pastās ir atšķirīga. Fluorīdu daudzumu nosaka mērvienībā – ppm. 
 

  • Veikalos un aptiekās pieejamās zobu pastas no 6 mēnešu līdz 2 gadu vecumam  satur vidēji 500 vienību (ppm) fluorīdu, taču ir pieļaujams tīrīt zobus arī ar zobu  pastām, kur fluorīdu saturs ir 1000 ppm. Noteikti ir jāseko līdzi zobu pastas daudzumam uz zobu sukas. Līdz 3 gadu vecumam bērns pēc zobu tīrīšanas vēl nemāk izspļaut zobu pastu, tāpēc līdz šim vecumam zobu pastu lieto ļoti maz – literatūrā šo daudzumu apzīmē kā “rīsa grauda lieluma zobu pastas daudzums” vai “plānā slāņa tehnika” (zobu pasta uz zobu sukas tiek likta ļoti plānā slānī un mazā daudzumā). Pēc 3 gadu vecuma zobu pasta jau jāliek maza zirnīša lielumā, kura izmēru var salīdzināt ar bērna mazā pirkstiņa naga lielumu. 
     

Pētījumi pierāda, ka ļoti putojošas zobu pastas samazina fluorīda un zoba saskares virsmu.

 

  • 2–6 gadu vecumā ieteicamais vidējais fluorīdu saturs ir 1000 ppm.
  • No 6 gadu vecuma, kad jau šķiļas pastāvīgie zobi un ir agrīns maiņas sakodiens, ir  ieteicamas zobu pastas ar fluorīdu saturu 1500 ppm. Ievērojiet! Pēdējos gados patērētāju uzmanība tiek pievērsta nātrija lauritilsulfāta (SLS) klātbūtnei zobu pastu un citu ķermeņa kopšanas līdzekļu sastāvā. SLS ir putojošs aģents. Pētījumi pierāda, ka ļoti putojošas zobu pastas samazina fluorīda un zoba saskares virsmu. Tāpat pētījumos par SLS ir secināts, ka tas var veicināt mutes sausumu, radīt  alerģiskas gļotādas un ādas reakcijas. 

 

Uz daudzu zobu pastu iepakojuma varam lasīt SLS free – tātad tās nesatur SLS vai satur kādu citu putojošo aģentu. Tāpat varam pieminēt parabēnus, kas darbojas kā konservanti. Daudzviet tiek runāts to kaitīgumu, kas īpaši ietekmē endokrīno sistēmu. Parabēnus satur ne tikai zobu pastas, bet arī citi ikdienas ķermeņa kopšanas līdzekļi. Ja vēlamies no tiem pasargāt bērnus, ir ieteicams pārskatīt visu ķermeņa kopšanas līdzekļu arsenālu savās 

 

Reklāma
Reklāma


Zobu diegs no 5 gadu vecuma

Bērnam ir jādiego zobi no 5 gadu vecuma – katru vakaru pēc zobu tīrīšanas. Nav  atsevišķu bērnu un pieaugušo zobu diegu. Vecāki un bērni izmanto vienu zobu diegu. Ir  ieteicams izvēlēties vaskotu zobu diegu, jo tas labāk slīd un labāk var piekļūt starpzobu  spraugām. Ja ir grūti aizsniegt mugurējo rajonu, tad ir ieteicams lietot zobu diega turētāju  vai vienreizējās lietošanas zobu diega turētājus ar gatavu diegu.

 

Mutes dobuma skalojamie līdzekļi 

Mutes dobuma skalojamais līdzeklis nav neatņemama zobu tīrīšanas daļa, tomēr, ja bērns to vēlas izmantot, to var darīt. Bērniem mutes dobuma skalojamos līdzekļus ir ieteicams lietot no 6 gadu vecuma, jo līdz šim vecumam mutes skalošana vēl nenoris tik raiti un skalojamo līdzekli var norīt. Bērniem domātie mutes skalojamie līdzekļi ir saudzīgāki, tiem netiek pievienotas, piemēram, vielas, kas samazina zobakmens veidošanos, dažādi antibakteriālie aģenti utt. Mutes dobuma skalojamie līdzekļi ir jālieto kādu brīdi pēc zobu tīrīšanas un diegošanas, lai neaizskalotu prom zobu pastas labās īpašības.

 

  • Tirdzniecībā ir pieejami mutes dobuma skalojamie līdzekļi ar fluorīdiem, kurus iesaka bērniem ar augstu kariesa aktivitāti, arī bērniem, kuri vēl pilnveido zobu tīrīšanas tehniku vai nēsā kādas ortodontiskas aparatūras. 
  • Ja bērnam nav noteiktu indikāciju, bet viņš vēlas skalot mutes dobumu ar tādu pašu līdzekli kā mamma, tētis, māsa vai brālis, tad var izvēlēties dabiskus mutes dobuma skalojamos līdzekļus vai ksilitolu saturošus (ksilitols kavē zobu aplikuma veidošanos). Šādi mutes dobuma skalojamie līdzekļi ir elpu atsvaidzinoši un patīkami. Nekādā gadījumā bērni nedrīkst lietot pieaugušajiem domātus mutes dobuma skalojamos līdzekļus. 
  • Bērniem ir pieejami arī īpaši zobu aplikumu iekrāsojošie mutes dobuma skalojamie līdzekļi. Ir nopērkami gan gatavi skalojamie, gan tādi, kuri ir jāpagatavo, izšķīdinot tableti vai iepilinot ūdenī gatavu šķidrumu. Šos skalojamos līdzekļus var lietot pirms zobu tīrīšanas – tie iekrāsos visus zobu aplikumus un izveidos tā saucamo zobu tīrīšanas karti. Taču biežāk tos iesaka lietot pēc zobu tīrīšanas, lai iekrāsotos slikti notīrītie vai netīrītie rajoni. Tas ļoti palīdz pašiem bērniem un arī vecākiem sekot līdzi zobu tīrīšanas rezultātam.

 

Jāņem vērā, ka šī tipa mutes dobuma skalojamie līdzekļi nav domāti tam, lai, piemēram, mazinātu zobu aplikumu. Šie līdzekļi zobu tīrīšanu bērniem padara daudz interesantāku – uzskatāmi tiek parādītas kļūdas, bet redzamās kļūdas novērst un pieņemt ir vieglāk. Ja bērns ir jau labi attīstījis tīrīšanas tehniku, šis skalojamais līdzeklis vairs nav jālieto. Ik pa reizei vecāki to var izmantot kontrolei.

Vairāk par bērnu mutes dobuma un zobu veselību vecāki var lasīt: www.tīrizobi.lv