Jūnija dārza rota peonija: augsnes sagatavošana, ceru dalīšana, kopšana

Latvijas mērenais klimats ir ļoti piemērots peonijām, tāpēc, palielinoties šķirņu klāstam, tās arvien straujāk ieņem goda vietu puķu dārzā. Izvēloties šķirnes no visagrīnākajām līdz visvēlīnākajām, par peoniju ziedu skaistumu var priecāties vismaz pusotru mēnesi. Kā audzēt šos brīnišķīgos ziedus, iesaka agronoms Andris Berkins.

Izvēloties šķirnes no visagrīnākajām līdz visvēlīnākajām, par peoniju ziedu skaistumu var priecāties vismaz pusotru mēnesi.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties šķirnes no visagrīnākajām līdz visvēlīnākajām, par peoniju ziedu skaistumu var priecāties vismaz pusotru mēnesi.

Augsnes sagatavošana
Ja peonijām dārzā izvēlēta aizvējota, saulaina vieta, kā arī sarūpēta labi strukturēta, gaisa caurlaidīga, ar organiku bagātīga zeme, tās zied teicami vairākus gadu desmitus. Stādot kāpu smiltīs, augsne noteikti jāielabo ar organisko pamatmēslojumu (mālzemi, kompostu), citādi ziedēšana izpaliks. Andris Berkins kompostu gatavo no koku lapām, ko salaista ar šķidrmēsliem. Masa pilnībā sadalās divu gadu laikā.

Lai iznīcinātu daudzgadīgās nezāles, vispirms augsni uzar, nokultivē, tad nosedz ar melno, gaismas necaurlaidīgo polietilēna plēvi – segmateriālu tur tik ilgi, līdz sadīgušās nezāles karstumā pilnībā izdegušas. Skujkoki, ceriņi vai citi krūmi ar savām saknēm nedrīkst apdraudēt peoniju stādījumu, tādēļ starp tiem vismaz metra dziļumā jau laikus vēlams ierakt baseina plēvi (tā ir no bieza polietilēna) vai bezazbesta šīferi. Peoniju saknes aug gan dziļumā, gan plašumā, tādēļ stādāmā bedre jārok 1 m dziļa un 60 cm plata, no kuras pilnībā jāizvāc visa vecā zeme (to nomaina ar svaigu augsni). Peonijas stāda augustā, septembrī, asnus apberot ar skalotu granti, lai pasargātu no puvēm (stāda tā, lai asnu virsotne atrodas 3–4 cm zem augsnes virskārtas). Ceri nevar būs saspiesti, tādēļ tos izvieto vismaz 1 m attālumā citu no cita.

 

Skujkoki, ceriņi vai citi krūmi ar savām saknēm nedrīkst apdraudēt peoniju stādījumu, tādēļ starp tiem vismaz metra dziļumā jau laikus vēlams ierakt baseina plēvi 

 


Cera veidošana
Nevajadzētu pieļaut ziedēšanu nākamajā vasarā, citādi jaunie augi tiks novājināti, tādēļ peonijām jau laikus jāizkniebj pumpuri.

Turpmākos gados peoniju veidošanu Andris Berkins iesaka veikt divos variantos. Viens no tiem: ja vēlas iegūt gleznus, lielus ziedus svinīgiem pasākumiem, izstādēm, tad jāatstāj centrālais ziedkāts, bet visi sānu pumpuri jāizkniebj, jo tie atņem barības vielas centrālajam ziedpumpuram. Otrs variants – ja puķkopis vēlas, lai peonijas ziedētu ilgstoši, tad jāizkniebj centrālais ziedpumpurs, bet sānu pumpuri jāatstāj. Šajā variantā peonijas zied bagātīgi, bet sīkākiem ziediem.

Lai iegūtu krāšņus cerus, augi noteikti jāretina. Tiklīdz krūmā izveidojušies vairāk par 25 stublājiem, visi kuslie, tievie jāizrauj, tā novirzot barības vielas spēcīgāko dzinumu veidošanai.


Ražīgai ziedēšanai
Peonijas ir prasīgas pēc papildmēslojuma, tāpēc otrajā gadā pēc iestādīšanas tās jāsāk piebarot. Pirmais virsmēslojums pavasarī, kad peonijas sākušas aktīvi augt (ap 10 cm garas) – izmanto amonija nitrātu šķīstošā formā. Otrreiz mēslo ziedpumpuru veidošanās fāzē, reizē ar laistīšanu lietojot kompleksos šķīstošos minerālmēslus ar NPK attiecību 1:2:2. Kopumā papildmēslošanu veic trīs reizes. Ja vēlas iegūt teicamas kvalitātes grieztos ziedus, papildus vēl mēslo ziedēšanas laikā un pēc peoniju noziedēšanas.

 

Reklāma
Reklāma

Augi nedrīkst ciest ūdens trūkumu. Sevišķi mitrums vajadzīgs pavasarī un arī karstajos mēnešos – jūlijā, augustā, kad peonijām ieriešas nākamā gada ziedpumpuri.

 

Augi nedrīkst ciest ūdens trūkumu. Sevišķi mitrums vajadzīgs pavasarī, kad sākas aktīvais augšanas periods, kā arī karstajos mēnešos – jūlijā, augustā, kad peonijām ieriešas nākamā gada ziedpumpuri. Laista reti, bet pamatīgi, no rīta vai vakarā ar sasilušu lietusūdeni no tvertnēm.

Stādījumus nedrīkst aizlaist nezālēs, tāpēc ikreiz pēc lietus vai laistīšanas augsni ap augu (5 cm dziļi un 25–30 cm rādiusā) irdina.

Rudenī pēc 10.–15. oktobra peonijām nogriež ziedkātus līdz pašai zemei, neatstājot celmiņus. Pēc tam cerus mulčē ar kompostu, lai augi labāk ieziemotos.


Kas jāņem vērā:

  • Pirms iegādājas peoniju stādus, ieteicams noskaidrot šķirnes ziedēšanas ilgumu, jo nav mazsvarīgi, vai augs karstumā nozied jau 5 dienās vai arī ziedi saglabājas līdz 12 dienām.
  • Selekcionāri lielu uzmanību pievērš ne tikai peoniju ziedu elegancei un smaržai, bet arī lapu krāsai. Šedevrs peoniju pasaulē patlaban ir ‘Golden Angel’, kam krāsu spēli var salīdzināt ar kļavu lapu krāsojumu rudenī. Šai šķirnei lapas pavasarī ir zeltainas, vēlāk tās pakāpeniski kļūst dzeltenzaļas. Ziedi ir krēmdzelteni.

 

Avots: Praktiski.lv