Jaunieša digitālais portrets

Latvijā 43% bērnu un jauniešu ikdienā viedtālrunī lūkojas trīs līdz piecas stundas, bet 18% to dara pat ilgāk par piecām stundām dienā — tā noskaidrots Latvijas Bērnu atbalsta fonda (LBAF) veiktajā vecāku aptaujā. 2023. gadā veiktajā pētījumā paši jaunieši atzina, ka sociālie tīkli, spēles un mūzika ir tas, kas viņus nodarbina visvairāk, un tāpēc nav pārsteidzoši, ka par svarīgākajām viedierīču īpašībām tiek nosauktas ātrums, akumulatora izturība, pieejamās atmiņas apjoms, kā arī kameras kvalitāte.
Jauniešiem ir augstas prasības pret patērētajām ierīcēm.

FOTO: Publicitātes foto

Jauniešiem ir augstas prasības pret patērētajām ierīcēm.

Jauniešu ikdienā arvien lielāka nozīme ir viedierīcēm, kas tiek izmantotas dažādām vajadzībām. Kā atklājās LBAF veiktajā vecāku aptaujā, Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas jauniešiem līdz 17 gadu vecumam viedierīces lietot ne vairāk kā divas stundas dienā ir tālu no realitātes un faktiski ļoti grūti izpildāmas. Produktīva pieeja būtu ne tikai regulēt viedtālruņa lietošanas ilgumu, bet arī veicināt to jēdzīgu un kvalitatīvu izmantošanu.

 

Viedierīces bērniem piešķir saziņai un izglītībai

Samsung un sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma Norstat 2024. gadā veiktā vecāku aptauja atklāj, ka galvenās vajadzības, kādēļ vecāki izlemj saviem bērniem iegādāties viedtālruni, ir saistītas ar saziņu un izglītību.

Gandrīz puse aptaujāto mammu un tētu kā vienu no būtiskākajiem viedierīču iegādes cēloņiem nosauca komunikācijas prasmju veidošanu saziņā ar vienaudžiem. Taču pati svarīgākā viedtālruņu funkcija vecāku acīs ir bērnu un jauniešu saziņa ar ģimenes locekļiem — to kā primāro iemeslu ierīces piešķiršanai nosauca 75% aptaujas dalībnieku.

 

Puse vecāku viedierīces bērniem piešķir ar cerību, ka tas palīdzēs izglītības procesā — pildot mājasdarbus un piekļūstot citiem izglītojošiem resursiem. Trešdaļa aptaujāto saskata potenciālu, kādu viedierīces sniedz radošuma attīstīšanā, bērniem un jauniešiem veidojot savu video un foto saturu.

 

Rada un patērē saturu, bet iesaistās maz

Sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma RAIT un Samsung 2023. gadā veiktajā aptaujā jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem atklāja, ka viņu iecienītākās ikdienas nodarbes viedtālruņos ir sociālo tīklu izmantošana, spēles un mūzikas klausīšanās.

 

Starp sociālajiem tīkliem ikdienas izmantošanai iecienītākie ir TikTok (63% aptaujāto izmanto to katru dienu), Snapchat (47%) un Instagram (45%), savukārt mūzikas atskaņošanai tiek izmantotas tādas straumēšanas vietnes kā Spotify, Youtube Music un citas. Vairāk kā puse aptaujāto atzina, ka praktiski katru dienu izmanto video platformu YouTube. Pieejamo saziņas un izklaides iespēju klāsts mobilajās ierīcēs ir tik plašs, ka tērēt piecas vai vairāk stundas dienā lūkojoties viedierīces ekrānā nav grūti.

 

Mūzika, ceļošana, TV seriāli un filmas, kā arī geimings ir svarīgākie interneta satura temati jauniešiem. Iecienītākie formāti satura patērēšana un radīšanai ir vizuālie — foto un video. Un humors, protams, ir izteiksmes veids, kas jauniešiem šķiet interesantākais. Lai arī satura radīšana un patērēšana respondentiem ir ļoti svarīga, tikai mazāk par trešdaļu (28%) atzina, ka viņus interesē atstāt komentārus un vēl mazāk (14%) izrāda interesi iesaistīties sarunās internetā.

 

Augstas prasības pret ierīcēm

Lai radītu un patērētu jauniešiem būtisku saturu, nozīme ir pašu viedierīču spējām. Ātrums tiek nosaukta kā svarīgākā viedtālruņa īpašība — no tā atkarīga, piemēram, spēlēšanas kvalitāte. Savukārt fotokameras veiktspēja un ierīces atmiņas apjoms palīdz bez bažām radīt pietiekami labu saturu, ar ko dalīties sociālajos tīklos. Un, saprotams, kas bez izturīga akumulatora nevar iztikt!

 

Izvēloties ierīci savai atvasei, jāņem vērā, ka prasības pret to būs augstas. Samsung Galaxy A55 5G, un Galaxy A35 5G piedāvā satriecošas fotografēšanas iespējas, tostarp tādas funkcijas kā optisko un digitālo attēla stabilizāciju, kas nodrošina izteiksmīgas fotogrāfijas un videoklipus pat filmējot kustībā. Pateicoties uzlabotajai Nakts foto funkcijai, Galaxy A55 5G uzņem vēl skaidrākas un izteiksmīgākas fotogrāfijas pat vājā apgaismojumā un uzlabo gala rezultātu ar mākslīgā intelekta tehnoloģiju.

Skatīties jaunākos seriālus vai pārlūkot sociālos medijus var 6,6 collu Super AMOLED displejā, kas nodrošina pārsteidzoši skaidru Full HD izšķirtspēju.

 

Tāpat, izvēloties šīs sērijas ierīci atvasei līdz 13 gadu vecumam, vecākiem Galaxy viedtālruņos ir pieejamas Google Family Link kontroles funkcijas, kas ļaus pārliecināties par drošu un kontrolētu viedierīču lietošanu attālināti, piemēram, ierobežojot viedierīces vai atsevišķu lietotņu izmantošanas ilgumu, kā arī pieejamo saturu. Norstat pētījumā 80% vecāku atzina, ka cenšas kontrolēt bērnu patērēto saturu internetā un 60% respondentu apstiprināja, ka tam izmanto kādu speciālu lietotni.

 

Apskati Samsung jaunos A sērijas viedtālruņu modeļus: samsung.lv

Saistītie raksti