Rudenī stādāmās pavasara un vasaras sīpolpuķes

Daudzgadīgās ziedošās sīpolpuķes ir lielisks veids, kā gadu no gada dārzā iegūt krāšņus ziedus. Daudzas no šīm sīpolpuķēm var stādīt rudenī, lai priecātos par ziediem visu pavasari un vasaru.
Arī dažus vasarā ziedošus augus var stādīt jau rudenī.

FOTO: Shutterstock.com

Arī dažus vasarā ziedošus augus var stādīt jau rudenī.

Daudzas no populārākajām pavasara sīpolpuķēm ir daudzgadīgas, lai gan tādas kā tulpes un hiacintes bieži vien tiek uzskatītas par viengadīgām. Ir arī vasarā ziedoši augi, kurus var stādīt rudenī un atstāt tos ziedēt katru gadu.


Sīpolu stādīšana ir vienkāršs un patīkams veids, kā piešķirt telpai krāsu un dažādību, un to klāsts ir ļoti plašs. Labi plānojot, sīpolpuķes dārzā var ziedēt pat no ziemas līdz rudenim.

 

Daudzgadīgās sīpolpuķes, ko stādīt rudenī

 

Kamasijas

 

Kamasijas pavasara beigās un vasaras sākumā izceļas zilos, violetos vai baltos toņos. Tās parādās priekšplānā pēc tam, kad daudzi pavasara sīpoli, ko stādāt rudenī, sāk izbalēt. 

Kamasijas ir jāstāda saulē, bet tās spēj plaukt arī mitrās augsnēs, kurās citām sīpolpuķēm var būt grūti augt.

 

Tās ir iecienītas sīpolpuķes dobēm un apmalēm, kā arī šīs puķes var izmantot garās zāles vai pļavu platībās. 

 

Pēc iestādīšanas tām nav nepieciešama liela kopšana. Augi novecojot veido ķekarus.

Tie labprāt paliek savā vietā, lai katru gadu darītu savu darbu. Svarīgi ir pirms griešanas vienmēr atstāt augu pilnībā atmirt, jo tas nodrošina, ka sīpols uzkrāj pēc iespējas vairāk enerģijas, lai nākamajā gadā atkal varētu augt.

 

Krokusi

 

Krokusi izaug no bumbuļiem, nevis sīpoliem, taču tos bieži vien klasificē kā miniatūrus sīpolus, ko stāda rudenī, un tos grupē kopā ar citiem pavasara sīpoliem. Krokusu bumbuļu diametrs ir tikai centimetrs vai divi, bet tajos ir enerģija, kas vajadzīga, lai uzziedētu šie apburošie dažādu krāsu ziedi. 

 

Krokusu sīpolpuķes ir ieteicams stādīt rudenī, no septembra līdz novembrim, jo tiem ir nepieciešams auksts laiks. 

 

Centieties sīpolpuķes iebērt zemē aptuveni 6-8 nedēļas pirms pirmajām stiprajām salnām. Krokusus var piespiest ziedēt vēl agrāk, pārnesot tos iekštelpās pēc izaugšanas.

Krokusiem patīk labi drenējoša augsne un saulaina vieta, un tie labi aug dobju priekšpusē. 

 

Narcises

 

Narcises ir viena no gaidītākajām pavasara puķēm, un tiek uzskatīts, ka ir simtiem dažādu sugu un, iespējams, tūkstošiem šķirņu. 

 

Ir agrīnās, vidējās un vēlīnās narcises, kas var sākt ziedēt jau februārī un turpināt priecēt līdz pat maijam. 

 

Narcises var stādīt no septembra līdz novembrim, un tām patiks saule un mitra, bet labi drenējoša augsne. Narcises krāšņi ziedēs gadu no gada, neprasot daudz pūļu. 

 

Reklāma
Reklāma

Hiacintes

 

Hiacintes stāda rudenī, lai pavasara vidū tās jau krāšņi ziedētu dažnedažādās krāsās. Hiacintes ir ļoti universālas sīpolpuķes, kuras var izmantot apdobēs vai zālienā. Ir pieejamas daudzas dažādas šķirnes, ko var izmantot sezonas pagarināšanai.

 

Augiem patiks gan saulainas, gan ēnainas vietas. 

 

Hiacintes vislabāk stādīt grupās, lai panāktu pilnīgu efektu, un laika gaitā izveidotu krāsu paklāju. Hiacintes spēj ātri izplatīties, tāpēc, ja vēlaties ierobežot to izplatību, pēc izplaukšanas ziedus apgrieziet, tā novēršot to atkārtotu augšanu.

 

Īrisi

 

Īrisi var būt mulsinoši, jo tie ir gan sīpolu, gan sakneņu formā. Lielāki īrisi un bārdaino īrisu šķirnes aug no sakneņiem, bet mazāki īrisi tiek audzēti no sīpoliem. Šie īrisu veidi labi noder akmeņdārzos vai apstādījumos.

 

Vislabākais laiks īrisu sīpolu stādīšanai ir agrs rudens sākums. Ir simtiem dažādu īrisu veidu, kas var ziedēt no ziemas vidus līdz pat vasaras sākumam.

 

Īrisiem vēlams augt saulainā un aizsargātā vietā, un tos bieži stāda lielā skaitā. Zem kokiem dārzos īpaši iecienītas ir pundurveida īrisu šķirnes.

 

Lilijas

 

Lilijas vasarā izceļas ar lieliem un smaržīgiem ziediem. Bieži trompetes formas ziedi ir dažādu krāsu un aug uz augstiem stublājiem. Vispopulārākie audzēšanas veidi ir austrumu un Āzijas lilijas, kuras var stādīt vēlā rudenī, ziemā vai pavasarī.

 

Liliju sīpoli jāstāda dziļi, jo tas palīdz stabilizēt augu. Tiem patīk saule un auglīga, mitra un labi drenējoša augsne.

 

Augstākās liliju šķirnes var būt nepieciešams kopt un mēslot, savukārt, lai nodrošinātu ziedu krāšņumu, ieteicams apvītušās ziedlapiņas noņemt.

 

Sniegpulkstenītes

 

Sniegpulkstenītes ir vienas no pirmajām pavasara vēstnesēm. Ir daudz dažādas sniegpulkstenītes, un tās var ziedēt no janvāra līdz pat aprīlim. 

 

Ja meklējat ziemas augus podiem un apstādījumiem, tad sniegpulkstenītēm jābūt saraksta augšgalā.

 

Auga sīpoli ir pieejami rudenī, taču to stādīšana var būt sarežģīta, un ir īpaši svarīgi, lai sīpoli pirms stādīšanas neizžūtu.

 

Šiem augiem patiks lapkoku vai krūmu ēna, un ķekarus tūlīt pēc ziedēšanas var izņemt un sadalīt, lai pārstādītu dārzā.

Saistītie raksti