TOP vīnogu šķirnes vēsākiem Latvijas reģioniem. Iesaka eksperte

Vīnogas parasti asociējas ar ogām, kurām patīk karstums un saule un kuras labi aug tikai dienvidu siltajās zemēs. Tāpēc varētu šķist, ka Latvijas apstākļos tās būtu pagrūti audzēt, taču tā nebūt nav. Par to, ko ņemt vērā un kā izvēlēties piemērotākās vīnogu šķirnes savam dārzam, “Mammamuntetiem.lv” stāsta Jana Drēviņa, Vīnogu stādaudzētavas “Skāduļi” īpašniece.
Arī vēsākajos Latvijas reģionos var izaudzēt sulīgas vīnogas!

FOTO: Shutterstock.com

Arī vēsākajos Latvijas reģionos var izaudzēt sulīgas vīnogas!

Lai piemeklētu labāko vīnogu šķirni savai ģimenei, Jana Drēviņa iesaka izvērtēt, kādām vajadzībām vīnogas vēlas audzēt – ēšanai, pārstrādei vai vīna gatavošanai.

 

Pēc vajadzības tad vīnogu šķirnes var iedalīt šādās grupās:

  • Galda vīnogas – paredzētas tikai ēšanai. Šīm šķirnes vīnogām ogas parasti ir lielas un kraukšķīgas, bet nav tik sulīgas un aromātiskas.
  • Universālas vīnogas – šīs vīnogas varam gan ēst, gan pārstrādāt. Ja visas vīnogas uzreiz nevarēs apēst, tad no tām ļoti veiksmīgi varēs pagatavot kompotu, želeju, vīnu vai sulu.
  • Vīna šķirnes – vīnogas, kas paredzētas tikai vīna vai sulas gatavošanai. Šīm šķirnēm ogas bieži vien ir sīkākas, ķekars blīvāks un tās ļoti labi savas garšas īpatnības atdod vīnam. 

 

Reizēm ģimenes vēlas audzēt vīnogas, kas būtu piemērotas tieši bērniem – lai ogas būtu nelielas, bez kauliņiem, saldas un aromātiskas. Tad šajā gadījumā Jana Drēviņa iesaka izvēlēties vīnogušķirni “Sommerset Seedless”, tā ir bezsēklu šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas vidēja lieluma, saldas, rozīgi-sarkanas, ieapaļas formas un nogatavojas augusta beigās/ septembra sākumā.

 

Kādi augšanas apstākļi patiks vīnogām?

Taisnība, ka vīnoga ir izteikta dienvidu oga, kurai patīk karstums un tveice. Jo lielāks karstums, jo saldāka oga būs. Tāpēc vēlams, lai vīnogas augtu: 

  • ēkas dienvidu/ dienvidrietumu pusē,
  • saulainā vietā,
  • vietā, kur ir aizvējš.

 

Ideālā vieta vīnogām būtu starp ēkām, kur bieži vien nekas neaug, bet “izdeg” karstuma dēļ.

Arī siltumnīcā ir piemērots mikroklimats vīnogu audzēšanai un tajā droši var stādīt visas vīnogu šķirnes, tās visas labi augs. Bieži vien rodas jautājums, vai vīnogas var audzēt kopā ar tomātiem. Un jā, var arī kādu tomātu iestādīt blakus.

Reklāma
Reklāma

 

Vīnogu šķirnes vēsākiem Latvijas reģioniem

Tā kā Latvijā daži reģioni ir vēsāki, piemēram, Austrumlatvija un Ziemeļvidzeme, tad vīnogu audzētāji ir radījuši šķirnes, kas būtu piemērotas tieši šiem reģioniem. Jana Drēviņa iesaka izvēlēties ziemcietīgākas šķirnes, kurām raža ienākas samērā agri. Svarīgi būtu, lai vīnogu augšanas vieta būtu starp ēkām, karsta un saulaina, bet jo īpaši galda šķirnēm, jāatceras, ka tās augs tikai pie ēkas vai siltumnīcas sienas, aizvējā. 

 

Galda vīnogu šķirnes

  • “Viktorija” – šķirne ar pašneauglīgiem ziediem, tas nozīmē, ka blakus jāstāda kāda šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas ir sarkanas, saldas, pilnbriedā ar nelielu muskata aromātu, ovālas formas, ar kauliņu un tās nogatavojas septembrī.
  • “Flora” – šķirne ar pašneauglīgiem ziediem, tas nozīmē, ka blakus jāstāda kāda šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ķekari lieli, koniski un ogas vidēji lielas skaistā salātzaļā krāsā un nogatavojas augusta beigās/septembrī.
  • “Dovga“ -  šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas vidēji lielas, dzeltenīgi zaļas, ļoti saldas un aromātiskas, ar nelielu kauliņu un nogatavojas augusta vidū.
  • “Cīravas Agrā” – šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas vidēji lielas, dzeltenīgi zaļas, ļoti saldas un aromātiskas, ar nelielu kauliņu un nogatavojas augusta sākumā.

 

Universālās vīnogu šķirnes

  • “Zilga” – šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas zili melnas, saldas, pilngatavībā ar patīkamu melleņu aromātu un nogatavojas septembra sākumā. Šķirnei ir izcila salcietība.
  • “Veldze” – šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas gaiši zaļas, apaļas, saldas un nogatavojas augusta beigās / septembra sākumā. Pilngatavībā oga no ķekara atdalās bez sēklām – tās paliek pie kāta.
  • “Guna” – šķirne ar pašneauglīgiem ziediem, tāpēc tuvumā jāstāda 'Zilga' vai 'Supaga'. Ogas vidēji lielas, brūngani sarkanas, apaļas, saldas un nogatavojas augustā. 
  • “Supaga” – šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ogas vidēji lielas, pat lielas, bāli iedzeltenas, aromātiskas, saldas un nogatavojas augustā. Iespējams iegūt pat 20–25 kg ogu no krūma.

 

Vīna šķirnes

  • “Moskovskij Ustoičevij” – šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Ļoti ražīga šķirne. Ogas dzeltenīgi zaļas, ar muskata un ananasu aromātu. Ķekari nelieli, ķekara svars 50-70g. Ienākas septembra sākumā. Ar izcilu ziemcietību.
  • Zilga” - arī lieliski der vīna gatavošanai.

 

Šīs šķirnes ļoti labi pārziemo visā Latvijas teritorijā. Tās ir izturīgas un ļoti garšīgas. Lai arī šķirnēm ir atšķirīgs ogu izmērs, garša un ienākšanās laiks, tās paspēj nogatavoties katru gadu.

Saistītie raksti