Kā visgardāk apēst pieneni. Marinē, cep, griez salātos

Pienenes lietošanai uzturā var izmantot gan svaigā, gan kaltētā veidā. 

No pieneņu lapām, sēnēm un sviesta var gatavot sātīgu un veselīgu sacepumu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No pieneņu lapām, sēnēm un sviesta var gatavot sātīgu un veselīgu sacepumu.

Pienenes ir veselīgs, uzturvielām bagāts zaļums, kas bagātīgi satur A, E, C, K un B grupas vitamīnus. 100 grami svaigu pieneņu nodrošina divu dienu A vitamīna un deviņu dienu K vitamīna devu. Lietotas uzturā, tās uzlabo imūnās sistēmas darbību un asinsrites procesus.

 

Kā pagatavot pienenes? 

Pieneņu lapas paver plašas kulinārijas iespējas. Tomēr arī tās pirms gatavošanas stundu jāmērcē sālsūdenī. Poļi un rumāņi iecienījuši salātus no rupji sagrieztām pieneņu lapām, kuras pēc vēlēšanās aizdara ar majonēzes un krējuma maisījumu vai mērci, kas pagatavota no citronu sulas, eļļas, sāls un cukura. 
 

Agrā pavasarī, kad pienenes tikko vēl sāk parādīties saulainās pļavās, to maigajām lapiņām nav rūgtuma. Tās var pievienot jebkuriem lapu salātiem, kā arī ēst vienas pašas ar olīveļļu un sīpoliem vai ķiplokiem.

 

Lasi arī: Kā cīnīties ar pienenēm zālājā
 

No pieneņu lapām, sēnēm un sviesta var gatavot sātīgu un veselīgu sacepumu

Vajadzēs kilogramu pieneņu lapu, tās jānomazgā, stundu jāmērcē sālsūdenī un pēc slapjuma nospiešanas dziļā pannā jāsautē, pievienojot ēdamkaroti sviesta. Atsevišķi sviestā apcep 250 gramu sēņu. Tad pienenes sajauc ar sēnēm, pievieno divas ēdamkarotes rīvēta siera un trešo karoti sviesta, liek veidnē, pārkaisa ar sieru un liek cepeškrāsnī uz dažām minūtēm, līdz siers iegūst viegli brūnu nokrāsu. 

 

Reklāma
Reklāma

Pētījumi rāda, ka pienenēm piemīt ārstnieciskas īpašības – tām piemīt organisma skalošanas un liekā šķidruma izvadīšanas funkcija, to lietošana samazina asinsspiedienu, kā arī tās spēj samazināt lipīdu un holesterīna līmeni asinīs. 

Atceries, ja regulēsi holesterīna līmeni, tu vari novērst hroniskas sirds un asinsvadu saslimšanas.
 
Pienenes lietošanai uzturā var izmantot gan svaigā, gan kaltētā veidā. Kaltētas pienenes izmanto tējai, ko lieto asinsspiediena pazemināšanas nolūkos. 1-2 tējkarotes kaltētu pieneņu lapu aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz 10-20 minūtēm. Tējas garša būs rūgta, bet rezultāts būs tā vērts.

 

Šī tēja gan nav piemērota cilvēkiem, kuri nedrīkst dzert citas augu tējas. 

 

Lai samazinātu tējas rūgtumu, tai var pievienot medu. Dienā vēlams izdzert 2-5 krūzītes (katra vidēji 330ml) pieneņu tējas.

 

Ja izvēlies pienenes lietot kaltētā veidā, ņem vērā:

  • Pieneņu saknes un lapas vēlams kaltēt atsevišķi, tās reizi dienā apmaisot, lai nepieļautu pelējuma rašanos.
  • Pienenes jākaltē sausā vietā apmēram 2 nedēļas, bet izkaltušas jāuzglabā slēgtos traukos.
  • Kaltējot pienenes ārpus dzīvojamām telpām, svarīgi tās izvietot tur, kur nav tiešu saules staru, kā arī tā, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt caur pieneņu lapām.
  • Kaltējot pienenes iekštelpās, vēlams izmantot mansarda tipa istabas, bēniņus, augšistabas. Arī iekštelpās kaltējot, pienenes neatstāj tiešu saules staru ietekmē.
  • Kaltējot saknes, tās rūpīgi jāattīra no netīrumiem.

Saistītie raksti