Oficiālās brīvdienas un pārceltās darba dienas 2023. gadā

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” Latvijas Republikas Augstākā Padome nolēma noteikt atsevišķas dienas kā svētku dienas, kuras kalendārā tiek atzīmētas kā sarkanie datumi.
Ja tādas svētku dienas kā 4.maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18.novembris iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darba dienu nosaka par brīvdienu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tādas svētku dienas kā 4.maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18.novembris iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darba dienu nosaka par brīvdienu.

Saskaņā ar Darba likuma 7. sadaļas “Atpūtas laiks” 33. nodaļas “Atpūtas laika vispārīgie noteikumi” 144. pantu Darbs svētku dienās noteikts, ka Darbinieki netiek nodarbināti likumā noteiktajās svētku dienās. Taču, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību. Līdz ar to likumā noteiktie sarkanie datumi ir oficiālās brīvdienas, kuras ievēro valsts struktūrās, pašvaldībās, komersanti un organizācijas. 

 

Kā nosaka likums Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, 

ja svētku dienas – 4.maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18.novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu.

 

Ja gadījumā starp svētku dienām un iknedēļas brīvdienām iekrīt darba diena, tad Ministru kabinets izdod rīkojumu, ar kuru pārceļ šo darba dienu uz kādu no tuvākajām sestdienām. Tādējādi darba diena, kas ir pa vidu brīvdienām, būs brīva, bet noteiktajā sestdienā tā jāatstrādā. 

 

 

Pārceltās darba dienas 2023. gadā

2023. gadā tiks pārcelta viena darba diena. Pamatojoties uz Darba likuma 133. panta ceturto daļu, 2023. gadā 5. maija darba diena, kas iekrīt piektdienā starp sestdienu, 6. maiju, un svētku dienu, 4. maiju, no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir pārcelta uz sestdienu – 20. maiju.

 

Brīvdienu kalendārs 2023

Brīvdienas janvārī

1. janvāris – Jaungada diena (svētdiena)

 

Brīvdienas aprīlī 

7. aprīlis – Lielā piektdiena (piektdiena)

9. aprīlis – Pirmās Lieldienas (svētdiena)

10. aprīlis – Otrās Lieldienas (pirmdiena)

Reklāma
Reklāma

 

Brīvdienas maijā 

1. maijs – Darba svētki, Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena (pirmdiena)

4. maijs – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena (ceturtdiena)

14. maijs – Mātes diena (maija otrā svētdiena)

28. maijs – Vasarsvētki (svētdiena)

 

Brīvdienas jūnijā 

23. jūnijs – Līgo diena (piektdiena)

24. jūnijs – Jāņu diena (sestdiena)

 

Brīvdienas jūlijā

9. jūlijs – Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena (svētdiena). Kā Mammamuntetiem.lv norādīja Linda Ertmane, Latvijas Nacionālā kultūras centra sabiedrisko attiecību vadītāja, šī brīvdiena tiks pārcelta uz 10. jūliju, saskaņā ar likumu Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām.
 

Brīvdienas novembrī 

18. novembris – Latvijas Republikas Proklamēšanas diena (sestdiena). Tā kā 18. novembris šogad iekrīt sestdienā, 20. novembris būs brīvdiena.

 

Brīvdienas decembrī 

24. decembris – Ziemassvētku vakars (svētdiena)

25. decembris – Pirmie Ziemassvētki (pirmdiena)

26. decembris – Otrie Ziemassvētki (otrdiena)

31. decembris – Vecgada diena (svētdiena)

Saistītie raksti